Bort dekantálni, azaz áttölteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | [[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. | ||
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 8. sor: | ||
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk. | ||
− | + | # Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük. | |
− | # | + | # Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni! |
− | # | + | # Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg. |
− | # | + | # Nyissuk ki a bort! |
− | # | + | # Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van. |
− | # | + | # A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben. |
− | # | + | # A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort! |
− | # | + | # Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük. |
− | # | + | # A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból. |
− | |||
− | # | ||
27. sor: | 26. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
* Bor | * Bor | ||
53. sor: | 51. sor: | ||
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás] | * [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás] | ||
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról] | * [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról] | ||
− | |||
− |