Zumbázni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell zumbázni?

Zumba.jpg
A kolumbiai, latin ritmusokra épülő tánc egyre nagyobb teret hódít, mostanra szinte minden nagyobb városban tartanak zumba oktatók legalább heti egy órát. A fülbemászó dallamok, könnyű, hamar elsajátítható lépések és mozdulatok mindenkivel megszerettetik ezt a mozgásformát. És ahogy a mondás tartja: Soha nem késő elkezdeni!

[szerkesztés] Lépések

 1. Vásárolj be! Ne ijedj meg, nem gondolunk hatalmas összegekre, de mindenképp szerezz be kényelmes öltözetet. Tökéletes a macinaci, a laza póló is, amit a szekrény aljából halásztál elő, csak az a fontos, hogy ne gátoljon a ruházatod a mozgásban. Személyes tapasztalatom szerint egy térdnadrág és egy ujjatlan trikó megfelelő választás - enged mozogni, és nem lesz annyira meleged, mint hosszú nadrágban.
 2. Keress egy kényelmes cipőt! Lehet edzőcipő, futócipő, kondicipő, vagy akár tornacipő is, a lényeg, hogy erősen és stabilan tartsa a lábat - és ha lehet, a bokádat is. A zumba során gyakran lépünk oldalra, támasztunk ki, végzünk viszonylag gyors mozdulatokat, épp ezért fontos, hogy tökéletes támaszt nyújtson a lábbelink.
 3. Találd meg a zumbásokat! Keress rá a neten, a közösségi oldalakon, hogy a közeledben ki és hol szervez zumba foglalkozást.
 4. Keress videókat! Ha nincs időd, vagy túl drágának találod a foglalkozásokat, rengeteg videót találsz a YouTube-on. Próbáld utánozni a lépéseket, mozogj együtt az oktatókkal.
 5. Kövesd a tanárod! A foglalkozások során a tanár mozdulatait kell követned. Az oktató vagy a tükör előtt, vagy a "tanulókkal" szemben mutatja a mozdulatsorokat. Igyekezz úgy elhelyezkedni a teremben, hogy jól láss!
 6. Ne állj meg! A zumba egyik legfontosabb alapelve: "Ha hibázol, az sem gond!" A lényeg, hogy ne állj meg. Nem baj, ha a többiek jobbra indultak, de Te balra, vagy a másik kezeddel kezdted a mozdulatot. Általában minden koreográfia szimmetrikus - tehát mindkét oldaladat ugyanúgy meg tudod mozgatni.
 7. Légy jókedvű! A zene is sokat segít ebben, de majd rájössz, hogy zumba közben tényleg felszabadulsz - szinte mindig csak mosolyogsz.

[szerkesztés] Tippek

 • Vigyél magaddal törölközőt és ásványvizet!
 • Praktikus lehet beszerezned egy csuklószorítót, ami jól beissza a nedvességet, hogy ha szükséges, le tudd vele törölni a koreográfia közben a homlokodról az izzadságot.
 • Ha hosszú a hajad, mindenképp kösd fel, tűzd el.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Idő
 • Kitartás
 • Zumba oktató vagy internet-hozzáférés
 • Megfelelő öltözet
 • Víz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne kapkodj! Minden koreográfiának van izomerősítő része is. Ha egy mozdulatot ki kell tartani, ne hagyd abba előbb, különben nem éred el a kellő hatást.
 • Ne ijedj meg! Ha elsőre nem megy, vagy elhibázod a lépést, nem baj - a fő, hogy mozogd végig az órát!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dhorvath