Zárbetétet lemérni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a zárbetétet lemérni?

Ahhoz, hogy megfelelő típusú és méretű zárbetétet tudjunk választani, szükségünk van a boltban a megfelelő méret megadására. Ezt mindig az ajtólap vastagsága határozza meg, és egy x/y méret megadását jelenti.

[szerkesztés] Lépések

 1. Zárbetét1.jpg
  Nem elég a teljes hossz megadása, mivel a zártest általában az ajtóban nem középen helyezkedik el, így mindig a zárbetét rögzítő csavarjának közepétől mért kétféle hosszméretre van szükség.
 2. Nyissa ki az ajtót, és álljon az ajtó élével szemben!
 3. Zárbetét2.jpg
  Keresse meg a zárbetét rögzítő csavarját! Ez mindig közvetlenül a zárnyelv alatt található meg. A mérést mindig a csavar közepétől kell kezdeni!
 4. Zárbetét3.jpg
  Tegyen egy egyenes tárgyat, például egy cd-t vagy egy vékonyabb könyvet a zárbetét (csavar) magasságában a zárcímre belülről úgy, hogy az ajtólappal párhuzamos az ajtólap élére pedig merőleges legyen!
 5. Zárbetét4.jpg
  Ezután a vonalzó vagy mérőszalag segítségével mérje le a rögzítő csavar közepétől az egyenes tárgy éléig terjedő távolságot, és jegyezze fel!
 6. Most illessze az egyenes tárgyat a zárcím külső felére, úgy mint ahogy a belső résznél is tette, hogy az ajtólappal párhuzamos legyen, az ajtóélre pedig merőleges! Mindig a csavar magasságába helyezzük el a vékony tárgyat!
 7. Most újra mérje meg a távolságot a csavar közepétől az egyenes tárgy éléig, és ezt is jegyezze fel!
 8. Ha megvan ez a két méret, akkor ezeket általában x/y formában szoktuk megadni, ha azt kérdezik, hogy az ajtóvastagság alapján mekkora zárbetétre van szükségünk.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nincs időnk vagy kedvünk ezt lemérni, akkor a legegyszerűbb, ha pár perc alatt kiszedjük a zárbetét, és magunkkal visszük a boltba, ahol a minta alapján már fogják tudni, hogy mekkora zárbetétre van szükségünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Vonalzó vagy mérőszalag
 • Egyenes tárgy (pl. könyv)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig pontos méreteket adjunk meg, mert ha túl rövid zárbetétet vásárolunk, akkor használhatatlan lesz az ajtóban, ha pedig túl hosszút, akkor ki fog lógni az ajtó síkjából, így könnyebben támadható és eltörhető lesz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka