WordPresst telepíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell WordPresst telepíteni?

Wordpress-logo.png

A WordPress honlapmotor egy ingyenesen használható, magyar nyelvre is honosított, igen egyszerűen kezelhető rendszer, amely rengeteg elérhető kiegészítéssel, funkcióval rendelkezik, éppen ezért olyanok számára, akik első alkalommal indítanak honlapot, és nem rendelkeznek mélyebb szakmai tudással, jó választás lehet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legelőször le kell töltenünk a WordPress legújabb, lehetőleg magyar nyelvű verzióját. Egy egyszerű kereséssel számos oldalt találhatunk, ahol elérhető a magyar nyelvű változat. A tömörített fájl letöltése után csomagoljuk ki azt egy üres könyvtárba a már előzőleg üzembe helyezett webtárhelyen.
 2. A kitömörítés után be kell állítanunk az adatbázist. Ehhez nyissuk meg a wp-config-sample.php fájlt valamely egyszerű BOM nélküli mentésre képes szerkesztővel (például Notepad++). Az adatbázissal kapcsolatos információkat kitölthetjük magunk, amennyiben minden szükséges adat a birtokunkban van, amennyiben viszont ezekkel nem rendelkezünk, az információkat a szolgáltatónktól kell elkérnünk. Miután a szükséges részek kitöltésével végeztünk, mentsük el a fájlt wp-config.php néven ugyanabba a könyvtárba.
 3. A következő lépés az adatbázis beállítása, illetve a MySQL adatbázis létrehozása. Ez különféle rendszereken keresztül lehetséges, a hazai szolgáltatóknál gyakori például a DirectAdmin és a cPanel használata. Utóbbi esetben a hozzáférést a szolgáltatótól általában e-mail üzenetben kapjuk meg, ezzel léphetünk be a rendszerbe, amely rendszerint a doménnév után írt "/cpanel" webcímen keresztül érhető el. A kapott felhasználónévvel és jelszóval beléphetünk a rendszerbe, majd a "MySQL Adatbázisok" ikonra kattintva hozhatunk létre új adatbázist, egy nevet megadva. Ezután még hozzá kell adnunk egy felhasználót a megfelelő gomb segítségével.
 4. A legújabb WordPress-verziók esetén a wp-config-php közvetlen szerkesztésére már nem minden esetben van szükség. Ilyenkor csak annak a könyvtárnak az címét kell a böngészőbe írnunk, ahová a tárhelyen a kitömörített fájlokat elhelyeztük, amely egy üzenetet hív majd elő, mely szerint a rendszer nem érzékeli a wp-config.php fájl meglétét. A rendszer ezért automatikusan felajánlja, hogy a fájlt létrehozza. A konfigurációs fájl elkészítéséhez egy információs oldalra jutunk, ahol megtudhatjuk, pontosan milyen információkra lesz majd szükségünk, majd egy újabb továbblépést követően kitölthetjük a szükséges adatokat. Ilyenkor az adatbázis nevéhez a felhasználónév_adatbázisnév formulát használjuk, akárcsak a felhasználónév esetén. Továbblépve megkezdhetjük magát a telepítést, a rendszer ekkor létrehozza a konfigurációs fájlt a beírt adatok alapján.
 5. Amennyiben a tömörített fájlt nem a tárhelyen csomagoltuk ki, úgy a kitömörített és már szerkesztett fájlokat fel kell töltenünk oda FTP kapcsolaton vagy a cPanel rendszeren keresztül. Amennyiben a fájlokat FTP kapcsolaton keresztül akarjuk feltölteni, úgy szükségünk lesz ennek végrehajtásához valamilyen FTP kliensre. Erre a célra megfelel például a sokak által használt Filezilla program, amelyben a Ctrl+F billentyűk lenyomásával hozhatunk létre új kapcsolatot, a szükséges adatok megadásával. Az adatokat normál esetben a szolgáltatótól a regisztrációkor kapott e-mailben találhatjuk meg.
 6. Az telepítés utolsó lépéseként a böngészőben a [saját domain].hu címet írjuk be a böngészőbe. A tényleges telepítéssel alig van dolgunk, néhány perc alatt végezhetünk, a teendők nagy részét pedig a rendszer elvégzi helyettünk. Meg kell majd adnunk mindenekelőtt a honlap nevét, a felhasználónevünket, kétszer a kívánt jelszót, illetve ellenőrzésképpen e-mail címünket is. Ezt követően egy gombnyomással megkezdhető a telepítés.
 7. Végül, miután a szükséges adatokat megerősítettük, az adminfelületen van lehetőségünk arra, hogy még az oldal elindítása előtt meghatározzuk, milyen sablont kívánunk használni, milyen kiegészítőket kívánunk aktiválni, illetve hogyan akarjuk reklámozni az oldalt. Mindezeket természetesen később, a telepítés befejezése után is kedvünk szerint megváltoztathatjuk, ahhoz azonban, hogy az oldalt elindítsuk, mindenképpen szükséges ezeknek a megadása. Belépés után a Megjelenés/Sablonok/Élő előnézetnél lehet beállítani az alapvető dolgokat.

[szerkesztés] Tippek

 • Hogy telepítéskor milyen jelszót választunk, az teljes egészében rajtunk múlik, érdemes azonban olyat kitalálni, amely nem köthető személyesen hozzánk vagy akár vállalkozásunkhoz. Hatékonyabbak lehetünk, ha egyedi felhasználónevünkhöz egy véletlenszerűen összeállított, a legjobb esetben speciális karaktereket is tartalmazó jelszót használunk. Ebben az esetben azonban ügyeljünk rá, hogy ne felejtsük azt el, hiszen a későbbiekben szükségünk lesz hozzá a belépéshez.
 • Ha végeztünk a telepítéssel és a honlap már üzemel, utólag is lehetőségünk van arra, hogy a rendszeren szükség szerint és igényeinknek megfelelően változtassunk. A WordPress rendszeréhez rengeteg kiegészítő (plugin) érhető el, és rendszeresen jelennek meg újabbak is, amelyek segítségével olyan funkciókat, honlapelemeket telepíthetünk az oldalra könnyen, gyorsan és egyszerűen, amelyek nagyban javíthatják az oldal hatékonyságát, használhatóságát.
 • A WordPress rendszer mindig automatikusan jelzi, ha frissítések jelennek meg. A főverzió frissítéseit ajánlott mindig telepítenie a rendszergazdának, adminnak, mivel ezek kijavíthatják a bugokat, kisebb hibákat, illetve plusz funkciókat, lehetőségeket tartalmazhatnak. A kisebb javító alverzió frissítéseket a rendszer önállóan elvégzi. Érdemes a magyar és angol nyelvű hivatalos oldalakat is szemmel tartani, hogy az újdonságokról mindig a leghamarabb értesülhessünk.
 • Amennyiben a telepítéssel, az információk megadásával vagy bármi mással gondunk akadna a folyamat során, több helyre is fordulhatunk segítségért. Elsősorban természetesen jelezhetjük a gondot a WordPress fejlesztői felé, de sokszor hatékonyabbak lehetünk, ha az olyan fórumokon tesszük fel kérdésünket, amelyek kifejezetten a WordPress rendszerrel foglalkoznak, itt ugyanis olyanoktól kaphatunk választ, akiknek jelentős tapasztalatai vannak a rendszer mindennapi használatával kapcsolatban.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Webtárhely
 • 15 szabad perc

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus