Weboldalt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell weboldalt készíteni?

Egy egyszerű weboldal elkészítése sem könnyű feladat, ezért javasolt legalábbis segítséget kérni hozzáértő szakembertől a feladathoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindenekelőtt meg kell határoznunk, hogy mi lesz a weboldal célja. Ezen múlik, hogy hogyan kell nekilátnunk a feladatnak – egy egyszerű személyes honlaphoz például egy egyszerű HTML alapú, viszonylag kevés munkával létrehozható weboldal is tökéletesen megfelelő lehet, míg egy blog vagy egy webshop működtetéséhez már vagy saját, programozó által létrehozott, komplex rendszerre, vagy valamilyen készen elérhető (ingyenesen vagy térítés ellenében felhasználható) honlapmotorra lesz szükségünk. A honlap célja lehet marketingtevékenység, értékesítés, új vevők megszerzése, valamilyen termék népszerűsítése, kapcsolattartás, közösség létrehozása, vagy akár egyszerű információközlés is.
 2. Még mielőtt a weboldal tényleges elkészítésének nekilátnánk - akár egyedül, akár segítséggel - határozzuk meg legalább nagy vonalakban, hogy milyen tartalmakat helyezünk majd el rajta. Nem csak azt kell tudunk, hogy milyen médiákat kell majd az oldalnak megjelenítenie - például képeket, videókat, szöveges tartalmakat -, de azt is, hogy milyen menüpontokat akarunk, milyen szerkezetet akarunk adni a honlapnak.
 3. Érdemes a honlap dizájnjához, az állandó tartalmakhoz felhasználni kívánt anyagokat, képeket, videókat már azelőtt összegyűjteni, hogy nekikezdenénk a weboldal elkészítésének. Ezek a későbbiekben igen nagy segítséget jelenthetnek, jobban tudjuk majd a segítségükkel vizualizálni, minek hol és hogyan kell majd megjelennie.
 4. Végül igen hasznos lehet, ha honlaptervet készítünk - nem csak a szerkezetről, de a dizájnról is készíthetünk előzetes látványtervet, amely rendkívül hasznos lesz majd a tényleges kialakítás fázisában.
 5. A honlapnak megfelelő „otthont” kell találnunk. Bármilyen célú honlapról beszélünk is, hatékonyságán valószínűleg nagy mértékben javít majd egy saját domain, amelyet a látogatók könnyen megjegyezhetnek. Az elérhető domain nevekről számos szolgáltatónál tájékozódhatunk, azokat egyszerűen lefoglalhatjuk, általában minimális, évente fizetendő díjért cserébe. A domain mellé természetesen tárhelyet is kell biztosítanunk - ez lehet a saját szerverünkön, de bérelhetünk tárhelyet akár valamelyik kifejezetten ilyen szolgáltatásokkal foglalkozó cégnél is, amely biztonságos adatközpontjában őrzi meg adatainkat.
 6. Ha ezzel megvagyunk, következhet a tényleges elkészítés. Mivel a honlapkészítés közel végtelen lehetőséget tartogat, itt konkrét lépéseket szinte lehetetlen meghatározni. Amennyiben saját magunk készítjük el a honlapot, a rendszert magunk kódoljuk, úgy saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk azt, ám rengeteg munka lesz, mire egy kicsit is bonyolultabb rendszert a semmiből felépítünk. Általában elmondható, hogy ajánlatos olyan honlaprendszereket felhasználni, mint például a WordPress, amely egyrészt már egy kész rendszert ad nekünk, amelyek könnyen és gyorsan telepíthetünk, tesztelhetünk és élesíthetünk. Érdemes olyan rendszert választani, amelyről tudjuk, hogy rendelkezik mindazokkal a funkciókkal, amelyekre szükségünk lesz (pl. regisztráció, szöveges tartalmak közzététele, hírlevél-küldési lehetőség stb.), illetve olyat, amelyet különféle bővítményekkel (pluginekkel) igényeinknek megfelelően kiegészíthetünk.
 7. Mielőtt honlapunkat élesítenénk, mindenképpen töltsük fel minimális tartalommal. Ennek számos előnye van – az egyik az, hogy a látogatók nem csak egy üres oldallal szembesülnek majd, nem is beszélve arról, hogy a már eleve tartalommal feltöltött oldalakat a keresőmotorok is jobban szeretik, hiszen több anyagból dolgozhatnak, hatékonyabban meghatározhatják az oldal helyezését a találati listákon. Emellett azonban azért is hasznos, ha a lehető legtöbb tartalmat rakjuk fel, mert így sokkal hatékonyabban tesztelhetjük a honlapot.
 8. A végső lépés tehát a tesztelés. Mielőtt élesítenénk a honlapot és megmutatnánk azt a nagyvilágnak, minden egyes funkció működését meg kell vizsgálnunk. Hatékonyabbak lehetünk, ha nem csak egymagunk végezzük ezt, de többek számára elérhetővé tesszük az oldalt, és több platformon, több böngészőben is kipróbáljuk azt. Így biztosra mehetünk azt illetően, hogy a lehető legtöbb látogató számára jelenik majd meg hibátlan formában az oldal, illetve hogy a szükséges funkciók tökéletesen működőképesek lesznek majd, mire valóban szükség van rájuk.

[szerkesztés] Tippek

 • A weboldalkészítés nem egyszerű feladat – ha azt akarjuk, hogy minél jobban belelássunk, ha szeretnénk a lehető legtöbb dolgot magunk végezni, nem árt behatóan megismerkedni legalábbis a HTML programozási nyelvvel, amely a legtöbb oldal alapja.
 • A weboldalon megjelenő tartalmakat mindig úgy határozzuk meg, hogy a lehető legjobban megfeleljenek a céljainknak. Érdemes szakértő segítségét is igénybe venni ahhoz, hogy keresőoptimalizáljuk a weboldalt, hogy a szükséges kulcsszavak a megfelelő módon jelenjenek meg, és így a keresők találati oldalain a weboldal minél jobb helyezést érjen el.
 • A tartalommal történő feltöltés során mindig használjunk egyedi anyagokat – ne használjunk olyan képeket, amelyek nem jogtiszták, és sohase másoljunk szöveges tartalmakat. A legjobb, ha mindent magunk készítünk el, mert így nem csak a jogi procedúrákat kerülhetjük el, de a keresőkben is jobb helyezést érhetünk el.
 • A weboldal elkészítését nagyon ritkán képes elejétől a végéig egyetlen ember elvégezni, még ha bizonyos területeken, például a programozást illetően komolyabb tudással rendelkezik is. Éppen ezért ajánlott minden esetben szakemberekkel konzultálni az elkészítés során, így például webprogramozókkal, grafikusokkal, online marketing szakemberekkel, szövegírókkal. Amennyiben a honlap működtetése során adódnának problémáink, szintén nagyon ajánlott segítséget kérni – akár hasonló rendszereket használó webmesterektől, akár szolgáltatónk ügyfélszolgálatától vagy éppen független szakemberektől.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Rengeteg idő és türelem
 • Egy weboldalszerkesztő program (ez lehet akár egy egyszerű Jegyzettömb is)
 • Internet-hozzáférés
 • Megfelelő szakirodalmak vagy szakemberek

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

David0823, Hogyankell, Monachus