Wc ülőkét választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell WC ülőkét választani?

Wc-teto.jpg

A WC ülőke kiválasztása elsőre egyszerű feladatnak tűnik, azonban érdemes erre is figyelmet fordítani, ha olyan wc tetőt szeretnénk az otthonunkba, ami hosszú távon a igényeinknek megfelelően szolgál bennünket. Az alábbiakban Néhány praktikus tanácsot gyűjtöttünk össze arra vonatkozóan, hogy miket érdemes figyelembe venni a WC tető vásárlásra előtt.


[szerkesztés] Lépések

 1. Dizájn szempontok: Amennyiben már rendelkezünk WC csészével, vagy már megtaláltuk az ideális wc csészét, amit most fogunk megvásárolni, akkor ehhez kell igazítani a wc ülőkét is. Az egyik legszembetűnőbb tulajdonság a wc formája. Szögletes, modern vonalvezetésű wc csészéhez hasonló formájú szögletes wc tető illeszthető. A forma mellett persze a szín is fontos, amit mind a csésze, mind a szoba többi berendezéséhez igazítani kell.
 2. Méretek: A WC ülőkét nem csak a formája, hanem a méretei is meghatározzák. A jellemző fontos méretek a szélesség, a mélység, a felfogatás méretei, valamint a felfogató csavartávolságok. Ezeket célszerű összeegyeztetni a meglévő, vagy a kiszemelt WC csésze méreteivel. A WC ülőke felfogató csavarok a wc tetőn általában tól-ig méretben állíthatóak. A WC csészén a legáltalánosabb standard méret a 155 mm, de ettől gyakran eltérhet.
 3. Az ülőke anyaga: A WC tető anyaga is fontos szempont a kiválasztáskor. A fa WC tetők már nem túl népszerűek. Nehezen tisztítható és a baktériumok is könnyen megtelepednek az anyagban, valamint a vegyszeres tisztításnak is kevésbé tud ellenállni, mint a napjainkban is használatos anyagok. Az olcsó wc ülőke anyaga egyszerű műanyag, a jobb minőségű pedig antibakteriális duroplast vagy thermoplast.
 4. Egyéb tulajdonságok: A WC ülőkék kiválasztásakor olyan kifejezésekkel is találkozhatunk, mint a Slow Close vagy Soft Close, melyek a lassú zárású, vagy lecsapódás-gátlós WC ülőkét foglalják magukba. A Quick release vagy gyorskioldós kifejezések pedig arra utalnak, hogy szerszám nélkül egy mozdulattal levehető WC tetőről van szó, mely megkönnyíti a WC csésze és a WC ülőke tisztántartását. Az extra tulajdonságokhoz tartozik még a bidé csaptelepes WC ülőke is.

[szerkesztés] Tippek

 • Mérj pontosan!
 • Légy tisztában a meglévő WC-csészéd típusával, vagy méreteivel
 • Vedd figyelembe a WC csésze formáját
 • Gondold át a szükséges extrákat (Soft Close, Quick release, bide csaptelep stb.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Mérőszalag
 • Stílusérzék


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A WC ülőke gondos kiválasztást igényel, mert higieniai termék, ezért még 14 napos elállás keretében sem szívesen veszik vissza a kereskedők.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Slim WC ülökék

[szerkesztés] Geberit One fali WC-csésze és ülőke szett

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Froberto, Hogyankell