Vitatkozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell vitatkozni?

Vita.jpg
Az ember gyakran akarta ellenére is, a nap folyamán bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor nem tudja elkerülni, vagy éppen nem érdemes, hogy kitérjen egy vitás szituáció elől. Más néven, néha muszáj megvédenünk a magunk igazát. Ahhoz adunk most pár tippet, hogy a vita elérje célját, és ne menjen át veszekedésbe.

[szerkesztés] Lépések

 1. Légy felkészült! Ha esetleg előre várható vitáról van szó, akkor minden esetben légy maximálisan felkészült a témából, mind a saját, mind a másik álláspontja kapcsán, mert ellenkező esetben könnyen hiteltelenné válhatsz!
 2. Mérd fel, hogy a másik felveszi-e a kesztyűt! Egyedül nem lehet vitatkozni, így ha az első pár mondatból kiderül, hogy a másik fél nem partner a vitában, akkor ne erősködj tovább!
 3. Definiáld a vita témáját és a saját álláspontodat! Tisztázzátok, hogy pontosan mi a vita kiváltó oka, és hogy ettől függően mit vártok el célként, eredményként a különböző álláspontokból kiindulva!
 4. Ne a másikét támadd, hanem a sajátodat védd meg! Miután tisztáztátok, hogy ki milyen álláspontot képvisel, nagyon rossz taktika rögtön azt feszegetni, hogy a másiknak miért nincs igaza. Ez támadó jellege miatt emberileg sem szimpatikus, és racionálisan is úgy tűnik, mintha nem tudnál kiállni a saját véleményed mellett.
 5. Tényeket és adatokat használj elsősorban! A legmeggyőzőbb érv, melyet nem lehet megkérdőjelezni a mások által is elismert, akár tudományos tény és statisztika, mely alátámasztja az álláspontodat.
 6. A másik nyelvén, gondolkodásmódjába belehelyezkedve fogalmazd meg a saját érveidet! Soha ne kövesd el azt a hibát, hogy kizárólag a magad nótáját fújod, és nem is figyelsz oda arra, hogy a másiknak például megvan-e az az ismereti vagy érzelmi képessége, mellyel a te érveidet megérthetné!
 7. Mindig jól érthető, világos és nyelvhelyességileg helyes mondatokat használj a mondandód kifejtésére! Így csökkented a támadási felületet magadon, és növeled az esélyét annak, hogy a vitapartnered megértsen.
 8. Óvatosan bánj a példákkal! Amennyire hasznos lehet a szemléltetésre egy kevésbé személyes életből vett, kísérletszerű példa, annyira elterelheti a figyelmet a vita tárgyáról egy mindennapi életből vett személyes példa!
 9. Tegyél fel kérdéseket! Ez a legjobb eszköze, hogy pontosabban megismerd a másik álláspontját, és felmérd, hogy miben más ez, mint a tiéd, és mennyire lenne közelíthető a kettő egymáshoz. És nem utolsó sorban nagyon jól tudni esni a másiknak.
 10. Cáfold meg előre a partnered érveit! Ha a kérdésekkel sikerült rávilágítanod a másik álláspontjának lényegére, akkor a cél az, hogy még azelőtt megcáfold őket a saját állításaiddal, mielőtt ő érvelhetne ezekkel. Így tudod sikeresen csökkenteni a vitapartnered eszközkészletét a vitában.
 11. Tudd, hol a vége! Ha észreveszed, hogy másodszorra esetleg harmadszorra jönnek elő ugyanazok az érvek egy azon fél részéről, az azt jelzi, hogy akár született megoldás, akár nem, a vita kifulladt. Azt jelenti, hogy nem tudtok új perspektívákat megnyitni, az előzőek pedig nem zárták le a vitát. Ilyenkor nincs más esély, mint abbahagyni. Ez nem jelenti azt, hogy ezt már soha nem lehet megbeszélni, csak kell rá aludni egyet.
 12. Viseld méltósággal az eredményt! Akár elismerte a másik az igazadat, akár neked kellett elismerned, hogy tévedtél, mindkettőt viseld méltósággal. Ne gúnyolódj, ne dicsekedj, és ne szurkálódj az eredménnyel!

[szerkesztés] Tippek

 • Ne használj gúnyos vagy ironikus kifejezéseket és hangvételt, mert ezzel a racionalitás talajáról érzelmi irányba viszed el a vitát!
 • Nézz a szemébe annak, akivel vitatkozol, mert ez számára is megtisztelő lesz, és ha magadra vonod a figyelmet, megakadályozhatod, hogy elkalandozzon a figyelme!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha nem emeled fel a hangod, és mindig maradj nyugodt!
 • Ne használj sértő kifejezéseket, mert akkor a büszkesége által olyan gátat húzol fel a másikban, ami megakadályozza, hogy valóban odafigyeljen az érveidre, és esetleg igazat adjon neked!
 • Amennyiben hozzánk közel álló emberrel vitatkozunk, akkor több mint valószínű ismerjük a gyenge pontjait. Azokat a kifejezéseket és témákat, amelyek a képzeletbeli vonalat jelentik, ameddig el lehet menni annál az embernél. Soha, semmilyen vita célja nem ér annyit, hogy a határokat átlépve felhasználjuk eszközként ezeket a dolgokat, mert ez egyben legtöbbször egy viszony végleges sérülését is jelentheti!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Figyelem a másikra
 • Racionális, logikus észjárás
 • Higgadtság, empátia

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, Bianka