Visszautasítani a lánykérést

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell visszautasítani a lánykérést?

A hollywoodi filmekben a lánykérésnél az egyetlen válasz szinte az „Igen, hát persze”. Az élet azonban persze más, és számos oka van, amiért úgy dönthetsz, hogy vissza akarod utasítani a lánykérést. Lanykeres-visszautasitasa.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondolkozz el rajta, hogy miért nem akarsz férjhez menni. Ha pusztán az elkötelezettségtől félsz, azon túl lehet jutni. Ha azonban úgy érzed, a partnereddel nem illetek annyira össze, azt jobb, ha még azelőtt tudatod vele, mintsem hogy térdre ereszkedne előtted.
 2. Ne játssz vele! A legtöbb ember „teszteli” a másikat, mielőtt megkérné a kezét. Ha bármi felmerül a házassággal kapcsolatban, adj hangot az aggodalmadnak vagy a habozásodnak. Ne csak mosolyogj ilyenkor, és hagyd meg a hitében, hogy igent fogsz mondani.
 3. Gondold át, hogyan utasítanád vissza, ha tényleg sor kerül a leánykérésre. Általában nem működik túl jól a dolog, ha akkor próbálod kitalálni. A legtöbb nő úgyis megérzi, amikor a férfi meg akarja kérni a kezét. Szóval jobb, ha előre kitalálod, mit fogsz válaszolni. Mindig légy őszinte és határozott, de kíméletes. Mondd el, hogy miért kedveled vagy szereted őt, majd térj rá, hogy miért mondasz mégis nemet. A lényeg, hogy ha biztos vagy benne, hogy soha nem mész hozzá feleségül, ne hitegesd. Néhány gondolatébresztő:
  • Köszönöm, ez egy rendkívüli dolog, hogy megkérted a kezem. De úgy érzem, még gondolkodnom kell rajta, nem érzem úgy, hogy a mostani helyzetben igent tudnék mondani. Ez a dolog eléggé meglepett – ugye nem bánod, ha átgondolom.
  • Köszönöm. Ez a legkedvesebb dolog, ami valaha történt velem. Mégis időre van szükségem. Még nem érzem úgy, hogy én is vágynék annyira az elkötelezettsége, mint te, ezért még várjunk.
  • Köszönöm. Nagyon szeretlek, amiért ilyen kedves vagy, nagylelkű és így törődsz velem, de úgy érzem, ez nem a megfelelő időszak még.
 4. Ne mondj feltételes igent! A szerelem nem feltételes, ezért ne mondd, hogy „Igen, akkor ha…”. Ehelyett inkább kérj időt, hogy elgondolkozz rajta, miért is akarsz így válaszolni – vélhetően azért, mert valójában nemet akarsz mondani.
 5. Ha kettesben vagytok, amikor megkéri a kezed, próbálj meg nem mosolyogni. Ha már eljutott eddig a pillanatig, hogy megkérje a kezed, hidd el, azt gondolja, igent fogsz mondani. A mosollyal reményt ébresztesz benne, még mielőtt megkapná a visszautasítást. Ehelyett nézz mélyen a szemébe, fogd meg a kezét, és magyarázd meg, miért nem akarsz hozzámenni. Nyilvánosság előtt se mosolyogj, de öleld át a párod, majd fogd meg a kezét, és vonuljatok el kettesben beszélni, ahol nemet mondhatsz neki.
 6. Segíts neki, hogy túljusson a csalódáson és a zavartságon:
  • Adj neki egy kis időt, ha kéri. Mondd neki, hogy rövidesen felhívod (és tedd is meg még aznap vagy másnap reggel).
  • Javasold, hogy csináljatok közösen valamit, amit mindketten szerettek. Ez jó figyelemelterelés, és segít abban, hogy érezze, hogy még mindig fontos a számodra, csupán tényleg arról van szó, hogy még időre van szükséged.
  • Magyarázd el hosszan, hogy még mindig milyen fontos számodra ez a kapcsolat, és bár még nem vagy készen, ez változhat idővel. Fontos, hogy ne érezze azt, hogy ő nem elég jó a számodra.
 7. Gondold á a közös utatokat. Ettől kezdve elég kínos lehet a dolog, de az is lehet, hogy minden visszatér a normál kerékvágásba. Ha a párod képes elfogadni, hogy még időre van szükséged, és hogy később tényleg még igent mondhatsz a házasságra, vagy pedig boldog más alternatívával, akkor ez a kapcsolatot tovább erősítheti. Ha azonban az elutasítás szakadékot nyit meg köztetek, esetleg gyanakvást, haragot, neheztelést szül, akkor felül kell vizsgálnotok a dolgot, hogy egyáltalán érdemes-e még együtt maradnotok.

[szerkesztés] Tippek

 • Légy reális és tisztességes. Ha az illető valóban nem az, akivel el tudnád képzelni, hogy valaha is leéld vele az életed, akkor nincs értelme húzni az időt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megértés
 • empátia
 • átgondoltság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne feledd, a személynek mondasz nemet, nem a gyűrűnek. Ne csábulj el a gyűrű láttán, ha az illetőt nem akarod.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag