Viselkedni a Facebookon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell viselkedni a Facebookon?

Facebook viselkedes3.jpg

Valahogy úgy vagyunk a Facebookkal, mint kisgyerek az első matchboxával. Először a szájába veszi, aztán a falnak vágja, aztán elássa a kertben, mire apuka megunja, s megmutatja, hogy gurul, vagy maga a gyerek jön rá. Mark Zuckerberg apukától megkaptuk a Facebookot, örülünk neki, de fogalmunk sincs, hogy hogyan kell jól használni. Hát íme néhány fontos dolog…

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne jelöljünk be régi ismerősöket, hogy aztán elfelejtkezzünk róluk. Ha húsz éve nem láttuk, ne jelöljük be csak azért, hogy ott legyen az ismerőseink között.
 2. Ne jelöljünk be olyanokat, akiket nem is ismerünk. Azért, mert egyszer egy közös ismerős az utcán bemutatott valakinek, mert úgy illett, még nem jelenti azt, hogy ez már barátság. Az utcán sem paskoljuk meg mindenki hátát, aki elhalad mellettünk.
 3. Ne fogadjuk el azoknak a bejelölését, akiket nem ismerünk. Ki tudja, ki akar vele visszaélni, egy elszánt aktivista, egy volt pasink álnéven vagy egy sorozatgyilkos?!
 4. Ne jelöljük be az „egyszer használatos” nyaralási „barátainkat”. A nyaralás végén az e-mail cseréje gyakran csak egy gesztus, nem kell mindjárt bejelölni a Facebookon…
 5. Ne frissítsük a profilunkat, amikor elvileg betegszabadságon vagyunk.
 6. Ne jelöljük be a főnökünket. Nem minden tartozik rá, ne kockáztassuk az állásunkat.
 7. Ne írjunk az üzenőfalra privát üzeneteket.
 8. Ne jajgassunk a Facebook státuszunkban. Sokan szeretik legyezgetni saját hiúságukat azzal, hogy nyilvánosan ehhez hasonló lesajnáló üzeneteket írnak: „Oh, Cicám, sajnálom, hogy vége, szeretlek, hiányzol, de tovább kell lépnem, remélem, egyszer megbocsátasz.”
 9. Ne töltsünk fel az előző esti berugásról képeket! Könnyen lebukhatunk.
 10. Ne csatlakozzunk nevetséges köremailcsoportokhoz!
 11. Ne legyünk igénytelenek! Használjunk helyes nyelvtani szerkezeteket, vigyázzunk az elgépelésekkel.

Facebook viselkedes2.jpg

 1. Ne töröljük ki azokat a fotókat, amiket feltöltöttünk a Facebookra! A több megás képből ugyanis néhány kB-osként kerül fel, ami nagyon alacsony felbontás ahhoz, hogy a későbbiekben esetleg kinyomtassuk.
 2. Ne buzdítsuk az ismerőseinket 57-szer a FarmVille használatára! Ha elsőre nem győzött meg a link, századjára sem fog.
 3. Ne változtassuk meg a párkapcsolati státuszunkat anélkül, hogy ezt a másikkal közölnénk. Ahogy nem szakítunk faxon, sms-ben vagy galambpostával, ne tegyük ezt a Facebookon sem. Nem mindenki örül annak sem, ha nyilvánosságra hozzák a kapcsolatukat: biztos, hogy egy egyhetes kapcsolatot világgá kell kürtölni?
 4. Ne töltsünk fel olyan képeket, amelyek másokat kellemetlenül érinthetnek. Nem biztos, hogy Béla örülni fog, ha a barátnője a mi fotónkról értesül róla, hogy félmeztelen lányokat tapizott egy partin, vagy Ilike, ha a főnöke innen tudja meg, hogy a szelíd kislány hétvégenként asztalon táncol.
 5. Ne lopjuk el mások barátait! Csak azért, mert a Facebook javasolja egy barátunk barátját bejelölésre, még nem jelenti azt, hogy be is kell jelölni.
 6. Ne utáljunk csoportokat!
 7. Ne lőjük le a TV sorozatok történéseit.
 8. Ne posztoljunk egyfolytában a háziállatunkról. Igen, kicserélted az almot? Kit érdekel?
 9. Óvatosan a taggeléssel! Lehet, hogy azon a fotón olyan jól mutatunk, hogy muszájnak érezzük, hogy feltöltsük, de ezzel az éppen bandzsító barátnőnk nem biztos, hogy így van. Ha már kockáztatjuk a barátságot a feltöltéssel, legalább ne taggeljük be, akkor legalább az ő barátai nem látják.
 10. Ne használjuk túl gyakran és nem megfelelően a Facebookot arra, hogy ügyeket támogassunk. Nem biztos, hogy minden ismerősünk értékeli, ha már a 28. állatvédő testület ügyét ajánljuk neki vagy ezúttal is nagyon ritka, AB rh+ vért keresünk.
 11. Ne posztoljunk hazugságokat, s ne ámítsunk másokat! A Facebook egyik mozgatórugója a hiúság, de mi ne legyünk azok.
 12. A Facebook nem randioldal, ne írjuk meg ismeretleneknek, hogy véletlenül megtaláltuk az oldalát, s nagyon szimpatikusnak tűnik.
 13. Ne felejtsük el, hogy ha egy állásra jelentkezünk, a HR-es esetleg csekkolja a profilunkat a Facebookon. Biztos, hogy ez esetben is népszerű lenne a fenekünk fotója?
 14. Ne teregessük ki a szennyest! Akár a mienk, akár másoké.

Facebook viselkedes1.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem tudjuk használni a Facebookot, ne használjuk!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Józan ész
 • Facebook-profil

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne a Facebook legyen az egyes számú kommunikációs csatornánk! Néha keljünk fel a géptől, és találkozzunk a valós élet valós embereivel is!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag