Villanyszámlát csökkenteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell villanyszámlát csökkenteni?

Villanyfogyaszas-csokkentes.jpg

Sok ember számára a villanyszámla kifizetése rendszeres gondot okoz. Ráadászl az energia ára jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, illetve 2022. augusztus 1-jétől életbe lépett az átlagfogyasztáson felüli piaci elszámolás, ezért érdemes nagyon odafigyelni! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat és lehetőségeket, melyek segítségével a havi villanyszámla jelentősen csökkenthető, többnyire csak egy kis odafigyelésre van szüksége.


[szerkesztés] Lépések

 1. Elektromos készülékek vásárlásánál figyelj oda az energiatakarékossági osztály besorolására. Az elektromos háztartási eszközök ún. energiacímkével vannak ellátva, ezek az energiafogyasztásról adnak tájékoztatást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy az energiacímke milyen fogyasztáskülönbséget jelent egy, szinte minden háztartásban előforduló eszköz, a hűtőgép esetében. Az adatokból jól látható, hogy egy F kategóriás hűtőgép több mint két és félszer többet fogyaszt, ami éves szinten akár 10-20 ezres pluszköltséget is jelenthet.
  1. A: A legjobb energia besorolás, bár manapság már megjelentek az A+, illetve A++ jelzésű háztartási eszközök is.
  2. B: +30 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
  3. C: +65 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
  4. D: +90 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
  5. E: +110 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
  6. F: +135 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
  7. F: +160 százalék többletfogyasztás az A kategóriához képest
 2. A nem használt eszközöket mindig kapcsold ki. Nyilvánvalónak tűnik, mégis sokan égve hagyják a lámpát abban a szobában, ahová mondjuk csak 1-2 óra múlva térnek vissza újra.
 3. Ne hagyd a töltőn a telefonodat, illetve más elektronikus eszközt, ha már feltöltődött a készülék, mert ez is többletfogyasztást okoz.
 4. Ha hosszabb útra mész, húzd ki a konnektorból a készenléti (standby) üzemmódban működő készülékeket. Sokan nem tudják, de a távirányítóval kezelhető elektronikus berendezések – pl. tv, videó lejátszó, műholdvevő – akkor is fogyasztanak áramot, ha távirányítóval ki vannak kapcsolva. Igaz, ekkor az áramfelvétel minimális, de egy két hetes utazásnál már jelentős lehet az ablakon kidobott összeg.
 5. Kerüld az elektromos árammal történő melegítést. Akár étel melegítéséről, illetve sütéséről , akár a szoba fűtéséről van szó, az elektromos árammal drágább melegíteni, mintha ugyanezt gáz felhasználásával tennéd meg.
 6. Használd a megújuló energiát. A napelemek és a házi szélerőművek alkalmazásával jelentősen csökkentheted villanyszámládat. Ma már ráadásul arra is van lehetőség, hogy a szerződött áramszolgáltató hálózatába visszatápláld a felesleges áramot, így nincs szükség drága akkumulátorokra az elektromos energia tároláshoz.

[szerkesztés] Különböző elektromos berendezések áramfogyasztásának csökkentésére

 1. Hűtő, fagyasztó:
  1. A hűtőgépet érdemes a lakás leghidegebb pontján elhelyezni, így nem fogyaszt annyit.
  2. Ne hagyd sokáig nyitva a hűtőajtót.
  3. Olvaszd le rendszeresen a fagyasztóban kialakuló vastag jégréteget.
 2. Világítás:
  1. Válassz világosabb falszínt, így kisebb teljesítményű lámpákkal is világos lesz a lakás.
  2. Válassz energiatakarékos világítást. A hagyományos izzószálhoz képest a halogén lámpák ugyanazt a fényerőt produkálják kb. 20-30 százalékos fogyasztás mellett. A LED-es lámpák még ennél is nagyobb hatékonysággal működnek, így – habár elég drágák – még többet lehet használatukkal spórolni az áramfogyasztáson.
 3. Elektromos sütő:
  1. Ha már bekapcsoltad, lehetőség szerint több dolgot készíts el előre.
  2. Ha a sütő teljesen bemelegedett, 5-10 perccel a sütés vége előtt ki is kapcsolhatod.
  3. A légkeveréses sütés nem csak egyenletesebb, de az áramfogyasztás szempontjából is kedvezőbb.
 4. Mosogatógép:
  1. Csak akkor indítsd el a mosogatógépet, ha már tele van.
  2. Válassz energiatakarékos programot, a mosogatás ugyan hosszabb ideig tart, de kevesebb energia kerül felhasználásra.
 5. Számítógép:
  1. Válassz energiatakarékos számítástechnikai eszközöket, a korszerűbb megoldásokban már alapból benne vannak ezek a funkciók.
  2. Ne hagyd feleslegesen bekapcsolva a számítógépet, mert komoly áramfogyasztást generál.

[szerkesztés] Tippek

 • Vegyél egy áramfogyasztás mérőt, ennek segítségével megtudhatod, hogy a háztartásban lévő elektromos berendezések pontosan mennyit fogyasztanak.
 • Ne járasd maximumra a légkondicionálód, illetve ha már bekapcsoltad, akkor csukd be az összes ablakot.
 • Egy extrém magas számla kapcsán azt is érdemes végiggondolni, hogy esetleg az áramszolgáltató túlszámlázott. Ha gyanús a magas összeg, mindenképpen forduljunk az ügyfélszolgálathoz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A 2022. augusztus 1-jével életbe lépő szabályok alapján az átlagfogyasztáson áramfogyasztás - ez 210 kWh- után a piaci árat kell megfizetni.
 • Bár az áramszámla csökkentésének kézenfekvő módja a mérőóra megbuherálása, ezt komoly következményeket von maga után, így inkább válaszd a fent javasolt lehetőségeket a spórolásra.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag