Viccesnek lenni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell viccesnek lenni?

F1.jpg

A humor és a vicc alkalmazása számos előnnyel járhat számodra a mindennapjaidban, amely segítségével jókedvre deríthetsz másokat, s így népszerűbbé és sikeresebbé válhatsz. A humor segíthet neked, hogy az élet világosabb, pozitív oldalát észrevedd, miközben boldogságot teremthetsz ismerőseid életébe is. Kíváncsi vagy, hogyan teheted szórakoztatóbbá a szürke hétköznapokat? Olvasd el cikkünket!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Fejleszd a humorérzéked

 1. Tapasztald meg, hogyan hat a nevetés a környezetedre: néha nehéz kibírni nevetés nélkül egy szituációban, és inkább visszafogjuk magunkat, pedig a kacagás újabb kapukat nyithat meg a nap folyamán bennünk és másokban is. Szerencsére a nevetés ragályos (30-szor nagyobb valószínűséggel nevetnek veled együtt mások is), így egy társadalmi környezetben igazán könnyű elindítani a nevetést, ha bárki is kacagásba kezd. Tehát érdemes megfigyelni milyen eredménnyel és reakcióval jár az, ha elneveted magad bárhol és bármikor.
 2. Ismerd meg, hogy mikor unalmas egy vicc, s hogy melyek a nem vicces körülmények: egy kevésbé humoros helyzetben nehezebb mulatságossá tenni valamit, mint egy viccesebb helyzetben. Könnyebben és bátrabban fogod elnevetni magad a stand up comedy előadáson, mint egy emberekkel zsúfolt irodai munkahelyen. Van, hogy kínos és bántó lehet, ha nevetsz, vagy más csöppet sem találja nevetségesnek a szituációt, ezért az ilyen helyzetekben hanyagold a jópofaságot.
 3. Tanuld meg értékelni a szellemes szójátékokat: a vígjátékokból sok kis nyelvi szójátékot elcsíphetünk, és segítségükkel muris szituációkat teremthetünk. Egy ismerkedés során akár előnyös is lehet a szelíd szójátékok alkalmazása. Tanulj meg pár ilyet és tedd a napjaid vidámabbá velük.
 4. Értsd meg az iróniát és alkalmazd: az iróniát szélesebb körben is használhatod, de vigyázz, mert félreérthetik, avagy szarkasztikus lehetsz, ami már bántó. Az iróniát akkor használhatjuk például, ha poénosan fogjuk fel a hibáinkat, vagy rávilágítunk más hibáira, de iróniával álcázzuk azt. A groteszk irónia alkalmazásakor a használó nem azt mondja, amire valójában gondol, a hallgató pedig megpróbálja megérteni, hogy pontosan mit is jelenthet a beszélő sugallata.
  • „Ha csak kalapácsod van, hajlamos vagy mindent szögnek nézni.”
  • „Rögtön maga jön, csak elvitték élezni a bárdot...”
 5. Bízz a belső humorérzékedben: a vicc jön magától, csak formát kell önteni neki, így az egyediségeddel sajátságos karaktert is tudsz teremteni. Próbáld megfigyelni a világot és a történéseit, s azokból ötleteket meríteni.

[szerkesztés] Alakíts ki egy vicces személyiséget

 1. Vedd magad kevésbé komolyan: ha egy kínos pillanat az életedben eddig megalázkodás érzetét adta, próbáld meg mostantól a nagyon kínos pillanatokat viccel elsimítani. Ezt a legegyszerűbben úgy értheted el, ha kevésbé veszed komolyan saját magad és a szituációt. Nevess magadon és a helyzeten, s meglátod, máris oldottabb lesz mindenki, így elröppen a kínos érzet is.
 2. Képzeld magad a reflektorfénybe: saját magunk alábecsülése öniróniával párosítva egy olyasfajta pozitív szimpátiát gerjeszthet, amely a cselekmény normális folyását is teljes mértékben befolyásolja előnyös irányba. Amikor feszültség keletkezik két fél között, igazán békéltető és nyugtató hatással lehet a saját hibáink felvállalása és kifigurázása.
 3. Addig üsd a vasat, amíg meleg: a jó időzítés elengedhetetlen a sikerhez, mert ha túl sok ideig gondolkozol egy frappáns reakción, akkor az adott helyzet vicces pillanata gyorsan elmúlhat. Tehát az azonnali és gyors reagálás eredményezhet igazán humoros pillanatot. Viszont ne erőltessük a viccet, ha azonnal nem jön. Ne aggódj, lesz még lehetőséged kitörni a csend börtönéből egy frappáns, de annál ütősebb szóviccel. Érdemes megjegyezni néhány egysoros poént, amiket, ha a megfelelő alkalommal és időben bedobsz, egy szem sem marad szárazon.

[szerkesztés] Szerezz inspirációt

 1. Ismerj meg vicces emberek: úgy tudod a legjobban bővíteni a vicctárad, ha más vicces embereket hallgatsz. Less el néhány viccesebb momentumot tőlük, akkor is, ha nem teljesen illeszkedik a te stílusodhoz - ilyenkor próbáld a saját karakteredhez mérten átalakítani.
 2. Nézz humoros filmeket és stand up előadásokat: számos vígjáték és tévésorozat tele van kiváló poénokkal. Így számos humorfajtát és különböző kultúrák viccstílusát megismerheted. A stand up comedy egyik meghatározó alapja az improvizáció, melynél egy adott dologra reagálnak a humoristák. Viszont van, hogy saját megélt eseményeiket mesélik el vicces formába öntve. Akármelyiket is alkalmazod, ügyelj rá, hogy véletlenül se legyél bántó vagy sértő.
 3. Olvass különféle komikus könyveket: a viccújságoknál és -könyveknél nincs üdítőbb kikapcsolódás a nap folyamán. Olvasásuk eredményeként a kitörő kacagás mellett jó pár viccet és inspirációt is magadba szívhatsz. Amikor már picit tapasztaltabb vagy, meglátod, már te is képes leszel saját poénokat gyártani, amelyek elsütésénél hitelesebb előadó nem lesz nálad.

[szerkesztés] Tippek

 • Gyakorold a vicceket otthon egy tükör előtt.
 • Próbálj meg egy tárgyról 5 percig viccesen beszélni, ha sikerül és poénosnak tartod, add elő barátoknak is, onnan kiderül milyen sikeres stand upos vagy.
 • Kézmozdulatokkal fokozhatod a csattanók hatását, aminél az arckifejezések használata is fontos.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Humoros könyvek, DVD-k, TV
 • Jegyek stand up előadásokra
 • Humoros személyiségek, barátok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ügyelj arra, hogy az adott környezetben megfelelő hangnemet használj, és ne legyél túl sok.
 • Vigyázz, hogy a kulturális és a vallási átfedések miatt ne sérts meg senkit, mivel lehet, hogy ami a mi kultúránkban nem sértő, egy másikban az.
 • Ne nevess a saját vicceden, mert az ronthatja a vicces pillanatot.
 • Ha sikeresen elmondtál egy viccet, és nagy nevetés tört ki, finoman hozd vissza egy kicsit később a témát, de háromnál többször már ne firtasd.
 • Ne legyél kötekedő, tolakodó, becsmérelő, ellenséges vagy bántó.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező