Vadbaleset esetén cselekedni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell vadbaleset esetén cselekedni?

Vadbaleset .jpg

Tavasztól (pl. kicsinyek születése) ősz végééig (pl. szarvasbőgés) – főként az éjszakai órákban – gyakrabban kell számítanunk útra tévedt vadállatokkal. Bármennyire is vezetünk óvatosan és figyelmesen, az állatok legtöbbször váratlanul és nagy sebességgel érkeznek a járművek elé, egy pillanat alatt kerülnek elő a „semmiből”. Vadbalesetekre nem tudunk előre felkészülni, maximum a rutin, vagy a tesztpályákon való gyakorlás segíthet. Mindenesetre törekedjünk a vadakkal való balesetek elkerülésére, mert a vadállatok komoly károkat okozhatnak mind az autóban, mind az utasokban. Ha mégis megtörténne a baj, akkor fogadjuk meg és tartsuk be a cikkben összegyűjtött tanácsokat!

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

 1. Ha a vaddal történő ütközés során személyi sérülés (is) történik, akkor nyújtsunk elsősegélyt, és ha szükséges, akkor hívjuk ki a mentőket! A rendőrséget is minden esetben értesítenünk kell, ugyanis ők vizsgálják meg a baleset körülményeit, és a baleset kimenetelétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárást fojtatnak le. A vizsgálat fogja kideríteni, hogy a sofőr követett-e el szabálysértést, esetleg ez volt-e az ütközés oka.
  • A személyi sérülés (pl. a vadállat becsúszik az utastérbe és emiatt sérülnek meg az utasok), megtérítését azonban nem lehet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás terhére rendezni, mivel egy ilyen esemény nem számít közúti balesetnek. Ebben az esetben például a baleset-biztosításunkat vehetjük igénybe.
 2. Ha az autóban keletkezik kár a vadbaleset során, akkor annak a kárnak a helyreállítását az autó sofőrjének a pénztárcája fogja bánni. Sőt, ha a vad elpusztul a balesetben, akkor annak az értékét is az autó sofőrjének kell megtérítenie a vadásztársaság felé, amely összeg az egymillió forintot is elérheti.
  • Azonban ha az autó tulajdonosának van megfelelő kötelező felelősségbiztosítása, akkor a károkat annak terhére is rendezheti.
  • Mivel volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla, ezért a vadásztársaságot nem terheli semmilyen felelősség, tehát a személyi sérülést, illetve az autóban keletkezett kárt sem kell megtéríteniük.

[szerkesztés] Nem volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla

 1. Nyújtsunk elsősegélyt, és ha szükséges, akkor hívjuk ki a mentőket, ha a vaddal történő ütközés során személyi sérülés történik!
 2. Hívjuk ki a rendőrséget, és ne változtassunk meg semmit a helyszínen! A rendőrség a pontos helyszíni szemle után elkészíti a jegyzőkönyvet a balesetről, és az adott vadászterület vadászmesterét is kihívja. Utóbbira azért van szükség, mert a vadásztársaság felelőssége az, hogy elhelyezzen vadveszélyre figyelmeztető táblát ott, ahol gyakrabban előfordulhatnak vadak, illetve gondoskodjon arról, hogy a vadak ne kerülhessenek az útra (pl. elkerítés). A vadásztársaságok felelősségbiztosítással rendelkeznek, így az autóban keletkezett károkat, valamint a személyi sérülésből adódó károkat (pl. kórházi kezelés ára, ápolási díj, munkából való kiesés) a vadásztársaság biztosítójának kell megtérítenie.
 3. Fotózzuk körbe mi is a helyszínt, a megsérült autót, az elütött vadat, valamint jegyezzük fel a pontos helyszínt! Így biztosíthatjuk azt, hogy minden fontos részlet dokumentálva lesz, és ha szükséges, akkor ezeket is be tudjuk mutatni a kárrendezésnél.
 4. Készítsük el a kárbejelentést! A kárbejelentő lapot értelemszerűen kell kitölteni: “A jármű” a vadásztársaság adatai, “B jármű” a balesetet szenvedett jármű adatai. A kitöltött bejelentő lapot vigyük el a biztosítónkhoz, illetve a vadásztársaság biztosítója is fel fogja venni velünk a kapcsolatot. Azonban ha társaság nem vállalja a felelősségét, akkor sajnos polgári peres úton kell érvényesítenünk a kárigényünket, amihez szükséges a rendőrségi jegyzőkönyv, valamint a különböző dokumentációk.

[szerkesztés] Tippek

 • Vadveszélyre figyelmeztethetnek minket a sáros vadnyomok az úton, vagy az út mentén a magasabb fűben látható vadcsapások.
 • Vásárolhatunk vadsípot is, amely magas frekvenciás hanghullámokat kibocsátva riasztja el a vadállatokat.
 • Szarvasra és őzre inkább hajnalban és alkonyatkor, vaddisznóra egész éjszaka lehet számítani a közutakon, de olyan helyen, ahol az utat mindkét oldalról erdő szegélyezi, ott állandó lehet a vadak vonulása.
 • Ha már az út szélén látunk megcsillanó szempárt, akkor vegyük le a reflektorfényt, lassítsunk, várjuk meg míg az állat vagy átmegy az úton vagy visszamegy az erdőbe/mezőre.
 • A járművünk elszállításáról célszerű számlát kérni, ugyanis a szállítási költségeket is kifizeti a biztosító.
 • Szemtanukról sem árt gondoskodnunk.
 • A legtöbb biztosítónál a kötelező felelősségbiztosítás mellé kiegészítő biztosításként választhatunk vadkár-biztosítást, amely a vaddal történő ütközés során keletkezett károkat téríti meg.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • figyelmes és óvatos vezetés
 • kötelező felelősségbiztosítás és egyéb biztosítások

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha végképp nem tudjuk elkerülni a vaddal való ütközést, akkor inkább fogjuk meg határozottan a kormányt, fékezzünk erősen és üssük el a vadat! Ugyanis ha megpróbáljuk kikerülni a hirtelen elénk ugró vadat, akkor könnyen megeshet, hogy átsodródunk a szemközti sávba, ahol a szembejövő autóval frontálisan ütközhetünk, vagy az árokba hajtunk, amely szintén szerencsétlen kimenetelű lehet.
 • Minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk és természetesen a veszélyt jelző táblákat ne hagyjuk figyelmen kívül! Ezeken a szakaszokon vezessünk még óvatosabban!
 • Azt se felejtsük el, hogy a jelzőtábla hatálya az első útkereszteződésig tart, vagy a tábla alatt kihelyezett kiegészítő táblán látható távolságig.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya