Végtörleszteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell végtörleszteni (deviza alapú lakáshitelt rögzített árfolyamon visszafizetni)?

Vegtorlesztes-rogzitett-arfolyamon-hogyan-kell.jpg
A parlament a 2011. évi CXXI. törvény elfogadásával rendelkezik a végtörlesztés feltételeiről, melynek eredményeként a lakáshitelüket svájci frankban, euróban, vagy japán jenben fizetők 2011. december 30-ig jogosultak kedvező, rögzített árfolyamon törleszteni. Ha szeretnél megszabadulni az egyre növekvő törlesztő részletektől, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mit kell tenned lakáshitel teljes visszafizetése érdekében.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézd meg, hogy milyen árfolyamon vetted fel a hitelt. A végtörlesztés során svájci frank esetén 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamot alkalmaz. Ha az adott valutában felvett hitelednél a folyósítás napján magasabb volt az árfolyam, akkor nem választhatod a végtörlesztést.
 2. A végtörlesztés az alábbi bankok deviza alapú hitelénél vehető igénybe! A bankok neve mellett megadtuk azokat a linkeket, ahol bővebb információ olvasható a devizaalapú lakáshitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről. Azoknál a bankoknál, ahol nem találtunk erre vonatkozó információt, a kapcsolatfelvételi lehetőségeket bemutató oldal címét adtuk meg.
  1. AXA Bank - Főoldal
  2. Budapest Bank - Elérhetőségek
  3. CIB Bank - Elérhetőségek
  4. ERSTE Bank - Végtörlesztés fix árfolyamon
  5. FHB Bank - Végtörlesztés rögzített árfolyamon
  6. Hanwha Bank – Információk lakossági ügyfeleknek
  7. K&H Bank – Hasznos tudnivalók a végtörlesztésről
  8. MKB Bank - Végtörlesztés rögzített árfolyamon
  9. OTP Bank - Hasznos információk ügyfeleink számára a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről
  10. Raiffaisen Bank - Devizahitelek végtörlesztése lakossági ügyfelek számára
  11. Unicredit Bank – Végtörlesztés rögzített árfolyamon
  12. Volksbank - Ügyfélszolgálat
 3. Nyújtsd be a végtörlesztési igényt ahhoz a bankhoz, mellyel hitelszerződést kötöttél. A törvény nem rendelkezik az igény benyújtásának formájáról, ezért célszerű a banknál közvetlenül tájékozódni a benyújtás módjáról. A bank a törvényi kötelezettségének eleget kell, hogy tegyen, vagyis 60 napon belül köteles előkészíteni a szerződés lezárásához szükséges dokumentumokat. Fontos tudni, hogy a banknak joga van kötelezni a devizahiteles adóst arra, hogy a végtörlesztéssel együtt az áthidaló vagy a gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozásukat is kiegyenlítik. Az igény benyújtásának végső határideje 2011. december 30.
 4. A végtörlesztés pontos összegéről 60 napon belül a folyósító bank ad tájékoztatást. Ez lesz az az összeg, melyet a bank által megadott számlaszámra be kell fizetni, vagy át kell utalni a lakáscélú devizahitel kedvező árfolyamon történő lezárása érdekében.
 5. Fizesd be, vagy utald át a végtörlesztés összegét!

[szerkesztés] Tippek

 • Használd az Index.hu végtörlesztés kalkulátort, hogy megtudd, mennyit spórolhatnál, ha a kedvezményes árfolyamon lépnél ki a hitelből.
 • A végtörlesztés megvalósítható új, forint alapú hitel segítségével is.
 • A végtörlesztés díjmentes, ami azt jelenti, hogy a bank nem számolhat fel a fogyasztó számára devizában a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, az ügyfelek látogatásával, a hitel monitoringgal, a felmondással, a fedezet értékbecslésével és cseréjével, a szerződés módosításával, a hitelfedezeti biztosítási szolgáltatással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díjat és költséget.
 • A rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről szóló törvény nem határoz meg semmilyen értékplafont, mely korlátot jelentene, így bármilyen lakáscélú devizahitel esetében a végtörlesztés igénybe vehető.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A végtörlesztéshez szükséges pénzösszeg (amit a bankhoz benyújtott kérelem alapján a hitelfolyósító bank határoz meg).
 • Némi türelem és idő.
 • Ha ahhoz, hogy végtörlessz, el kell adnod az ingatlanodat, és még kölcsön is kell kérned, mert a lakásod vételára kevesebb lenne a befizetendő összegnél, kell majd egy jó ügyvéd is (az adásvételi és a kölcsönszerződéshez).

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A törlesztő részleteket a hitel lezárásáig fizetni kell.
 • A rögzített árfolyamú végtörlesztés az igény benyújtásától számítva legkésőbb 60 napon belül végre kell hajtani (vagyis a hiteles a bank számlájára befizetni, átutalni).
 • Végtörlesztésre csak 2011. december 30-ig van mód, ezt követően a vonatkozó jogszabály hatályát veszti.
 • A végtörlesztés csak lakóingatlanra vonatkozik. Pl. a zártkertben lévő nyaraló (mégha benne laksz is) nem minősül majd ennek.
 • A végtörlesztés csak akkor választhatod, ha az érintett deviza alapú kölcsön folyósításánál alkalmazott árfolyam nem volt magasabb, mint a végtörlesztés során alkalmazott rögzített árfolyam. Ha tehát például a svájci frank alapú hitefelvétel során az árfolyam 190 forint volt, akkor nem választhatod a végtörlesztést.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell