Védekezni az autótolvajok ellen

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell védekezni az autótolvajok ellen?

Autolopas-vedekezes-autotolvaj.jpg
Általános igazság, hogy nincs ellophatatlan autó, viszont ha két egyforma közül az egyikben több a lopást gátló eszköz, berendezés, akkor biztosan a másikat fogják elvinni. Ha nem szeretnéd, hogy autólopás áldozata légy, kövesd az alábbi lépéseket, így akár közel nullára csökkentheted az autótolvaj esélyeit.

[szerkesztés] Lépések

 1. A védelem fajtái. Az autólopás ellen jellemzően mechanikus és elektronikus megoldások léteznek. Válasszunk mindig több megoldást, hiszen így annyira megnehezítjük a tolvaj dolgát, hogy inkább más préda után néz.
 2. Melyik védelem a jobb? A mechanikus rendszerek általában alacsonyabb szintű védelmet jelentenek. Ezekben az esetekben ugyanis egy tréler segítségével könnyedén „elszállítható” az autó, utána a tolvaj már nyugodtan dolgozhat a váltózás leszerelésén.
 3. A trükkös módszer. Egyre gyakrabban alkalmazzák a tolvajok azt a trükköt, hogy picit nekikoccannak az ellopandó autónak, majd amíg a tulajdonos a sérülést méri fel, a tolvajok elhajtanak az autójával. Legyünk mindig gyanakvóak!


[szerkesztés] Mechanikus védelmi rendszerek

 1. Használjunk kormányzárat! A kormányzár manapság már nem tekinthető komoly védelemnek, egyes eszközök akár 1 perc alatt is eltávolíthatók, de persze akadnak azért komolyabb megoldások, melyek eltávolításához már komoly szerszámkészletet kell felvonultatnia a tolvajoknak.
 2. Szereltessünk be váltózárat! A váltózár legalább 5-10 perccel késlelteti a tolvajt, igaz, a tréler ellen ez a megoldás sem véd.
 3. Gravíroztassuk az üvegbe a rendszámot! Sok autót darabokra szedve, alkatrészként értékesítenek. Ha az üvegben megtalálható a rendszám, akkor a tolvaj számára jelentősen csökken az autó értéke, hiszen azt nem tudja tovább passzolni.
 4. Vásárolj kerékőrt! A kerékőr alapvetően a könnyűfém felnit védi a lopástól, hiszen a speciális csavarfej eltávolítására a tolvaj általában nincs felkészülve.

[szerkesztés] Elektronikus védelmi rendszerek

 1. Használj riasztót! Ma már szinte minden autóban van riasztó, a gyakori vijjogások hatására így már sokan fel sem kapják fejüket, éppen ezért ez az eszköz nem tekinthető a védelem csúcsának. Az egyszerűbb riasztók ráadásul az autó zárásának közben visszakódolhatok, s persze sérülésmentesen nyithatók is.
 2. Szereltess be GPS nyomkövetőt! Ezzel a megoldással nyomon követheted az autó helyét, sőt, a kétirányú kommunikációnak köszönhetően akár le is állíttathatod az autót. Ezek az eszközök elég drágák, ráadásul a szolgáltatásért havidíjat is fizetni kell.
 3. Használj egyedi indításgátlót! Egy jól elrejtett – a motor indulását gátló - kapcsoló is sokat segíthet, mert a tolvaj időt veszít, mire megtalálja.

[szerkesztés] Tippek

 • Az autótolvajok sokszor megrendelésre dolgoznak, a kiszemelt járművet – főleg, ha értékesebb darabról van szó - akár heteken át követik, így megismerik a tulajdonos szokásait és a legalkalmasabb pillanatban csapnak le. Egy tízmilliós jármű esetében nem érdemes a védelmen spórolni, szereltessünk be minél több lopásgátló berendezést.
 • A védelmi eszközök, lopásgátló berendezések beszerelését bízzuk szakemberre, lehetőleg olyanra, aki régóta dolgozik már a szakmában.
 • Léteznek speciális, csak UV fényben látható festékek. Ezek használatával az autó rendszáma, vagy bármilyen egyedi azonosító a karosszériára festhető. Bár ezt a tolvajok kis része ellenőrzi, de megnehezíti a további értékesítést.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénz
 • Megbízható autóvédelmi cég vagy szakember.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nincs ellophatatlan autó.
 • Az egyszerűbb autó riasztó berendezések jelét egy ügyes tolvaj – megfelelő eszköz birtokában - könnyen tudja „olvasni”, s persze miután elhagytuk az autót, nyitni is. Válasszunk ugró kódos, vagy a távirányító felé a nyitást is jelezni képes megoldást.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Autólopás 2 perc alatt

[szerkesztés] Autólopás WC pumpával

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Autolok, Hogyankell