Védekezni a traffipax ellen

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell védekezni a traffipax ellen?

A gyorshajtás veszélyes, és nem csupán saját, de mások testi épségét is kockáztatjuk. Ugyanakkor nem egy, egyébként békésen vezető sofőr futott már bele egy-egy érthetetlenül elhelyezett (leginkább az állam anyagi támogatását szolgáló - ez a pénz a közhiedelemmel ellentétben nem a rendőrség kasszájába megy) 30-as tábla esetén traffipaxba. Ebben a cikkben ahhoz adunk tanácsot, hogyan lehet elkerülni azt, hogy a traffipax bemérjen. A legegyszerűbb persze, hogy közlekedjünk szabályosan. Vedekezni traffipax ellen.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Mi ellen harcolunk? Radaros és lézeres traffipaxok ellen.
 2. Hol vannak traffipaxok? Ha tudjuk, hol vannak traffipaxok, könnyebb elkerülni őket. Számos oldalon kaphatsz ehhez információt, illetve van olyan szolgáltatás is, amely SMS-en elküldi a traffipax-előrejelzést:
 3. Radar- és lézerdetektor. Néhány tízezer forintból beszerezhető, nem képes a traffipaxok blokkolására, csupán előrejelzésére. Azonban fontos, hogy az észlelés és a bemérés között mennyi idő telik el, azaz hogy időben tudunk-e még lassítani. Nem túl nagy teljesítményűek, ezért ha komolyan akarjuk venni a traffipax elleni harcot, akkor egy jóval drágábba (százezer forint körülibe) kell beruháznunk.
 4. Műholdas detektorok. Nem a traffipax szórt jelét érzékeli, hanem tárolja annak koordinátáit, s jelzi a sofőrnek, ha arra halad.
 5. Lézerblokkoló. A radar- és lézerdetektor mellé be lehet szerezni egy lézerblokkolót is, melyet a rendszám közelébe vagy a lökhárítóba építenek be. Ezek 50-300 ezer forint között kaphatók.
 6. Lassíts időben! A rádiófrekvenciás traffipaxok több száz méterig elszórják a jelüket, sebességet azonban csupán fényképezési távolságban tudnak megállapítani, vagyis 50 méteren belül. Lézeres mérésnél 2 km-en belül bárhol mérhetnek, ez a traffipax kezelőjétől függ. 200-250 méteren belül a lézernyaláb szóródási átmérője olyan kicsi, hogy nem sok esély van rá, hogy a lézerdetektor érzékeli. Azonban mivel ez a radarral ellentétben manuálisan működik, az, hogy látjuk a lézeres traffipaxot, még nem biztos, hogy használják is, vagy hogy éppen a mi autónkat vették vele célba.
 7. Olvashatatlan rendszámtábla. Ötletes módszer, ha a rendszámtáblát megeszi a kosz, bútorlakkal bekenjük (hogy visszaverje a vaku fényét) vagy a számokat, betűket koptatjuk. Ha azonban a rendőr elkap minket, komoly büntetésre számíthatunk, kötelező ugyanis a rendszámtáblát jó olvasható állapotban tartani.
 8. Kötekedés. Egy időben elterjedt a módszer, hogy az autós, miután lefényképezték, visszament a rendőrhöz, hogy elkérje a traffipax hitelességét bizonyító papírokat. A rendőrség állítása szerint azonban ezek úgyis rendben lesznek.
  http://sebessegmeres.info/smile.php
 9. Visszapillantó tükörre ragasztott CD. Sajnos csak tévhit, hogy megzavarja a lézeres mérőműszereket. Valójában az ellentettje igaz: minél nagyobb visszaverő felületet kap a lézer, annál jobban mér.
 10. Vegyük a megfelelő autót! A lézeres mérés esetében fontos, hogy minél kevesebb világos felület legyen a kocsin, vagyis a világos, krómozott kocsikat könnyebben bemérik.
 11. Autós szolidaritás. Használjuk (kellő távolságnál) az egyezményes jeleket (reflektorozás, mutatóujjal írjunk le köröket), ezzel figyelmeztetve a szembejövő autósokat.
 12. Az utolsó mentsvár. Ha le is fényképeztek mindent, még nem biztos, hogy kapunk csekket. Minden olyan felvétel selejtnek minősül ugyanis, amelyről nem olvasható le minden, az eljárás megindításához szükséges adat (gépjármű rendszáma, dátum, haladási sebesség), és ilyen bizony megesik.

[szerkesztés] Tippek

 • A lézeres mérések legtöbbje szemből és 500-100 méter távolságból történik.
 • Helyszíni bírságot csak az kaphat, aki elismeri a szabálysértést, aminek összege maximum tízezer forintra tehető. A feljelentés után kiróható büntetés ennek többszöröse is lehet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • radar- és lézerdetektor, műholdas detektor
 • lézerblokkoló
 • szerencse
 • közlekedési szabályok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Jelenleg nincs olyan rendszer, mely százszázalékos védelmet nyújt a traffipaxok ellen.
 • 2003-tól a detektorok kikerültek a “közbiztonságra különösen veszélyes eszközök” kategóriából, így legalisan forgalmazhatóak, akárcsak a lézerblokkolók. Utóbbiak használatát azonban büntetik 2012 augusztusától.
 • A nagy távolságú lézeres mérésnél a rendszámtáblát csak a bemérést követően, közelebbről rögzíti a videó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha a videó készítésekor megfelelő sebességgel haladunk, megússzuk a büntetést, mivel gyorshajtásunkat már rögzítették.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Traktor 260km/h-val?

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag