Védekezni a Wannacry zsarolóvírus ellen

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell védekezni a Wannacry zsarolóvírus ellen?

Wcrypt kepernyo.jpg

A Wannacry (Wcry, WannaCrypt neveken is ismert) zsarolóvírus május 13-án kezdett robbanásszerűen terjedni. Néhány nap alatt több százezer számítógépet fertőzött meg: Angliában több tucat kórházban kellett miatta felfüggeszteni a betegellátást, de a német állami vasút utastájékoztató rendszere is áldozatául esett. Ha védekezni akarsz a Wannacry vírus ellen, kövesd az alábbi lépéseket!

[szerkesztés] Lépések

 1. Frissítsd a Windows-t! A Microsoft már március 14-én elérhetővé tette azt a szoftverfrissítést, amely ellehetetleníti a Wannacry vírus működését. Ha azóta nem frissítetted a Windows-t, akkor ezt minél előbb tedd meg:
  • Windows XP-t, Windows 8, Windows Server 2003 frissítéséhez látogass el erre az oldalra. Keresd meg azt a frissítést, amely az általad használt operációs rendszerhez készült, majd kattints a Letöltés gombra. (Ha az oldal nem érhető el, pár perc múlva próbáld újra – működik, csak sokan próbálják egyszerre elérni.) A frissítés telepítése után indítsd újra a gépet. Korábbi cikkünk arról, hogyan tudod megnézni a Windows operációs rendszer verziószámát...
  • Ha újabb Windows fut a számítógépen, akkor a Vezérlőpult Windows Update menüpontjában telepítheted a frissítéseket (Windows 10 esetén: Gépház – Frissítés és biztonság menüpont). A frissítések telepítése után indítsd újra a számítógépet. A frissítések keresését, telepítését és az újraindítást többször is ismételd meg, amíg a rendszer nem talál új fontos frissítést!
 2. Ne kattints gyanús linkre, csatolmányra! A Wannacry vírus a jelek szerint több nagyvállalat rendszerét is megfertőzte, ahonnan könnyen továbbterjedhet adathalász módszerrel (például egy olyan e-maillel, amit látszólag a vállalat egyik munkatársa írt). Ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy mire kattintunk! Ha olyan levelet vagy mellékletet kaptunk, amelyet nem vártunk (nem tudjuk, mi lehet a linken/csatolmányban), inkább kérdezzünk rá kattintás előtt! További tippekért olvasd el korábbi cikkünket: Hogyan kell védekezni az adathalász kísérletek ellen
 3. Legyen friss vírusirtód! A vírusirtó programok friss változata felismeri, ha a zsarolóprogram akar települni a gépedre, és ideális esetben megakadályozza ezt – vagy később segít eltávolítani a vírust és újra használhatóvá tenni a számítógépet. Erre azonban csak azok a vírusirtó programok képesek, amelyeket rendszeresen frissítenek (ezért általában fizetni kell). Ha nincs (friss) vírusirtó a gépeden, ideiglenes jelleggel legalább egy próbaváltozatot érdemes telepíteni. Ez általában egy hónapig véd a vírusoktól, így átvészelheted azt az időszakot, amíg a Wannacry a legjobban terjed.
 4. Ments! A fontos adataidat – dokumentumokat, képeket, zenéket, videókat, esetleg a kedvenc programokat – mentsd le egy külső adattárolóra, amit ezután leválasztasz a hálózatról! Ha az adattároló továbbra is csatlakozik az internetre – például a pendrive bent marad a számítógépben – ugyanúgy elérheti a fertőzés, mint a számítógépet! Ha nem akarsz külső adattárolót használni, az adataidat egy felhő alapú tárhelyre is feltöltheted, ott a Wannacry nem éri el – azonban más típusú hackertámadás veszélyeztetheti.

[szerkesztés] Tippek

 • A Wannacry vírus anélkül is tud fertőzni, hogy megnyitnánk egy linket vagy mellékletet – elég, ha olyan hálózatra csatlakozunk, amelyen egy fertőzött gép is van… Ezért csak a Windows frissítése nyújt ellene teljes védelmet.
 • Figyelmeztesd családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat is a Wannacry vírusra! A zsarolóprogram főleg azokat veszélyezteti, akik sok linket/csatolmányt nyitnak meg, és kevésbé veszik észre a gyanús körülményeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Windows frissítése
 • Friss vírusirtó
 • Biztonsági mentés
 • Óvatosság a csatolmányok, linkek megnyitásakor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A frissítések telepítése után mindenképp indítsd újra a számítógépet, anélkül nem érvényesül a javítás!
 • Ha a géped megfertőződött, azonnal válaszd le a hálózatról, különben a vírus továbbterjed! A fertőzött számítógéppel sok mindent úgysem tudsz kezdeni…
 • Ha megfertőzött a Wannacry vírus, nem érdemes fizetni a zsarolóknak – a korábbi hasonló hackertámadások tapasztalata szerint nincs semmilyen garancia arra, hogy visszakapod az adataidat, vagy nem rejtenek el egy olyan biztonsági rést a gépen, amely újabb és újabb zsarolásra ad alkalmat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki