Vágott karácsonyfát ápolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell vágott karácsonyfát ápolni?

Vagott-karacsonyfa-tartossag-apolas.jpg
Szeretnéd, hogy minél tovább kitartson a vágott karácsonyfa? Ha nem akarsz Szenteste után pár nappal egy kopasz fával szembe nézni, olvasd el cikkünket, melyből megtudhatod, melyik a legtartósabb vágott karácsonyfa-fajta és mit kell tenned annak érdekében, hogy a karácsonyfa minél tovább bírja a lakásban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz megfelelő fajtát! Magyarországon többféle vágott fenyőfajtát szoktak árulni karácsonykor. Ezek közül a legkevésbé tartós fajta a lucfenyő, mely a meleg lakásban hamar kiszárad és elveszti leveleit. Tartósság szempontjából jobb választás az ezüstfenyő, illetve az egyik legdrágább fajta, a normand fenyő. Az alábbiakban bemutatjuk a Magyarországon jellemző fenyőfa fajtákat, a tartósságot is jelölve:
  1. Közönséges lucfenyő Picea abies): nem tartós
  2. Szúrós luc vagy ezüstfenyő (Picea pungens f. glauca): közepesen tartós
  3. Közönséges jegenyefenyő (Abies alba): tartós, levelei szárazon sem hullnak
  4. Nordmann jegefenyő vagy kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana): tartós
  5. Szerb lucfenyő (Picea omorica): közepesen tartós
  6. Feketefenyő (Pinus nigra): nem túl tartós
  7. Erdeifenyő (Pinus silvestris): tartós
  8. Közönséges vagy zöld dugászfenyő (Pseudotsuga menziesii): tartós
  9. Kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor): Nagyon tartós
 2. Vásárlás előtt alaposan vizsgáld meg a fenyőt! Ha a fa össze van kötve, kérd meg az eladót, hogy bontsa szét, így legalább a karácsonyfa szimmetrikusságát is ellenőrizni tudod. Ha már néhány levél sárgul, mindenképpen válassz másikat. A fa állapotát úgy is ellenőrizheted, hogy leveleit kezeddel összeszorítod, majd elengeded. Ha a levelek hullani kezdenek, a karácsonyfa nedvességtartalma már alacsony.
 3. Tartsd vízbe állítva! Már a vásárlás után is érdemes vízbe helyezni, így a fa nedvességhez jut. A szobában elhelyezve szintén érdemes olyan fenyőfatartóban tartani, melyben víztartó edény is van, illetve a fát úgy lehet behelyezni, hogy a szár az edénybe érjen. Ezzel jelentősen növelhető a fa „élettartama”.
 4. A karácsonyfát lehetőleg minél távolabb tartsd a radiátortól és egyéb hőforrásoktól. Ezzel szintén a fa kiszáradását lassíthatod.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha kertészetben vásárolunk frissen vágott fát, az mindenképpen tovább tart.
 • Ha igazi örökzöldet szeretnék, vásárolj gyökeres fenyőfát, ez örökké tart, használat után pedig kiültetheted a kertbe, vagy visszaviheted az árusnak.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Víztartó edénnyel ellátott karácsonyfatartó.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minél szárazabb a karácsonyfa, annál könnyebben gyullad. Soha ne hagyj égő gyertyával, csillagszóróval díszített karácsonyfát őrizetlenül.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell