Utazásaidat kreatívan dokumentálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Utazásaidat kreatívan dokumentálni?

Utazas dokumentalas.jpg
Egy igazán emlékezetes utazás olyan élmény, ami nem csak az út alatt, hanem még otthon is energiával és jókedvvel tölt el. Hogyan teheted ezeket az emlékeket még maradandóbbá, hogy minél tovább élvezhesd a pozitív hatást?


[szerkesztés] Lépések

 1. Vezess utazási naplót. Legyen egy füzeted, amit minden utazás során magaddal viszel. Praktikus méretet válassz, amit bárhová magaddal tudsz vinni, de azért legyen benne elég hely az élmények megörökítésére. Ennek az előnye, hogy nem kell hozzá semmi már csak a füzet és egy íróeszköz. Ha a modern technika nem áll rendelkezésedre, akkor is tudod használni.
 2. Igyekezz mindig lejegyezni az élményeidet. Amennyire lehet minél hamarabb, amíg még frissen él benned, mert másnapra már lehet, kifelejtesz egy fontos részletet.
 3. Lehet, hogy az írás nem áll olyan közel hozzád, de valamilyen módon szeretnéd megörökíteni utazásaidat. Ebben az esetben hozz létre blogot vagy vlogot, amit folyamatosan frissítesz.
  • Ha csak saját magad számára készíted, akkor privát oldalt készíts.
  • Ha úgy gondolod, hogy szeretnéd megosztani a világgal élményeidet, vágj bele és regisztrálj ilyen témájú oldalra. A Tumblr vagy a Blogger oldalakon ingyenesen hozhatsz létre profilt.
 4. Akár a saját szavaiddal elmondott beszámolót is megörökítheted. Erre készített alkalmazásokat könnyen és ingyenesen letölthetsz (például: Travelpod vagy a Steller), és már mehet is a mesélés.
 5. Az internet rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy képeidet rendszerezve feltölthesd és megoszthasd másokkal. Ebben az esetben nem árt, ha bevezetsz egy utazási hashtaget. A legjobb, ha ez valamilyen személyes szó, amit csak te használsz. Így később, ha rá akarsz keresni a képeidre, könnyen megtalálod és rendszerezheted, letöltheted őket.
 6. Az utazás során készíthetsz fotósorozatokat. Például minden helyszínen készíthetsz magadról egy ugyanolyan beállítású képet vagy megörökítheted az összes ételt, amit az út során kipróbáltál.
 7. Készíthetsz egy lejátszási listát azokból a dalokból, amik az utad során inspiráltak. Amikor hazaérsz így is újraélheted az élményeidet.
 8. Amennyiben szeretnéd, hogy a virtuális emlékeken túl valami kézzelfoghatót is el tudj tenni, akkor már az utazás során kezdj neki a gyűjtésnek.
  • Gyűjts emlékeket az egyes helyekről, ahol megfordultál. Ez csak a fantáziádra van bízva, hogy mi legyen. Akár hozhatsz egy követ vagy kagylót minden helyről, de kutathatsz valami egyedi emlék után is, a lényeg, hogy számodra emlék legyen.
  • Küldhetsz magadnak képeslapot azokról a helyekről, ahol éppen jársz. Így otthon egy kedves emlék fog várni, és újra végignézheted, hogy miket láttál.
 9. Hazaérve szánj egy kis időt a képeid rendszerezésére. Készíts egy olyan válogatást, ami visszaadja a hangulatát mindannak, amit átéltél. Így sokkal könnyebben és érdekesebben tudsz majd beszámolni az utadról. Nem beszélve arról, hogy ezeket a kiválogatott képeket akár ki is nyomtathatod és albumba, sracpbookba rendezheted.


[szerkesztés] Tippek

 • Egy utazási napló kreatív megoldása lehet a Nyírd ki ezt a naplót mindenhol könyv.
 • Ha többen utaztok, közösen készíthettek utazási naplót. Akár minden nap más valaki írja le az eseményeket. Több szemszögből még érdekesebb, hogy ki hogy éli meg ugyanazt az utat. Ez a feladat nagyon jól összehozza a társaságot.
 • Az utazós képeidet még egyedibbé teheted, ha viszel magaddal egy kis figurát, plüsst otthonról és minden helyszínen, ahol jársz, készítesz róla képet.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • úti cél
 • füzet
 • íróeszköz
 • fényképezőgép, telefon, tablet
 • kreativitás
 • rendszeresség


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha rendszeresen dokumentálni szeretnéd az utazást, akkor figyelj arra, hogy minden nap legyen egy kis időd leírni az eseményeket. Másnap már lehet, hogy nem fogsz mindenre emlékezni. Nem kell regényt írnod, de rendszeresen akár címszavakban írd le, amire emlékezni szeretnél.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk