Utasbiztosítást kötni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell utasbiztosítást kötni?

ID-100171420.jpg
Az utasbiztosítás több millió forintot is spórolhat annak, akár belföldön, akár külföldön bajba kerül – ellopják a poggyászát, balesetet szenved vagy akár csak megbetegedik. Érdemes azonban nem elhamarkodni a döntést és alaposan megfontolni már jóval az indulás előtt, hogy milyen biztosítást akarunk kötni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindenek előtt természetesen tudnunk kell azt, hogy milyen úti célt választunk. Sokan csak külföldi utazás esetén veszik igénybe az utasbiztosítást, az azonban belföldön is igen nagy szolgálatot tehet. Sok olyan eset képzelhető el, a személygépkocsi meghibásodásától kezdve a poggyász elvesztésén keresztül a balesetekig, amikor a hazai utasbiztosítás is hatalmas szolgálatot tehet, ilyenkor azonban más típusok lehetnek ideálisak, mint külföldi utazás esetén. Értelemszerűen belföldön például nem lesz szükségünk tolmácsolásra, jó esetben a beteg hazaszállítása is könnyebben megoldható és így tovább.
 2. A következő lépésben azt kell behatárolnunk, hogy pontosan milyen tevékenységeket fogunk majd végezni az utazás során. Értelemszerűen egy üzleti úton például a poggyászt vagy a járművet érdemes a leginkább biztosítani, míg ha síelni vagy valamilyen extrém sportot űzni utazunk el, akkor erősen megemelkedik a kockázata a baleseteknek. A népszerűbb síterepeken például egyetlen hétvége alatt is több helikopteres mentést megkövetelő baleset következhet be, így ilyen esetben mindenképpen az a legfontosabb, hogy a balesetek, sérülések ellen megfelelően bebiztosítsuk magunkat.
 3. Miután már pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kockázatokkal kell számolnunk, azaz jó elképzeléseink vannak arról, hogy milyen szolgáltatásokra lesz szükségünk, elkezdhetünk keresgélni az utasbiztosítási piacon. Mindenek előtt azokra a szolgáltatásokra érdemes rákeresnünk, amelyekre a legnagyobb szükségünk van, mert így már a keresés elején jelentősen leszűkíthetjük az ajánlatok körét.
 4. Amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelő utasbiztosítást, alaposan olvassuk át, melyik csomag milyen szolgáltatásokat tartalmaz. A csomagok általában napi néhány száztól akár több ezer forintig is elérhető, érdemes azonban elsősorban nem az ár alapján választani. Még hosszabb út esetén is akár sok millió forintot spórolhatunk meg azzal, ha egy napi néhány száz forinttal drágább biztosítást kötünk meg, nem is beszélve arról, hogy jó eséllyel jobb szolgáltatásokban lehet részünk, hiszen valaki külön azzal foglalkozik majd, hogy kezelésünket, lábadozásunkat, hazautunkat megszervezze és a lehető leginkább zökkenőmentessé tegye.
 5. Ha különleges igényeink volnának, külön figyeljünk arra, hogy a legtöbb esetben a biztosítók speciális csomagokkal készülnek ügyfeleik számára. Ha például valamelyik népszerűbb síparadicsomba látogatunk, majdnem biztos, hogy találunk majd olyan csomagot, amely pontosan megfelel az igényeinknek, hiszen pontosan az ilyen esetekre állították össze.
 6. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő biztosítást, lépjünk kapcsolatba az adott biztosítócéggel, és minden olyan kérdést, amely a szolgáltatásokkal vagy az úttal kapcsolatban felmerült bennünk, tegyünk fel még azelőtt, hogy bármit is megvásárolnánk. Az ügyintézők valószínűleg készségesen szolgálnak majd információkkal a különféle csomagokról.
 7. A biztosítás megkötésekor minden adatot pontosan adjunk meg a biztosítónak, beleértve a célállomást, a személyes adatokat, az utazás különféle paramétereit. Amennyiben ugyanis valamilyen baj történik, csak akkor tudnak megfelelően gyorsan intézkedni a biztosító emberei, ha naprakész, valós információkkal rendelkeznek arról, hogy kin, hol, hogyan kell segíteniük.
 8. Az utasbiztosítás papírjait mindig a lehető leggondosabban tegyük el, őrizzük meg. Legjobb, ha személyes iratainkkal együtt egy olyan, biztos helyen tárolva visszük őket magunkkal az útra, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy eltűnnek vagy akár ellopják őket.

[szerkesztés] Tippek

 • Az utasbiztosítás nagy előnye, hogy olyan fajta is köthető belőle, amely baj esetén a teljes ellátási összeget, és a szerződésben meghatározott mértékig az önrészt is fedezi, azaz a beteget akkor sem terheli váratlan költség, ha netán sürgősen ellátásra lenne szüksége.
 • Az utasbiztosítás általában megkötésektől mentes olyan tekintetben, hogy minden egészségügyi intézmény elfogadja. Azaz mindegy, hogy hol történik a baleset, a sérültet a legközelebb eső egészségügyi intézménybe szállítják, legyen az akár állami fenntartású kórház, akár magánklinika, és ott teljes ellátást kap. Emellett olyan utasbiztosítások is elérhetőek, amelyek nem csak a kezelések költségeit fedezik, de a hazaszállításét is, így a beteg a lehető leghamarabb – általában állapotától függően – egy hazai intézményben lábadozhat tovább.
 • Olyan utasbiztosítást érdemes választani, amelyhez a biztosító 24 órás asszisztencia-szolgáltatást is biztosít, azaz bármilyen baj esetén, vagy ha kérdésünk van, azonnal választ kaphatunk kérdéseinkre az illetékestől. A szolgáltatás keretében szervezik meg a beteg hazaszállítását, komolyabb esetben a bajba kerültek mentését is, emellett pedig folyamatosan kapcsolatot tartanak az orvosokkal és a kórházzal, szükség esetén konzíliumot is biztosítanak a megfelelő orvosokkal, és szakemberekkel, tolmácsolást végeznek, értesítik a hozzátartozókat és megjelölt személyeket és megszervezik a látogatást is, illetve a sérült gépjármű hazaszállításához is segítséget nyújtanak.
 • Ha bekövetkezne a baj, a lehető leghamarabb lépjünk kapcsolatba a biztosítóval. Ha megfelelő biztosítási csomagot kötöttük, a biztosító alkalmazottai lehetnek azok, akik a lehető leggyorsabban a segítségünkre siethetnek, hiszen egyrészt részletes információkkal rendelkeznek egyrészt rólunk, helyzetünkről és állapotunkról, másrészt azt is pontosan tudják, hogy milyen esetben kihez kell fordulni, hogy a leggyorsabb és legjobb minőségű szolgáltatást kaphassuk.
 • Az utasbiztosítás mellett – de nem helyett – érdemes utazás előtt kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, amely egyrészt ingyenesen átvehető, másrészt, az összegre tekintet nélkül fedezi a károsult ellátásának költségeit, míg a biztosítóknál általában erre egy meghatározott keret áll rendelkezésre.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Monachus