Utánfutóval tolatni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell utánfutóval tolatni?

Tolatas-utanfutoval-hogyan-kell.jpg

Az utánfutóval tolatni a kezdők számára olykor bizony komoly kihívást jelenthet, így a magabiztos tolatás igényel némi gyakorlatot. Az alábbi lépések és tippek biztosan segítenek majd abban, hogy viszonylag gyorsan megtanuld a profi és biztonságos tolatást utánfutóval.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Az előkészületek

 1. Ellenőrizd az utánfutót és az autót. Győződj meg arról, hogy az utánfutó megfelelően csatlakozik az autóhoz, és az összes fék, lámpa működik-e, mint kell.
 2. Állítsd be a tükröket. Állítsd be az oldalsó tükröket úgy, hogy jól lásd az utánfutót. Lehet, hogy kiegészítő tükröket is fel kell szerelned az autóra annak érdekében, hogy még jobb rálátásod legyen a hátad mögötti részre.
 3. Válassz egy széles területet a gyakorláshoz. Ha nem vagy biztos a képességeidben, akkor keress egy nyitott parkolót vagy hasonlóan nagy területet, ahol gyakorolhatsz anélkül, hogy veszélyeztetnél másokat és persze saját magadat. Erre kitűnően alkalmas lehet egy nyári, vasárnap délelőtti időszak, amikor a parkoló még üres, vagy tényleg nagyon kevesen vannak.

[szerkesztés] A tolatás

 1. Kezd lassan és óvatosan. Győződj meg arról, hogy az út tiszta, majd kezdj el lassan tolatni. Ne feledd, hogy az utánfutó a fordított irányban fog menni, mint ahogy a kormánykereket forgatod.
 2. Fordítsd a kormányt az ellenkező irányba. Ha az utánfutóval jobbra akarsz haladni, illetve tolatni, akkor fordítsd a kormánykereket balra, és fordítva. A gyorsabb forgatás nagyobb kanyart eredményez. Ha megfelelő az irányt haladj óvatosan, kezeld a gázt finoman.
 3. Használd a tükröket. Mindig nézz a tükrökbe, és ha teheted, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen neked kívülről, ezzel is biztosítsa, hogy nem ütközöl semmibe.
 4. Légy türelmes és állj meg szükség esetén. Ha úgy érzed, hogy elvesztetted az irányítást, állj meg, szállj ki az autóból, és ellenőrizd az utánfutót. Ne foglalkozz azzal, ha újra kell indítanod a manővert.

Hogyan-kell-utanfutoval-tolatni.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy az utánfutó mérete befolyásolhatja, hogy mennyire fordul el, vagy esetleg mennyire reagál a jármű mozgására. A hosszabb utánfutók általában kevésbé reagálnak, míg a rövidebbek sokkal érzékenyebbek. Így persze a rövidebb utánfutók nehezebben irányíthatók, mint a hosszabbak, ezért ezekkel különösen lassan és óvatosan tolass.
 • Gyakorolj sokat egy nyitott területen, mielőtt forgalmas úton próbálkozol.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem
 • Nagy terület a gyakorláshoz
 • Kiegészítő tükrök
 • Segítő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne próbálj meg gyorsan tolatni, mivel így könnyen elveszítheted az irányítást, és balesetet okozhatsz.
 • Soha ne engedd, hogy valaki álljon az autó és az utánfutó között tolatás közben.
 • Az utánfutó és az autó típusától, súlyától függően rendelkeznek kell megfelelő vizsgával (személy szerint neked is a vezetéshez, illetve az utánfutónak és az autónak is műszaki szempontból).

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell