URL-t rövidíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell URL-t rövidíteni?

Url.jpg

Bizonyos oldalak URL-jei, nemcsak nagyon hosszúak, hanem sokszor igen csúnyák is, gondoljunk csak a Google Maps útvonaltervezőjéből kimásolt linkekre. Az URL címek lerövidítésének több előnye is van: amellett, hogy rövidebb lesz az URL - ami olyan esetben, amikor csak bizonyos számú karakter áll rendelkezésre (pl. Twitter), rendkívül hasznos -, lehet mérni hányan kattintottak a rövidített URL-re. A sok lehetőség közül kettőt mutatunk be, a Google URL rövidítőjét, és a bitly módszerét.

[szerkesztés] Lépések

Goo.gl

 1. Keresd fel a Google URL rövidítő oldalát! Az URL rövidítő oldalt ezen a linken találod: goo.gl
 2. Írd be a linket! Írd be azt a (hosszú) linket, amit szeretnél lerövidíteni.
 3. Kattints a Shorten URL gombra!
 4. Másold ki a lerövidített linket! Ha rákattintottál a Shorten URL gombra, akkor meg fog jelenni közvetlenül mellette a rövidített link. Kattints rá és másold ki. (Vagy a Ctrl és a C megnyomásával, vagy az egér jobb gombjával kattintva válaszd ki a másolást.)
 5. Használd a rövidített linket! A kimásolt link bárhova beilleszthető, vagy a Ctrl és a V megnyomásával, vagy az egér jobb gombjára kattintva a beillesztést kiválasztva.
 6. Figyeld a statisztikákat! Miután elkészültél, nyomon tudod követni a kattintási statisztikákat, a goo.gl oldalon.

bitly

 1. Keresd fel a bitly oldalát! A bitly URL rövidítő oldalát ezen a linken találod: bitly.com
 2. Írd be a linket! Írd be azt a (hosszú) linket, amit szeretnél lerövidíteni.
 3. Kattints a Shorten gombra!
 4. Másold ki a lerövidített linket! Miután rákattintottál a Shorten gombra, meg fog jelenni egy új oldalon a rövidített link, ami így fog kezdődni: bit.ly. Kattints erre a linkre és másold ki. (Másolni a Ctrl és a C megnyomásával, vagy az egér jobb gombjával kattintva a másolásra kattintva tudsz.)
 5. Használd a rövidített linket! A kimásolt link bárhova beilleszthető, vagy a Ctrl és a V megnyomásával, vagy az egér jobb gombjára kattintva a beillesztést választva.
 6. Figyeld a statisztikákat! Miután elkészültél, nyomon tudod követni a kattintási statisztikákat azon az oldalon, ahonnan a rövidített URL-t kimásoltad.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Internet
 • Lerövidítendő link

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Nárcisz10