Turistaként külföldön viselkedni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell turistaként külföldön viselkedni?

Turista.jpg

A Szallas.hu felmérése szerint a magyarok még külföldön is felismerik egymást a viselkedésükről – persze ha épp az anyanyelvükön beszélnek, ez nem túl nagy feladat. Ettől függetlenül vannak olyan írott és íratlan szabályok, amelyeket érdemes betartani külföldi utazásunk során. Az alábbi tanácsok megfogadásával ugyan még nem fogsz kiesni a „turistaszerepből”, de garantáltan gondtalanabb lesz a nyaralás.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vigyél szótárt, ha nem beszélsz idegen nyelvet! Nincs kellemetlenebb, amikor a pékségben nem tudsz kenyeret kérni, vagy amikor az étteremben valami teljesen mást hoznak ki, mint amire számítottál. Természetesen nem kell folyékonyan tudnod hat nyelven (a repülőjegy mellett már a szállást is le tudod foglalni magyarul), de az szinte biztos, hogy kommunikálnod kell majd a helyiekkel. És pár nap után az activity-t is meg lehet unni...
 2. Tanulj meg pár szót az adott ország nyelvéből! A turisták által leggyakrabban látogatott helyeken az idegenforgalomból élők többsége ért néhány világnyelven (például angolul vagy németül). Ennek ellenére mindenki hálás, ha az anyanyelvén kívánnak jó napot vagy köszönik meg a segítséget.
 3. Vigyázz a magyarul beszélőkkel! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy külföldön járva bátran kimondják a véleményüket – bízva abban, hogy úgysem értik a kívülállók. A Szallas.hu felmérése szerint azonban honfitársaink harmada került már kínos szituációba azért, mert hallótávolságon belül mégis tudott valaki magyarul. Ne felejtsd el, hogy a gesztusokból is sok mindent ki lehet olvasni!
 4. Öltözz praktikusan, de a helyi szokásoknak megfelelően! Vigyél magaddal olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyek illenek a programhoz és jól használhatók váratlan helyzetekben is. Egy kendő például hasznos, ha leég a vállad, és akkor is, ha kedved támad megnézni a helyi templomot. Ha zoknit viselsz a szandálhoz, mert csak így bírod az egész napos gyaloglást, azon senki sem fog megsértődni – de vedd figyelembe, hogy sok Európán kívüli országban szabályozzák íratlan törvények az öltözködést, amelyeket vendégként nem illik megsérteni.
 5. Többször keveset! A külföldi ételeket mindenképpen érdemes megkóstolni – de először óvatosan szedjünk a tányérunkra, így biztos nem kerülünk kellemetlen helyzetbe. Svédasztalos étkezésnél is forduljunk inkább többször, minthogy megpúpozzuk a tálunkat. Az evéssel kapcsolatban próbáljunk a helyi szokásokhoz igazodni: míg Dél-Ázsiában mindenki sétálva eszegeti az utcai árusoktól vett ételeket, addig máshol illetlenségnek számít nyilvános helyen enni.
 6. Alkoholt csak mértékkel! A külföldi szeszes italok fogyasztásakor próbáljunk számolni azzal, hogy a napfény és a víz hatása miatt könnyebb becsípni. Egy kis jókedv még senkit sem zavar, de a hangoskodást vagy az önkontroll elvesztését már külföldön is kevesen tolerálják.
 7. Rómában, mint a rómaiak! Utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a helyi szabályokról, szokásokról. Ha mégsem tudunk valamit, figyeljük meg a helyieket és alkalmazkodjunk hozzájuk – ha például senki nem dohányzik a vendéglátóhelyeken, mi se gyújtsunk rá, ellenben álljunk sorba a buszmegállóban, ha láthatóan ez az elterjedt gyakorlat.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne próbálj lefotózni mindent – több száz fényképet senkinek sem lesz kedve végignézni a nyaralás után. Tartogasd a gépet az igazán fontos pillanatok megörökítésére, egyébként pedig próbálj minél többet látni, hogy igazán átélhesd a külföldön töltött perceket.
 • Lazíts! A nyaralás arra való, hogy kipihend magad, ezért nem kell minden látványosságot megnézni vagy épp napokig túrázni, ha nincs hozzá kedved.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tájékozottság
 • Felkészültség
 • Udvariasság
 • Zsebszótár

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a külföldi viselkedésünkkel felhívjuk magunkra a figyelmet, ne csodálkozzunk, ha „csak egy turistaként” kezelnek minket a helybeliek.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki