Tulajdonjogfenntartást kikötni adásvételi szerződésben

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tulajdonjog-fenntartást kikötni adásvételi szerződésben?

Adásvétel esetén gyakran előfordul, hogy a vételárat a vevő csak részletekben egyenlíti ki. No, ekkor jól jön a tulajdonjog fenntartása. Ez azt jelenti: csak akkor száll át a dolog (ingatlan) tulajdonjoga a vevőre, ha a teljes vételárat megfizette. Addig nem! Ha az alábbi sorrendet követed, nagy valószínűség szerint nem követsz el hibát és biztonságos szerződést fogsz kötni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ha már eldöntötted, mit fogsz eladni (ingóságot vagy ingatlant), akkor gondold végig, hogyan szeretnéd megkapni a vételárat. Ha a vevőd csak részletekben tud fizetni, köss egy rövid szerződést, melyben meghatározod a fizetési feltételeket.
 2. A vevővel beszéld meg a javaslatodat, és amikor megörült annak, hogy részletekben teljesíthet, van ideje össze szednie a pénzt a vásárláshoz, akkor mondd el neki azt is: "cserébe" viszont a dolog tulajdonjogát akkor kaphatja meg, ha a teljes vételárat kifizette.
 3. Ingatlanszerződésekhez ügyvédre is szükséged van: ő tudni fogja, hogy részletfizetéses adásvétel esetén a földhivatalhoz is be kell jelenteni a "Tulajdonjog fenntartással történő eladás tényét". Az ügyvéd által készített és ellenjegyzett szerződést kell beadni majd a földhivatalba.
 4. A számlára is rá nyomtathatod: "A teljes vételár kiegyenlítéséig az eladó a tulajdonjogát fenntartja". Így biztosíthatod a kintlévőségek behajtásakor, hogy a dolgot is gyorsabba lefoglalhasd. Hiszen a cégedé!
 5. Ha nincs leírt szerződésed, akkor az email levelezésbe foglald bele ezt a feltételt, amit a vevővel folytatsz. Vagy: ha honlapról értékesítesz, akkor a tulajdonjog-fenntartás kikötésének a honlap ÁSZF-edben ott a helye. Írásban kell megtenni, különben nem érvényes.
 6. Minden lehetséges helyen előre vagy még aláírás előtt tájékoztasd a vevődet erről a fontos feltételről, hogy később ne legyen azon vita: amíg nem fizet, nem övé a dolog.

[szerkesztés] Tippek

 • Írd le a tulajdonjog fenntartást, mert így később kevesebb bizonyítási nehézséged adódik, ha vita lesz.
 • Ha van családi vagy céges jogászod, kérdezd meg őt is. Egy telefonért nem fog pénzt kérni, és kapásból válaszolni tud, hogyan csináld, ha elakadtál.
 • Ez manapság már egy teljesen normális és sztenderd kikötés, élj vele magabiztosan. Aki nem vállalja be, arról máris tudhatod: nem erőssége a határidőben való fizetés.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A dolog tulajdonjoga a tiéd kell legyen, különben te sem adhatnád el.
 • Nem árt egy ügyvéd a szerződéshez.
 • Kell egy leírt szerződés is, ami lehet egy 1-2 oldalas okirat, egy visszaigazolt e-mailes ajánlat vagy egy honlap ÁSZF.
 • Naptár is kell, hogy kövesd a fizetési határidőt. Ha a vevő nem fizet, azonnal szólítsd fel és kérd vissza a dolgot. Hiszen a tulajdonjogot fenntartottad!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szóbeli szerződés is szerződés, de nehéz lesz bizonyítani vita esetén, hogy miben állapodtatok meg. Ezért kell leírni a tulajdonjog fenntartást tartalmazó kikötést.
 • Ha nem követed a fizetési határidőket, az adósod húzni-halasztani fogja a fizetést. Ügyelj rá, hogy nyomás alatt tartsd.
 • Ha végképp nem fizet, vedd vissza a dolgot, előtte szólítsd fel írásban majd határozottan lépj fel. Vigyél tanúkat, hogy ne légy egyedül.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, DrnemethLAW.hu