Trópusi betegségek elleni védőoltást beadatni

A Hogyankell.hu wikiből

BŐVÍTENDŐ CIKK

Ezt a cikket bővíteni kellene annak érdekében, hogy megfeleljen a Hogyankell.hu tartalmi, formai és minőségi irányelveinek!

[szerkesztés] Hogyan kell Trópusi betegségek elleni védőoltást beadatni?

Az utazási irodák széles kínálatot nyújtanak, bárhova is szeretnének utazni a világban. Azonban nagyon fontos, hogy utazásunk megszervezésekor az első lépéseink egyikeként tájékozódjunk a kiválasztott ország egészségügyi körülményeiről; arról, hogy javasolt/szükséges-e bármilyen védőoltás az adott célországban. Az információkat több helyről is begyűjthetjük.

[szerkesztés] Lépések

 1. Segítségünkre lehet a konzuli szolgálat mindig naprakész oldala, az adott ország nagykövetsége, vagy a Nemzeti Oltóközpont honlapja.
 2. Amennyiben olyan védőoltás szükséges a kiválasztott országban, mely hazánkban nem kötelező, ez esetben vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal vagy az Oltóközponttal.
 3. A leggyakoribb, népszerű úticélokban ajánlott oltások a Hepatitisz A, Hepatitisz B, Malária és Sárgaláz elleniek. A közkedvelt nyaralási úticélok közül például Horvátország, Olaszország, Görögország, Törökország, Bulgária, Egyiptom és Tunézia is kockázatosak lehetnek hepatitis a és b, illetve a hastífusz szempontjából.
 4. További veszélyes vírusok jellemzően Dél-Amerikában, a Karib-térségben, Afrikában, Ázsia dél-keleti részén és Indonéziában jellemzőek a hepatitis és a hastífusz mellett, a malária, a sárgaláz és gennyes agyhártyagyulladás is előfordul ezekben a régiókban.
 5. Vedőoltások:
  • Sárgaláz:Ez az egyetlen olyan oltás, amely bizonyos országok látogatása esetén kötelező. A hatóságok az országba való belépéskor általában elkérik az oltást igazoló okmányt. Az oltást 9 hónapnál idősebb személyek kaphatják. Az oltási igazolvány a beadást követő 10. napon, a védettség kialakulásával válik érvényessé, viszont célszerű minimum 6 héttel az indulás előtt beadatni. A védettség 10 évre szól.
  • Hastífusz: 2 éves kortól lehet beadatni. A vakcina 2 hét után kb. 95%-os védelmet biztosít, amely 3 évre szól. Az oltást csak akkor ajánlott ismételni, ha újra fertőzött területre utazunk.
  • Gennyes agyhártyagyulladás: A nem-konjugált vakcina 2 éves kortól adható. A védelem 2 hét alatt alakul ki, és 5 évre szól. Az oltás ismételt beadására csak akkor van szükség, ha ismét fertőzött területre látogatunk.
  • Veszettség elleni védőoltás: Az utazás előtt kell beadni 3 alkalommal: 0-7-21 napos ismétléssel. Újabb oltást veszettség-gyanús sérüléskor, illetve tartós veszélyeztetettség esetén 1-2 évente szükséges megismételni.
  • Kolera: Az utazás előtt 2 alkalommal, 1 hetes időközzel kell beadatni. A védettség 2 évre szól. A védelem 85-90%-os.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tervezésnél fontos figyelembe venni, hogy a védettség kialakulása akár több hétbe is bele telhet, ezért ezt lehetőség szerint ne hagyjuk az utolsó pillanatra.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Invia