Teraszt építeni teraszdeszkából

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell teraszt építeni teraszdeszkából?

Terasz-epites-teraszdeszkabol-4.jpg

Sokan álmodozunk egy csodás, új teraszról, meseszép növényekkel és kerti bútorokkal, ahol a nyári délutánokon és estéken élvezhetjük az életet. Azt hihetnénk, hogy egy igazán szép és hangulatos terasz megalkotása túl bonyolult, nehézkes feladat, pedig egyáltalán nem kell annak lennie, csak ismernünk kell a lehetőségeinket és a különböző technológiákat. Ha ugyanis a terasz alapját szép és modern teraszdeszkából rakjuk le, a többi megalkotása már gyerekjáték lesz. A kőburkolattal szemben ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy nem feltétlenül szükséges szakembert hívni a lerakáshoz. Na, de hogyan is kezdjünk neki álmaink teraszának megvalósításához?

[szerkesztés] Lépések

Terasz-epites-teraszdeszkabol-2.jpg

 1. A legelső lépés a méret. Mérjük le, hogy mekkora területet kell leburkolnunk!
 2. Válasszuk ki a megfelelő szint! Melyik illik leginkább ahhoz a stílushoz, amit meg szeretnénk valósítani? Szürke, mokka, esetleg barna?
 3. Mérjük fel, hogy milyen alapozásra van szükség! Lehet a kertben fűre, földre, de lehet már meglévő beton- vagy járólap alapra is lerakni.
 4. Szerezzük be valamelyik szakáruházban a megfelelő mennyiségű teraszdeszkát, illetve a hozzá kapcsolódó egyéb alapanyagokat, elemeket, eszközöket. A teraszdeszka készülhet fából és ún. WPC-ből is, amelyet fa és műanyag keverékéből állítanak elő. A WPC kevesebb ápolást igényel, ellenállóbb a természeti hatásokkal, az UV-sugárzással és az esővízzel szemben. Összességében tehát hosszú élettartam jellemzi, miközben megjelenését tekintve természetes fahatást kelt. A WPC-teraszdeszkák jellemzői méretei a következők: 2000 x 150 x 25mm.
 5. Kezdjünk neki a munkának, vagyis a teraszépítésnek!
  • Ha olyan helyre készítjük a kertben, amin még nincs semmi, csak föld vagy fű, akkor először létre kell hoznunk az alapot. Ez az alap kiásását, a szegélykövek elhelyezését, illetve a kavics- vagy sóderágy létrehozását jelenti, amit – a megfelelő teherbírást érdekében – tömöríteni kell. A sóderágy kialakítása közben gondoskodjunk a vízelvezetésről is, ami a sóderben elhelyezett vízelvezető cső segítségével könnyedén megvalósítható! Ezt követően jöhet a geotextília, ami elsősorban a gyomok elleni védekezés eszköze, de ezzel alakítható ki a vízzáró réteg is. Ha azonban már meglévő beton- vagy járólap alapra szeretnénk lerakni a burkolatot, akkor a sóderágyat és a geotextíliát elhagyhatjuk.
  • A következő réteget a betonlapok adják, ezek biztosítják azt, hogy a teraszdeszka ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. A betonlap valójában egy szegélykő, ami kiválóan helyettesíti a betonozást, és stabil alátámasztást biztosít a párnafák (alsó szerkezetei gerendák) elhelyezése során. A betonlapok egymástól nagyjából 50 cm távolságra legyenek, ez megfelelő stabilitást biztosít.
  • A betonlapokra kerülnek rá az alsó szerkezeti gerendák, amelyek a teraszdeszkák közvetlen alátámasztását, illetve megfelelő tartását biztosítják.
  • Végül ezekre kerülhetnek rá a méretre vágott, ízléses és modern teraszdeszkák.
 6. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a stílusunknak megfelelő kerti bútorokkal berendezni a teraszt és élvezni a nyári estéket.

[szerkesztés] Tippek

Terasz-epites-teraszdeszkabol-3.jpg

 • Annak érdekében, hogy a terasz mindig szép és tiszta legyen, használjunk kő- és faburkolat-tisztítógépet. Ennek a masinának a segítségével könnyedén eltávolíthatók a kültéri kő- és faburkolatokról (járdáról, teraszról, erkélyről, kocsibeállóról stb.) és azok réseiből a szennyeződések.
 • WPC–ből nemcsak deszka, hanem csempekivitel is létezik. Utóbbinál a fanégyzetek műanyag rácsra vannak ráragasztva, és ezzel a műanyag ráccsal lehet az egyes lapokat egymáshoz kapcsolni egy egyszerű klikkes rendszer segítségével. (A megfelelő alap kialakítása természetesen itt is fontos!)

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kavics / sóder
 • tömörítőgép vagy szerszám
 • geotextília
 • betonlapok / betonkockák
 • alsó szerkezeti gerendák
 • távtartó
 • teraszdeszka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

Terasz-epites-teraszdeszkabol-1.jpg

 • A betonlapokkal óvatosan dolgozzunk, hiszen egyrészt igen nehezek, másrészt törékenyek is!
 • A lécek közé sok minden behullhat (morzsa, apró tárgyak), ezért rendszeresen kell takarítani.
 • A rovarok és hangyák szívesen választják menedékül a deszkák alatti részt, ezt is érdemes előre megoldani, pl. hangyairtóval.
 • Ez a megoldás folyamatos ápolást és kezelést igényel, mivel természetes anyag. Cserébe azonban rendkívül ellenálló, modern és hangulatos teraszt eredményez szinte pillanatok alatt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell