Tengerimalacot tartani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tengerimalacot tartani?

Tengeri.jpg

A tengerimalacok imádnivaló kis rágcsálók, így nem is meglepő, hogy előszeretettel tartják őket házi kedvencként. Átlagosan 10 éves korukig eléldegélnek, így mindenképpen hosszútávon kell tervezni elbűvölő társaságukkal. Mielőtt véglegesen mellettük döntenél, mérlegeld a cikkben összegyűjtött nélkülözhetetlen tudnivalókat!

[szerkesztés] Lépések

 1. Bajtárs nélkül tilos! Barátságos kisemelősként erős igénye van fajtárs jelenlétére, így szinte lehetetlen egyedül tartani. Minimum egy fajtárssal együtt neveld, így sokkalta egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, és nem utolsó sorban boldogabb lesz!
  • Társaságnak nem felel meg más állat, még hasonló kisemlős (nyúl, hörcsög, csincsilla) sem. Eltérő igényeik és szükségleteik révén nem igazán tarthatók együtt.
 2. Így társítsd őket! Tengerimalac társválasztásakor ügyelned kell arra, hogy két hímet nem tarthatsz együtt! Két felnőtt hím között ugyanis erőteljes konfliktus és viszály alakulhat ki, főleg ha nősténnyel is társítod őket! Két nőstény azonban már békés párost alkot. Egy vagy több nőstény mellé ivartalanított hím választható, ami leginkább egybeesik természetes életmódjukkal. Figyelned kell azonban arra, hogy a hím mindenképpen legyen ivartalanított! Amennyiben ezt nem veszed figyelembe, gyorsan megszaporodhat kedvenceid száma!
 3. Biztosíts számukra kényelmes otthont! Rendszeresen emberközelben tartott malackák hamar megszokják az emberi zajokat, mozgást, így sokkalta barátságosabbá válnak.
  • Az ideális környezeti hőmérséklet számukra 16-24 fok, ami nagyjából megfelel az átlagos szobahőmérsékletnek. Mindemellett csak arra kell ügyelned, hogy jól szellőztethető és huzatmentes helyiségben helyezd el őket! Továbbá fokozottan figyelj arra, hogy hőingadozástól mentes legyen!
 4. Ismerd meg a számukra ideális lakóhelyet!
  • Mélytálcás ketrec a legeslegjobb választás! A tengerimalacok lába igencsak érzékeny, ezért nem lehet a ketrec alja lyukacsos vagy rácsos. Minimum 100x50 cm-es ketrecre lesz szükséged, ennél kisebb mérettel nem érheted be! Minél több malacod van, annál több területre lesz szükséged! Malaconként legalább két négyzetméterrel számolj!
  • Műanyagfalú ketrec, illetve üvegterrárium egyáltalán nem alkalmas számukra! Ezen típusok nem biztosítják megfelelően a szellőzést, így a mérgező ammónia berekedhet. Tartózkodj az ilyen jellegű megoldásoktól, ezek ugyanis kedvenceid életébe is kerülhetnek!
 5. Ne feledkezz el a búvóhelyről! A malackák kifejezetten szeretnek magányosan elrejtőzni, ezért örülnek, ha erre teret biztosítasz! Továbbá kevésbé lesznek ijedősek, ha el tudnak vonulni. Erre a célra vásárolj nekik malaconként egy kis házikót, ahol kényelmesen megpihenhetnek!
 6. Ápold kapcsolatotokat minden egyes nap! Mindennapi törődést igényelnek, naponta minimum egyszer játssz velük! Lakáson belül kizárólag olyan helyeken engedd el őket, ahol alaposan elrejtetted a kábeleket, és elszeparált területed szobanövénymentes! Ezen felül elégítsd ki ketrecen belüli mozgásigényüket! A mindennapi sétáltatás mellett, egy emeletes ketrec, bújók tökéletes szolgálatot tesznek ilyen téren.
 7. Válassz könnyen tisztítható almot, és cseréld azt rendszeresen! Fontos, hogy ne legyen gyantás (pl. nem szárított erdeifenyő, cédrus), aromás. A tengerimalac szaglása élen jár, a magas gyantatartalmú forgács szaga megölheti! A rendszeresség kiemelten fontos, ugyanis az ammóniát tartalmazó vizelet erőteljesen veszélyezteti a malac egészségét. Ennek ismeretében célszerű a szennyezett részeket naponta, az egész almot pedig állapotától függően 3-4 naponta cserélni!
 8. Kínálj számára ínycsiklandozó menüt! Létfontosságú kellékei a friss ivóvíz, a tengerimalactáp, széna és zöldség/gyümölcs mindennap.
  • Elsődleges szempont a megfelelő folyadékbevitel nyújtása! Leginkább bevált megoldás erre a golyós itató. Malaconként napi 100 ml minősül kielégítő adagnak, ezért ügyelj arra, hogy mindennap friss vizet helyezz az itatóba!
  • Tápeledelként olyan speciális étket válassz, ami C-vitaminnal dúsított! Elsődlegesen azt tartsd szem előtt, hogy szervezetük az emberéhez hasonlóan nem állít elő C-vitamint, így ezt valamilyen formában szükséges számukra biztosítanod!
  • Fogkaparás céljából vásárolj jó sok szénát! Rágcsálóként fogai folyamatosan nőnek, így azokat természetes úton szükséges koptatnia!
 9. Óvd őket nehezen emészthető vagy tiltottnak minősülő étkektől!
  • A tengerimalac nem magevő, nem tudja megemészteni azokat! Sok esetben fogai közé is beszorulhat, mindezért préselt táppal etesd, tökmagot és szotyit mellőzve!
  • A krumpli tabu! Nagyon nehezen emészthető étel, nemcsak a tengerimalacok esetében! Semmilyen formában ne adj kisállatodnak!
  • Ne vidd túlzásba a zöldség, illetve gyümölcs mennyiséget sem! Naponta 1-2 karika zöldség elegendő, ennél több azonban puffadáshoz vezethet!

[szerkesztés] Tippek

 1. Tengerimalacodat alomtisztításokkor, sétáltatáskor szakszerűen tedd A-ból B-be! Mindig két kézzel, határozottan emeld fel! Egyik kezeddel nyúlj mellkasa alá, másikkal hátsó felét fogd meg!
 2. Nem minden malac tudja használni a golyós itatót, azonban mindegyikőjük könnyedén megtanítható rá! A dolgod csupán annyi, hogy az itató csőrét egy kis uborkával bekened.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 100x50 cm-es mélytálcás ketrec,
 • kellemes kis búvóhely,
 • faforgács fogtisztító gyanánt,
 • uborkával bekent golyós itató,
 • friss víz,
 • C-vitaminnal dúsított tengerimalactáp,
 • zöldség-gyümölcs,
 • illatmentes alom,
 • sok törődés és szeretet.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tengerimalacaidat csak indokolt esetben (különösen koszos, bőrbeteg) fürdesd! Langyos vízzel és kímélő samponnal tedd! A legjobb megoldás az, ha fejüket nem is éri víz! A szárítást bőrüktől távolabbra tartva, alacsony hőfokon végezd el!

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar, Evus