Teljesíteni az iskolai közösségi szolgálatot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Teljesíteni az iskolai közösségi szolgálatot?

Iksz.jpg
Az iskolai közösségi szolgálat egy nagyszerű lehetőség arra, hogy önkéntes munkát végezve a világot egy kicsit más oldalról is megismerd. Tegyél azért, hogy ez ne csupán egy kötelezően teljesítendő feladat legyen, hanem egy lehetőség arra, hogy fejlődj, és valóban segíts másoknak. Hidd el megfizethetetlen tapasztalatokkal gazdagodhatsz.


[szerkesztés] Lépések

 1. Az iskolában kérd el a jelentkezési lapot, melyet minden tanévben ki kell töltened. Elvileg minden oktatási intézményben van egy felelős, akit ilyen ügyekben kereshetsz.
 2. Válaszd ki, hogy hol szeretnéd eltölteni a közösségi szolgálatodat.
 3. Sok iskola osztályfőnöki órán, a honlapján vagy más csatornán kínál lehetőségeket, ezekről tájékozódj a felelősöktől.
 4. Te magad is kereshetsz olyan helyet, ahol szívesen segítenél.
 5. Ha kiválasztottad a számodra szimpatikus lehetőséget, akkor vedd fel velük a kapcsolatot. Nagyon fontos, hogy beszéljétek meg a részleteket.
  • Milyen feladatok várnak rád?
  • Milyen rendszeresen kell menned?
  • Egy alkalommal hány órát kell a helyszínen töltened?
  • Szükséges e bármilyen speciális ismeret a feladathoz?
 6. Amikor mindent átbeszéltetek, és biztosan tudod, hogy hol szeretnéd a közösségi szolgálatot teljesíteni, akkor ezt jelezd az osztályfőnököd és az iskoládban a közösségi szolgálatért felelős személynek. Ők majd felveszik a kapcsolatot a helyszínnel és szükséges adminisztrációt elvégzik (együttműködési megállapodás kötése, esetlegesen speciális megállapodások).
 7. Ha sikerült az előkészületeket és papírokat elintézni, akkor jöhet a közösségi szolgálat legfontosabb része, amikor valóban elmész a választott helyszínre és részt veszel a kiosztott feladatokban. Fontos, hogy olyan feladatot válassz, amit tényleg szívesen csinálsz, hiszen ezáltal te is gazdagodhatsz és tanulhatsz.
 8. Az elvégzett órákat a helyszínen a közösségi szolgálati naplódba fogják beírni. Ezt a naplót mindig vidd magaddal, mert utólag mindig nehezebb beírni a teljesített órákat.
 9. A naplót mutasd meg az osztályfőnöködnek illetve az iskolai közösségi szolgálatért felelős személynek, akik elektronikusan is rögzítik az óraszámot.
 10. Ha kigyűlt az 50 órád a naplóban, akkor az érettségi ezen feltételét már sikerült teljesítened. Persze, ha kedvet kaptál, ne hagyd abba, önkéntesként továbbra is nagyon sok helyen számítanak a segítségedre.

[szerkesztés] Tippek

 • A megfelelő helyszín kiválasztásához érdemes az iskola által kínált lehetőségeket is átnézned. De az is jól működhet, ha keresel egy helyet, ahol letöltheted ezt az időszakot.Ilyenkor jó, ha körbekérdezel az ismerősi körben, hiszen sok szervezetnél van lehetőség teljesíteni a közösségi szolgálatot.
 • Amennyiben erre van lehetőség többen menjetek ugyanarra a helyszínre önkénteskedni. Így egy kicsit egymást is tudjátok ösztönözni, támogatni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jelentkezési lap
 • Együttműködési megállapodás
 • Közösségi szolgálati napló
 • Egy jó helyszín
 • Kapcsolattartók (iskola és a szervezet részéről)
 • Egy kis motiváció


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az iskolai közösségi szolgálat közben komolyan korlátozzák az egyszerre teljesíthető órák számát. 16 alatti önkéntes számára naponta három, míg 18 évesig naponta 5 órát lehet leigazolni.
 • A közösségi szolgálatot érdemes minél hamarabb elkezdeni, mert az érettségi évében már nagyon nehezen fogsz időt találni az önkéntességre.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk