Telekocsizni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell telekocsizni?

Telekocsi.jpg
A telekocsizás a 21. század stoppolása. Lényege, hogy az egyébként rossz helykihasználással közlekedő autósok az internet segítségével meghirdethessék szabad helyeiket, melyeket azonos időben azonos viszonylaton utazni kívánó utasok lefoglalhatnak.

[szerkesztés] Lépések

 1. Regisztrálj egy telekocsi oldalra! Érdemes minél nagyobb, minél régebbi oldalon kezdeni a telekocsizást, hogy minél nagyobb eséllyel útitársra találj. Magyar telekocsi oldal pl: Oszkár telekocsi, Autosztunk vagy Telekocsi.net
 2. Ha mindenképpen autóval kell menned, adj fel autóshirdetést! Jelöld meg hogy honnan, hova utazol, mely településeken vagy hajlandó útközben megállni utasok felvétele/kiszállása céljából, hány szabad helyed van, stb.
 3. Keress autóst, aki akkor utazik a neked megfelelő viszonylaton, amikor Te is szeretnél, és még van szabad hely az autójában.
 4. Ha először utaztok együtt, telefonon/e-mailben egyeztessetek az utazás előtt, pl. a pontos beszállás helyét illetően. A sofőr sokszor rugalmas tud lenni ebben a kérdésben.
 5. Az utazás előtt/közben/végén az utas adja oda a sofőrnek a megbeszélt útiköltség-hozzájárulást (amennyiben igényt tart rá).
 6. Az utazás után kölcsönösen értékeljék egymás az útitársak, segítve ezzel a közösséget a renitens elemek kirekesztésében.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig légy körültekintő az útitárs kiválasztásánál. Ha valakinek az értékelésénél sokan azt jelezték, hogy például pontatlan, akkor ne választ az adott útitársat, ha időre kell menned valahova.
 • Utasként csak akkor foglalj helyet, ha igen nagy valószínűséggel jó az időpont. Ha kiderül hogy mégsem, igyekezz minél hamarabb lemondani a foglalást, hogy ne vedd el más elől a helyet.
 • Autósként, ha valami közbejön, minél hamarabb tájékoztasd az összes utasod, lehetőleg telefonon, hogy legyen esélyük átszervezni az utazásukat.
 • Akár GPS segítségével is kereshetsz útitársat, így nem kell előre feladnod a hirdetésed, elég induláskor:Telekocsizás GPS-szel

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Autósként - főleg külföldre - soha ne vigyél el senkit anélkül, hogy meggyőződtél volna arról, hogy érvényes okmányokkal rendelkezik. Akár a hatóságokkal is lehet probléma emiatt (Németországban akár börtön is járhat embercsempészetért)

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS