Tavaszi nagytakarítást csinálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tavaszi nagytakarítást csinálni?

Takaritas.jpg

Tavasszal a több napsütés szinte magával hozza a vágyat a lakás kiszellőztetésére, rendbe tételére. A nagytakarítás azonban nagy munka, ezért érdemes átgondolni a teendőket és beosztani az időnket, hogy a tavaszi nagytakarítás visszatérő rémálom helyett tényleg a megújulást szolgálja.

[szerkesztés] Lépések

 1. A takarítás fő szabálya: fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál. Fontos az is, hogy takarítás közben/után szellőztess, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel.
 2. Először pókhálózz le alaposan! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (pl. függönykarnis, fűtéscsövek stb.) nyeles tollseprűvel tisztítsd meg (kaphatóak olyan változatok, amelyek magukhoz vonzzák a port, így könnyebb dolgod lesz).
 3. Következhet a szekrények portalanítása. Ne csak a szokásos helyekről, a feltűnőbb polcokról távolítsd el a port! A nagytakarítás alkalmával húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgesd le enyhén mosószeres vízzel. A könyveket vedd le, és a szabad levegőn összeütögetve portalanítsd őket, majd töröld át egy száraz ruhával. A dísztárgyakat is tisztítsd meg!
 4. Mosd le az ajtókat, ajtófélfákat is – nem is gondolnád, ezek mennyire elkoszolódnak a mindennapi használat során.
 5. Jöhet az ablakpucolás! Ha koszosabb az ablak, érdemes először mosószeres vízzel lemosni, majd ablaktisztító szerrel is befújni az üveget, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra törölni. Az üveg után mosd le a keretet is. Az ablaktisztítással egyidejűleg érdemes leszedni a függönyöket is – ezeket mosógéppel mosd ki, majd az ablakpucolás után, még kicsit nedvesen tedd őket vissza, így kilógják magukat.
 6. Tisztítsd meg a kényesebb belső felületeket: enyhén mosószeres vízzel vagy ablaktisztítóval töröld át a tükröket, lámpákat, monitorokat is.
 7. Mosd ki a lakástextíliákat! Tedd a mosógépbe az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket. Ha van rá lehetőséged, az ágyneműt tedd ki a napsütésre, ez nem csak felfrissíti a takarókat és párnákat, de a poratkák ellen is hatásos.
 8. Fürdesd meg a növényeket! A szobanövények poros leveleit töröld át vizes ruhával, esetleg felhígított tejbe vagy sörbe mártott vattával. A „szőrös”, bolyhos levelű növények kivételek, ezekre csak langyos vizet spriccelj törölgetés helyett. A nagyobb virágokat akár a fürdőkádba állítva is lezuhanyozhatod. Ne használj viszont úgynevezett „levélfényt”, mert ez portalanítás nélkül inkább eltömi a virágok pórusait! Az elszáradt, felkopaszodott, betegnek tűnő részeket vágd le, ha kell, ültesd is át a növényeket.
 9. Porszívózz ki alaposan! Ha máskor nem szoktad, most mindenképpen húzd el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokban is kitakaríts. Ha van rá lehetőség, a nagyobb szőnyegeket a szabadban is porold ki! A foltokat szőnyegtisztító szerekkel próbáld meg eltüntetni. Ha esetleg arra alkalmas porszívód van, végezz nedves szőnyegtisztítást (vagy esetleg bérelhetsz is egy nagyobb teljesítményű takarítógépet).
 10. Fordíts gondot a padlóra: ha már nem csillog úgy a parketta, mint új korában, dörzsöld át padlófényezővel, viasszal, esetleg olajjal.
 11. Takarítsd ki a konyhát! Pakold ki a konyhaszekrényt és mosd le mosószeres vízzel. A konyhapultot se hagyd ki! Ha van rá erőd, érdemes elmosni a ritkábban használt edényeket és poharakat. A tűzhelyet és a sütőt súrolóval tisztítsd meg, a lefolyóba pedig önts lefolyótisztítót. Ne feledkezz meg a mikró kitakarításáról sem! A hűtőből mindenképpen dobd ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és tisztítsd ki az összes tároló rekeszt, ha pedig szükséges, olvaszd is le. A konyharuhákat, konyhában használt textíliákat mosd ki.
 12. Végül pucold ki a fürdőszobát! Pakolj le a polcokról, szekrényről, és törölgess át mindent. Mosd le a csempét, a csaptelepekről, a zuhanyról és a csőről pedig távolítsd el a vízkövet. Fertőtlenítsd a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréld ki a törölközőket.
 13. Ha úgy érzed, mindennel kész vagy, még egyszer alaposan söpörj fel vagy porszívózz ki és moss fel a lakásban, és szellőztess ki.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a tavaszi nagytakarítást egy kis lomtalanítással is összekötni. Válogasd át a ruháidat, és amit már nem veszel fel, add egy szeretetszolgálatnak! A felhalmozódott magazinokat, papírokat is szortírozd, a feleslegesnek ítélt, soha nem használt dolgokat (például a harmadik levesesfazekat) pedig költöztesd át a pincébe vagy a padlásra, esetleg egy tárolóba. Ha valami hibás, javíttasd meg vagy dobd ki, de ne rakosgasd!
 • Az ablakot és az üvegfelületeket mindig tiszta ronggyal, szivaccsal pucold! Ezt később még befoghatod portalanításhoz, a lényeg az, hogy ha egy törlőkendővel koszos felületet tisztítottál, utána ne használd már tisztább területeken. A konyhában és a fürdőszobában mindig külön törlőkendőket, szivacsokat tarts!
 • Vegyszerek helyett használhatsz természetes anyagokat is:
  • Vízkőoldó helyett kiválóan megteszi az ecet. Használhatod ablakpucoláskor, így csillogóbb lesz az üveg, de a fürdőszobában is alkalmazhatod a csaptelepek tisztításakor vagy a csempe lemosásakor.
  • A konyhában súrolószer helyett használj szódabikarbónából vagy mosószódából és egy kevés vízből készített pasztát.
  • A fa bútorokat és felületeket a portalanítás után bútorfény helyett tejbe mártott vattával vagy ruhával is áttörölhetjük, esetleg méhviaszt is használhatunk.
 • Nincs értelme a nagytakarításnak, ha hulla fáradt és morcos vagy az ünnep alatt is. Inkább oszd el a munkát több részre, akár szobáról szobára is haladhatsz (például a portörlésnél). Így ugyan nem olyan látványos a változás, de végül csak tiszta és ragyogó lesz a lakás.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Törlőkendők, rongyok, szivacsok
 • Tisztítószerek (legalább egy általános mosószer, egy fertőtlenítő, egy súroló és egy ablaktisztító), esetleg ecet és szódabikarbóna
 • Mosógép
 • Seprű, porszívó, felmosó
 • Sok idő, türelem és elszántság
 • Segítség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tavaszi nagytakarítás célja a felfrissülés és megtisztulás, nem az, hogy belerokkanj! Mindig vigyázz, nehogy leess egy székről vagy a létráról takarítás közben, a nehezebb bútordarabok megmozdításához pedig kérj segítséget. Ha erősebb vegyszert használsz (például a fürdőszobában a fertőtlenítésnél), mindig szellőztess, és tartsd be a használati útmutatót!

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki