Tavasszal gondozni a gyepet

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tavasszal gondozni a gyepet?

http://magrathea-kertepites.blog.hu/2013/04/05/tavaszi_gyepgondozas#more5203332

Március végén, április elején, amikor már nincsenek fagyok, eljön az első fűnyírás ideje, de mit kell tennünk azért, hogy a mi gyepünk idén is zöldebb legyen, mint a szomszédé?

[szerkesztés] Lépések

 1. Végezzünk gyepszellőztetést. Így eltávolítjuk azt a szerves takarót, ami az elhalt növényi részekből rakódik le és hozzájárul a mohásodás, valamint a gombás fertőzések kialakulásához és elterjedéséhez.
  • Ha kicsi területről van szó, akkor akár használhatunk kézi gyepszellőztetőt is, ami leginkább egy gereblyére emlékeztet hatalmas karmokra emlékeztető fogazattal. Ne legyünk restek, ne is ijedjünk meg, tépjük meg keményen a felületet.
  • Ha géppel végezzük a műveletet, először egy félreeső kisebb részen próbáljuk ki, így elkerülhetjük, hogy a rosszul beállított gép mélyen ”beleszántson” a gyepünkbe.
  • Először csak kisebb mélységben haladjunk át a területen hosszában, majd a következő fordulóban állítsuk a gépet eggyel mélyebb fokozatra és így toljuk át a területen még egyszer, de most keresztirányban.
  • A kiszedett részeket összeszedhetjük lombseprűvel, de ha időt szeretnénk megtakarítani, akkor egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros fűnyíróval „felszippanthatjuk” azokat. Ha így is járunk el, azért érdemes még átkapirgálni a területet, mert azért ez a módszer sem teljesen tökéletes, de még mindig jobb, mint egy egész napos gereblyézés.
  • Nem probléma az, ha a gyepszellőztető kicsit felbolygatja a talaj legfelső részét, így legalább a talajlazítás is megtörtént. Ennek köszönhetően a talaj és a gyökérzet jobban levegőzik, és a gyep több tápanyaghoz jut.
 2. Trágyázzunk! A tavaszi indító gyeptrágyák általában nagyon hasonló összetételűek, tehát különbség leginkább az árban lehet, de azért érdemes megjegyezni, hogy ebben az esetben is legtöbbször a drágább a jobb, mivel ezek a kijuttatást követően még 3-6 hónapon keresztül adagolják a szükséges tápanyagokat. A tavaszi gyeptrágyák általában nitrogéntúlsúlyosak, ezért a kijuttatását követően mindenképpen öntözzük be a területet, vagy pedig végezzük azt, amikor esik az eső.
 3. Ha a fű ritkásnak tűnik, akkor most végezzük el a rávetést a gyeptrágyázással egy időben. Ha finom, porhanyós és tápanyagban gazdag magágy várja a fűmagokat, így a rávetés könnyen megered.
 4. Ha eléggé megnőtt, nyírjuk le 4-5 cm magasságban!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nagyon rossz állapotban van a gyep, érdemes megfontolni a teljes füvesítést vagy a gyepszőnyegezést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gereblye
 • fűmag
 • gyepszellőztető
 • fűnyíró
 • trágya

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az első fűnyírást mindenképpen akkor végezzük, amikor már nincsenek talajmenti fagyok, különben károsodhat a gyep. Szintén fontos, hogy száraz legyen az idő.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés