Tapétázni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tapétázni?

Tapetazni.jpg

Cikkünkben összegyűjtjük milyen eszközökre van szükség tapétázáskor, hogyan kell eltávolítani a régi tapétát, hogyan tegyük fel az újat és szükség esetén hogyan fessük át.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük elő a falat! Első lépésként a régi tapétát kell eltávolítani.
  • Egyszerűbb a dolgunk, ha kétrétegű (duplex) papírtapéta volt a falon, ami szárazon lehúzható.
  • Az egyrétegű (szimplex) tapétát vizes szivaccsal vagy tapéta oldószerrel kell átitatni és nedvesen lehet lehúzni, lekapargatni.
 2. A falhibákat a festésnél alkalmazott falelőkészítés szerint kell elvégezni.
 3. Keverjük be a tapétaragasztót! Az olcsó (régi tipusú) tapétaragasztókat annak idején még női harisnyán keresztül kellett átszűrni. Ma már könnyedén, gyorsan csomómentesre keverhetjük a kicsit költségesebb, dobozos tapétaragasztókat (pl. a Poli-Farbe Intaller tapétaragasztót). Elég, ha figyelmesen elolvassuk a használati utasítást. Mindig a tapéta anyagának megfelelő (a tekercsek csomagolásán feltüntetett) ragasztót válasszunk!
 4. Szabjuk ki a tapétát!
  • Első lépésként a fal magasságát kell pontosan lemérni. Ehhez adjunk hozzá 5-10 centimétert (a fal egyenetlenségei miatt), és megkapjuk a tekercsek hosszát. Ezután mérjük meg a fal szélességét, így megkapjuk a szükséges teljes tekercsek számát. Mintás tapéta esetén vegyük figyelembe az illesztések helyét is. A tapéta csomagolásán általában feltüntetik, hogy a tekercsek hány centiméteres eltolásával illeszkednek a minták.
  • A levágott darabokat számozzuk meg a tekercsek hátoldalán.
 5. Kenjük be a tapétát! Amikor a ragasztó készen áll a felhasználásra, kenjük be az első tekercsek hátoldalát középről a szélek felé haladva. Munkatempónktól függően annyi tekercset itassunk át ragasztóval, amennyit 10-15 percen belül fel tudunk használni. Körülbelül ennyit kell a beragasztózott tapétának félbehajtva pihennie, hogy kellően felpuhuljon. Ha túl sokat áll, akkor kiszárad.
 6. Ragasszuk fel! A falra is kenjünk egy vékony réteg tapétaragasztót, majd a plafontól lefelé haladva illesszük a csíkokat a falra. Eközben folyamatosan simítsuk el a tapétát belülről kifelé haladva, majd puha kefével vagy hengerrel folytassuk a műveletet. A felületre kicsurgott ragasztót mielőbb töröljük le nedves ronggyal, majd tapétakéssel vágjuk le a tapéta végeit.
 7. Fessük le a tapétát! Első lépésként meg kell nézznünk, nem vált-e le a tapéta széle a falról, és hogy a sarkok is illeszkednek-e. Ha nem illeszkednek, akkor ragasztanunk kell festés előtt. Ha a tapétából komplett darabok hiányoznak, akkor a folt széleit némi gletteléssel kell finomítanunk. Ennek száradása után meg kell csiszolni a felületet. Ha kicsi a felülete, az egészet vonjuk be, ha nagy, akkor csak a folt széleinek környékét. Persze van az a méret, amikor már csak a tapéta leszedése segít. Ezután következhet az alapozás, amelyre nem csak a színezőfesték könnyebb felvitele miatt van szükség, hanem azért is, mert így könnyebb a tapéta mintájának kitakarása. Ezután jöhet az két réteg felvitele.

[szerkesztés] Tippek

 • Tapétázáskor nem muszáj speciális szerszámokat beszerezni, a háztartásban megtalálható olló, kefe és szélesebb ecset is használható egy-egy kisebb helyiség felújításakor. A tapéták leszabását és ragasztását a földön vagy az ebédlőasztalon is elvégezhetjük, ám ha kényelmes és gyors munkára vágyunk, természetesen profi eszközök között is válogathatunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Spatulya (spakli)
 • Tapétázó ecset (kefe)
 • Tapéta simító kefe (vagy henger)
 • Tapéta éllenyomó henger
 • Asztal

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Sok esetben sajnos a fentebb bemutatott meleg vizes technika nem elég, ilyenkor elő kell vennünk a gipszet és ki kell töltenünk a lyukakat. Ugyanígy el kell egyengetnünk a sarkokat és azt, ahol a fal a mennyezettel találkozik.
 • Ezután jöhet a csiszolás: semmit se hagyjunk ki, mert ha megszáradt papírdarabok maradnak, az látszani fog. Következhet az alapozás, majd újabb könnyed csiszolás. Ekkor jöhet csak az utolsó Polifarbe Neo vagy Platinum festékréteg.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila