Tankolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell tankolni?

Tankolas.jpg
Valahogy amikor autót tanulunk vezetni, az oktató mindig full tankkal érkezik. Vagyis sokaknak soha nem mutatják meg, hogyan kell tankolni. És valójában annál egy kicsit azért bonyolultabb is a dolog, hogy fogom, és bedugom a töltőpisztolyt a tankba. Íme, mire kell még figyelni, hogy minden flottul menjen tankoláskor.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, mit kell tankolni a kocsiba: a gyakoribb lehetőségek a benzin, a dízel (gázolaj), a gáz és a bioetanol. A kocsi forgalmijában vagy a használati útmutatóban megtaláljuk a hajtóanyagra vonatkozó információt.
  • A benzinnél fontos, hogy milyen oktánszámú benzint tankolunk. A nem megfelelő oktánszámú benzin a motor kopásához vezethet. A kocsinkra vonatkozó oktánszámot a tankfedél belső oldalán, valamint az autó használati útmutatójában megtaláljuk. A normálbenzin legalább 91-es, a szuperbenzin legalább 95-ös és a szuperplusz benzin legalább 98-as oktánszámú. A lényeg, hogy legalább olyan oktánszámú benzint tankoljunk (ez a töltőoszlopon szerepel a benzinkutaknál), amit a gyártó előír. Tehát ha 95-öst ír elő, akkor tankolhatunk 95-öst vagy 98-ast, de nem tankolhatunk 91-est.
  • Ha gázfogyasztású az autónk, igazán semmi gondunk, hiszen a töltést csak a kutas végezheti, ezért miután odaálltunk a töltőoszlophoz, szóljunk a töltőállomás munkatársának.
  • A dízel leginkább arra kell figyelni, hogy valóban dízelt tankoljunk. Egyre gyakoribb a téves tankolás. Néhány modell kivételével a benzintöltő pisztoly a dízelautó tankjába is befér. Emellett arra is ügyeljünk, hogy sok prémium üzemanyag egyaránt kapható dízelként és benzinként is – ugyanazzal a márkanévvel.
  • E85 (bioetanol) esetében az üzemanyagot saját felelősségünkre tudjuk használna, hacsak nem kimondottan gyárilag etanol üzemre készített a modell.
 2. A mai üzemanyagárak mellett érdemes utánajárni, hol a legolcsóbb tankolni.
 3. Mielőtt még a töltőállomást célba vennénk, biztos, ami biztos, győződjünk meg arról, hogy melyik oldalon van az üzemanyagbetöltő nyílás.
 4. A benzinkútra lassan hajtsunk be, és lehetőleg ne égő cigivel a szánkban.
 5. Ahhoz a töltőhöz álljunk, ahol van a számunkra szükséges üzemanyagból, s azon az oldalon legyen a töltő, amelyiken a betöltő nyílás.
 6. Az üzemanyagtöltő cső rendszerint elég hosszú, de azért törekedjünk rá, hogy nagyjából egyvonalban álljunk meg a töltőoszloppal, és viszonylag közel hozzá (ez utóbbi azért is fontos, mert ha pl. másfél méternyire állunk meg tőle, mi még tudunk tankolni, de más kocsi többnyire már nem fér el mellettünk).
 7. Állítsuk le a motort, tegyük üresbe a motort és húzzuk be a kéziféket.
 8. Nyissuk ki a betöltő nyílás fedelét, majd tekerjük le a tanksapkát.
 9. Emeljük le a megfelelő töltőpisztolyt (még egyszer ellenőrizzük, hogy jó üzemanyagot tankoljunk), majd helyezzük bele a betöltő nyílásba.
 10. Mint a pisztolyon a ravaszt, húzd meg a töltőpisztoly pillangószelepét.
 11. Ha teli akarod tankolni a kocsit, nem kell attól aggódnod, hogy túlfolyik: a pisztolyba épített érzékelőnek köszönhetően az adagolás automatikusan leáll, amint a tank tele lesz.
 12. Ha csak bizonyos összegért vagy bizonyos mennyiséget akarsz tankolni, folyamatosan figyeld a kijelzőn a kiadott mennyiséget. Ha már a kívánt érték közelében vagy, próbáld lassabban adagolni az üzemanyagot.
 13. Ha készen vagyunk, akasszuk vissza a töltőpisztolyt a helyére, rakjuk vissza a tanksapkát és hajtsuk rá a fedelet.
 14. Nézzük meg, mi a töltőoszlop száma, ahol tankoltunk, s menjünk be fizetni. Bár manapság a töltőállomásokon már sok szolgáltatás és számos termék (az ablakmosó-folyadéktól a csokiig) elérhető, azért gondoljunk bele, hogy amíg mi ott elütjük az időt, más esetleg nem tud tankolni. Tehát ha pl. várhatóan meg is kávézunk majd, álljunk félre.
 15. A kannába tankolás tudnivalóiról itt olvashatunk.
 16. Automata tankolóhelyen így tudunk tankolni.

[szerkesztés] Tankolás külföldön

 1. A külföldi üzemanyagárakat itt találjátok.
 2. Külföldön, pl. Németországban találkozhatunk az E10-es szuperbenzinnel, mely 10% bioetanolt tartalmaz. Itt megtalálható azon autóknak a listája, melyekbe nyugodtan tankolhatunk E10-et. Ha az autónk nem alkalmas E10 tankolására, vagy nem vagyunk benne biztosak, tankoljunk Super Plust.

[szerkesztés] Tippek

 • Bioetanolt lehetőleg nagy forgalmú kutaknál tankoljunk, mivel a tartályban lecsapódhat víz, amivel elkeveredik az etanol. Ha azonban a töltőállomás gyakran kap szállítmányt, ez nem igazán jelent problémát.
 • Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük az üzemanyagtöltő állomás munkatársának segítségét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • az autó kezelési útmutatója

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha dízel helyett véletlenül benzint tankoltunk, azonnal állítsuk le a motort (legjobb, ha időben észrevettük, s még be sem indítottuk). Nézzük meg a kocsi kezelési útmutatóját: régebbi dízel járműveknél néhány liter benzin a dízellel elkeveredve még nem okoz problémát. A gyártó utasításai szerint járjunk el.
 • Ha benzin helyett dízelt tankolunk, semmiképpen ne indítsuk el a motort még kis mennyiség esetén sem. Nézzük meg az autó kezelési útmutatóját, és aszerint járjunk el, vagy hívjuk fel a szakszervizt.
 • Ha a kelleténél alacsonyabb oktánszámú benzint tankoltunk, szintén nézzük meg a kezelési útmutatót. Többnyire azonban ilyenkor nem lesz nagy baj, ha kerüljük a jármű fokozott igénybevételét és a megfelelő üzemanyaggal újratankoljuk a kocsit.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag