Takarékoskodni a háztartásban

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell takarékoskodni a háztartásban?

Takarekoskodni haztartas.jpg
Bizonyára sokszor hallottad már, hogy ne égesd feleslegesen a villanyt, ne pazarold a vizet, stb. Igen, ezekkel is pénzt takaríthatsz meg, nem is keveset. Most azonban néhány olyan tippet osztok meg, amelyekre nem mindig gondolunk. Ezek olyan spórolós ötletek, amelyekkel nem kell lemondanunk a megszokott kényelemről, csak éppen kevesebbe fognak kerülni. Éves szinten akár egy 13. havi fizetést is ajándékozhatunk magunknak egy kis odafigyeléssel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vedd elő a bankszámládat! Érdemes átgondolnod, hogy vajon biztosan jó helyen van-e a pénzed. Óriási különbségek vannak az egyes bankok, de még a saját bankod számlavezetési díjai között is. A bank soha nem fog neked kedvezőbbet ajánlani a jelenleginél. A későbbiekben részletesen is írok majd, hogyan válassz bankszámlát.
 2. Van hitelkártyád? Gondold át, valóban szükséged van-e rá! Mindig időben fizeted a törlesztést? Ha nem így van, akkor inkább szabadulj meg tőle, mert a feledékenységed nagyon sokba kerülhet.
 3. Optimalizáld a TV-internet költségeidet! Ha lejárt a hűségidőd, itt az ideje, hogy körülnézz a szolgáltatók között. A szolgáltatók jellemzően az új ügyfeleket jutalmazzák, maguktól soha nem fognak neked jobb ajánlatot tenni, még akkor sem, ha időközben csökkentek a piaci árak.
 4. Csökkentsd a telefonszámláidat! Természetesen úgy is csökkenhetnek, ha kevesebbet beszélsz. De mennyivel jobb lenne, ha nem változtatnál ezen, és mégis kevesebbe kerülne. Ehhez ismerned kell saját telefonálási szokásaidat, és a jelenlegi csomagodat. Nem biztos, hogy a legjobbat választottad. Ezen az oldalon megkeresheted a legmegfelelőbbet. De akár saját szolgáltatódnál is utánanézhetsz, van- e számodra kedvezőbb ajánlatuk.
 5. Vizsgáld át a biztosítási szerződéseit, meglepő felfedezéseket tehetünk! Itt fokozottan igaz, hogy a hűség drága dolog. A biztosítási díjak folyamatosan csökkennek, de ha nem váltasz, a vagyonbiztosításaid az indexálás miatt évente nőni fognak. Kétévente mindenképp nézesd át!

[szerkesztés] Tippek

 • A számlaváltások, szerződések módosításán egy-két évente érdemes elgondolkodni.
 • Az internetes oldalakon több összehasonlító program is segítségedre van, mint például ezen az oldalon.
 • Ha egyedül nem boldogulsz, ne szégyellj segítséget kérni szakértőktől.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a meglévő bankszámla és egyéb szolgáltatási szerződéseid
 • igényeid pontos ismerete
 • internetes hozzáférés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Szolgáltató-váltásnál mindenképpen ügyelj arra, hogy hűségidő előtt csak akkor válts, ha a várható hasznod jóval magasabb, mint az esetleges büntetés!
 • Biztosítóváltásnál ne hagyd figyelmen kívül, hogy vagyonbiztosítást felmondani csak évfordulókor lehet, akkor is ügyelj arra, hogy előtte 30 nappal érkezzen be a felmondás!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások