Takarékosan vezetni, és az autó fogyasztását csökkenteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell takarékosan vezetni, és az autó fogyasztását csökkenteni?

Takarekos-vezetes-auto-fogyasztascsokkentés-hogyan-kell.jpg
A takarékos vezetés legeredményesebb módja, ha óvatosan kezeled a gázpedált, ezen kívül persze még számos tényező akad, amit érdemes figyelembe venni, melyekkel jelentős megtakarítást érhetsz el a benzinfogyasztás terén. A legkézenfekvőbb megoldás persze az, hogy ritkábban használod az autódat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Menj lassabban! A legnagyobb megtakarítást akkor érheted el, ha lassabban mész, ekkor ugyanis kisebb a fogyasztás. Autópályán már 10 km/h-s sebességcsökkentéssel is jelentős fogyasztáscsökkenést érhetsz el.
 2. Bánj óvatosan a gázpedállal! Az intenzív gyorsítások nagyobb fogyasztást eredményeznek, különösen városban, ahol gyakran kell fékezni, illetve megállni. Ne pörgesd a motort, lehetőség szerint minél hamarabb – a fordulatszám-tartomány első harmadánál - kapcsolj a következő sebességfokozatba!
 3. Kapcsold ki a légkondicionálót! Az autó hűtésére fordított energia akár 5-15 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást, így ha nincs túl meleg, érdemes kikapcsolni a légkondicionálót.
 4. Ellenőrizd a guminyomást! Az autógyártók általában a vezető oldali ajtó küszöbén jelzik az ideális keréknyomást. Amennyiben a kerék nincs az ideális nyomásra felfújva, az szintén fogyasztásnövekedést okozhat, mivel nő a gördülési ellenállás. Érdemes a keréknyomást havonta legalább egyszer ellenőrizni.
 5. Ellenőrizd a levegőszűrőt! A koszos levegőszűrő egyaránt befolyásolja a fogyasztást, illetve a motor teljesítményét. Az autók szervizkönyvében általában megadják, hogy milyen időközönként érdemes a levegőszűrőt kicserélni, de a szűrő állapota könnyedén ellenőrizhető „szemrevételezés” útján is.
 6. Pakold ki az autóból a fölösleges tárgyakat! A benzinfogyasztás mértéke szoros összefüggésben van az autó súlyával, ha a csomagtartóban olyan tárgyakat viszel, melyekre valójában nincs szükséged, benzint pazarolsz. Érdemes minden olyan fölösleges ballasztot kipakolni, amire nincs szükséged.
 7. Használd minél többet a motorféket! A korszerű autók esetében a fogyasztás így is csökken, hiszen motorfék üzemmódban az autó motorja nem kap benzint.
 8. Csökkentsd az autóhasználatot! Ha nem muszáj, ne menj mindenhová autóval, rövidebb távok esetén sétálhatsz is, használhatsz biciklit, illetve a tömegközlekedési eszközöket is igénybe veheted! Ezzel nem csak a pénztárcádat kíméled jelentősen, de csökkented az autó által okozott környezeti károkat is.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a gyártó által előírt szabványgumikat használni, a szélesebb, nagyobb kerekek ugyan jobban néznek ki, de szintén növelik a benzinfogyasztást.
 • A dízelüzemű gépjárművek fogyasztása kedvezőbb, ugyanakkor ezek az autók jellemzően valamivel drágábbak is. Az autó tervezett futásteljesítményéből – hány évre vesszük, évente hány kilométert megyünk majd – kiszámítható, hogy megéri-e a drágább, de üzemeltetés szempontjából olcsóbb dízelmotorú autó vásárlása.
 • Az automata sebességváltó ugyan nagyon kényelmes, de a fogyasztást akár 5-15 százalékkal is növelheti, ezért érdemes manuális sebességváltóval felszerelt autót választani.
 • Légy türelmes, a piros lámpánál ne kezdj előre csorogni, mert ez is jelentősen növeli a fogyasztást!
 • A korszerűbb, illetve közép- és felsőkategóriás autókban már megtalálható a keréknyomás-ellenőrző rendszer, ugyanakkor kaphatók utólag felszerelhető eszközök is. Ezeket nem pusztán a már említett benzinfogyasztás csökkentése végett érdemes megvásárolni, hanem mert segítségükkel azonnal megtudjuk, ha valamelyik kerék ereszt, így komoly baleseteket is elkerülhetünk.
 • Ha teheted, válassz alacsony fogyasztású vagy hibrid járművet!
 • Az autó légellenállási tényezője nő, ha lehúzott ablak mellett autózol.
 • Habár a chiptuningot leginkább a teljesítmény növelése érdekében veszik igénybe az autósok, az autó fogyasztásának csökkentésére is alkalmazható.
 • Mielőtt bárhová indulsz, tervezd meg az utadat, így a fölösleges körökkel szintén csökkentheted a fogyasztást!
 • Állítsd át gázüzeműre az autót, ez a megoldás jelentős megtakarítást eredményezhet, de érdemes kiszámolni, hogy megéri-e a viszonylag magas kezdeti beruházás.
 • Ne hagyd fent a tetőcsomagtartót, ha nem használod, mert amellett, hogy zajos, nagy sebességnél növeli az autó légellenállását.

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Tévhit, hogy lejtőn érdemes üresbe tenni a sebességváltót, a motor ekkor is alapjáraton pörög, s így fogyasztja a benzint. Ez a megoldás ugyanakkor rendkívül veszélyes, hiszen ilyenkor nem működik a motorfék, vagyis egy hirtelen elénk kerülő „akadály” esetén növekedni fog a fékút.
 • A fogyasztás csökkentésére számos csodaszert árulnak, ezek azonban a tapasztalatok szerint általában nem csökkentik a benzinfogyasztást, sőt néha károsan hatnak az autóra.
 • Habár a motorkerékpár sokkal kevesebbet fogyaszt az autónál, rendkívül veszélyes, így pusztán a benzinre költött kiadások csökkentése végett nem érdemes motorra váltani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Alapvetően odafigyelés és elszántság.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, Kiscsillag