Tagi kölcsönt adni a cégednek

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tagi kölcsönt adni a cégednek?

Sok kis és közepes cégnek van szüksége átmeneti pénzeszközre. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb formája a tagi kölcsön lehet, melyet a cég tagja(i) nyújt(anak) a cég számára. Ahhoz, hogy ez adójogilag is megfelelő legyen, néhány szabályt be kell tartani. Melyek ezek?

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérd fel, mekkora összeg volna szükséges. Próbáld előre tervezni, és egybe tedd be. Nem célszerű ugyanis hiányzó számlánként bekönyvelgetni a tagi kölcsönöket, ez ugyanis átláthatatlanná teszi majd a könyvelést.
 2. Ha látod már, mekkora össze hiányzik, készíts elő egy valódi szerződést a cég és a tulajdonos között, aki a tagi kölcsönt nyújtja majd. Attól, hogy belső ügyletről van szó, még kell egy valódi szerződés is, lehetőleg írásban.
 3. A szerződésbe minden fontos körülményt írj bele (összeg, futamidő, lejárat napja, fizetés és visszafizetés módja, szerződő felek, esetleg még a kölcsön célja is, ha van ilyen.) Valódi szerződéssel az adóhatóság is látja majd, hogy nem "kamu" ügyletről, hanem valódi tartozásról van itt szó, így nem lesz a cég az adóellenőrzések céltáblája emiatt évekig.
 4. A könyvekben nyilvántartott tagi kölcsön egyenlegét (és a tartozás aktuális összegét kamatokkal növelten) félévente-évente tekintsd át, és ha van a cégben pénzeszköz, akár lejárat előtt is igyekezd ezt visszaadni, ha csak átmeneti pénzzavar miatt volt rá szükség.
 5. Ha pedig a tagi kölcsön lejárt, a szerződés teljesült, újabb tagi kölcsönt tehetsz be a cégbe, ha kell.

[szerkesztés] Tippek

 • Sose hagyd, hogy a könyvelőd csak úgy bekönyvelje a tagi kölcsönöket. Ez ne könyvelői rutin, pénztáregyenleg-foltozgatás legyen, hanem mindig tulajdonosi döntésből fakadjon.
 • Kamat nélkül ne adj tagi kölcsönt a cégednek, mert lehet, hogy ezzel növeled a társasági adóalapot is (néz meg a hatályos számviteli és adójogi törvényeket is).
 • Írásbeli szerződést köss, amiből legyen 1 példány a könyvelésnél és 1 példány az ügyvezetésnél is, az irodában. Adóellenőrzésnél így gyorsan elővehető, és látszódik majd, hogy szépen rendezett ügyletről van szó.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Pénzügyi és adójogi ismeretek,
 • könyvelő,
 • ügyvéd, vagy jogtanácsos,
 • és minden, ami a szerződéskötésekhez általában kell.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az adóhatóság nem szereti a tagi kölcsönöket. Mindig valami színlelt pénzügyi machinációt sejtenek mögötte, mert e témában sok-sok cégnél már rengeteg visszaélés előfordult már ez elmúlt években (főleg az off-shore vállalkozásokkal kapcsolatban). Ezért kell odafigyelned, hogy minden szép és láthatóan rendezett módon történjen a te cégedben.
 • Ha a tagi kölcsönt nem tudja a céged visszafizetni a tagnak, beszélj a cég ügyvédjével, mit lehet csinálni. A tartozást ugyanis előbb-utóbb ki kéne vezetni a könyvekből (pl. lehet belőle törzstőkét is csinálni, ha az éppen aktuális jogszabályok ezt nem tiltják...)
 • Az akár több tízmillió forintos tagi kölcsönökkel kapcsolatban már az elején gondolj arra is, hogy aki azt a cégbe beteszi, annak a személyi jövedelemadó bevallása alapján legyen is elvileg pénze, amiből azt adta. Ha ez nincs meg, az adóhatóság hamar rá fog erre jönni egy kapcsolódó ellenőrzésből, ez pedig nem lesz jó senkinek (pl. ha színlelt ügyletként büntetésre számíthatsz). Előzd meg a problémákat, a könyvelővel és a jogásszal beszéld meg.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag