Tagelni a Facebookon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tagelni a Facebookon?

Facebook tag.JPG

A Facebookon találunk egy olyan funkciót, amelynek segítségével tagelhetünk, azaz címkézhetünk, megjelölhetünk személyeket, oldalakat vagy éppen egy adott helyszínt posztjainkban, hozzászólásainkban, fotóinkon. Remek lehetőség arra, hogy tudassuk mindenkivel, hogy kik láthatóak azon a képen, vagy azt, hogy hol készült az a szép fotó.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hogyan kell posztokban és hozzászólásokban tagelni?
  • A szövegbe írjuk be a @-ot, majd gépeljük be egy ismerős (vezetéknév vagy keresztnév) vagy egy oldal kezdőbetűjét. A megadott betűhöz igazodva rögtön meg is kapjuk a listát ismerőseinkről, illetve különböző oldalakról, és egy kattintással kiválaszthatjuk a megfelelőt. Helyszínt hasonlóan adhatunk hozzá bejegyzéseinkhez. Az előbb ismertetett módon kezdjük el begépelni a nevét, és ha van az adott helyszínnek (város, szórakozóhely, üzlet) Facebook oldala, akkor azt felkínálja a lista.
  • Ha elkezdjük begépelni az illető személy vagy oldal nevét, akkor a rendszer automatikusan felkínálja a listát, amelyből kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Ebben az esetben olyan személyek nevei is megjelennek, akik nem a mi közvetlen ismerőseink, hanem ismerőseink ismerősei, és olyan oldalak is feltűnnek a listában, amelyek nem tartoznak kedvelt oldalaink közé.
  • Ha nem akarunk személyt vagy oldalt tagelni, csak egyszerűen beírni az adott nevet, akkor gépeljünk tovább, és ne kattintsunk a felkínált lehetőségekre.
  • Készíthetünk olyan posztot is, amelyben egyszerre adhatjuk meg, hogy melyik ismerősünkkel hol, milyen helyszínen tartózkodunk éppen. Ennek létrehozásában külön ikonok is segítenek a poszt ablakban, de szintén listából választhatjuk ki ismerősü(ei)nk nevét és a helyszínt.
 2. Hogyan kell fotókon tagelni?
  • Kattintsunk az adott fotóra, majd a jobb felső sarokban található „Megjelölés” ikonra. Ekkor az egér helyett egy „+” jel jelenik meg, amelynek segítségével kijelölhetjük az illető személy arcát. A megjelenő dobozkába kell beírni ismerősünk nevét, vagy a lenyíló listából is kiválaszthatjuk. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kattintsunk a „Megjelölés befejezése” ikonra.
  • A fotón azt is feltüntethetjük, hogy hol készült. Ehhez kattintsunk a szintén a jobb felső sarokban található „Helyszín hozzáadása” ikonra. Kezdjük el begépelni a helyszín nevét, és ha van az adott helyszínnek (város, szórakozóhely, üzlet) saját oldala, akkor az megjelenik az előugró listában, amelyből egy kattintással kiválaszthatjuk. Ha nincs külön oldala a helyszínnek, akkor egyszerűen csak gépeljük be. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kattintsunk a „Szerkesztés befejezése” ikonra.
  • Egy albumon belül egyszerre több fotón is tagelhetünk. Nyissuk meg az adott albumot, majd kattintsunk a bal felső sarokban látható „Megjelölés” ikonra. A megjelenő boxba kezdjük el begépelni a személy vagy az oldal nevét, majd a megnyíló listából válasszuk ki a megfelelőt. A megjelenő „+” jel segítségével válasszuk ki azokat a fotókat, amelyeken tagelni szeretnénk az imént megadott személyt vagy oldalt. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kattintsunk a „Mentés” („Save Tags”) gombra.
  • Kevésbé gyakori, de konkrét oldalt (márka, termék vagy személy hivatalos oldala) is tagelhetünk egy fotón. Ez az oldal lehet olyan is, amely nem tartozik kedvelt oldalaink közé.
 3. Hogyan kell videókon tagelni?
  • Feltöltött videókon is lehet címkézni, azonban itt csak olyan személyeket lehet megjelölni, akik tagjai a Facebooknak. Az adott videó alatt, a jobb alsó sarokban található „Videó címkézése” ikonra kattintva tudjuk megadni azoknak a személyeknek a nevét, akiket meg szeretnénk jelölni videónkon.
 4. Hogyan kell jegyzetben tagelni?
  • A „Jegyzetek” dobozra kattintva kapunk egy szerkesztési felületet, amelyen belül külön boxot találunk „Címkék” megnevezéssel. Itt tudjuk megadni a jegyzetben megjelölni kívánt személyeket vagy oldalakat, amelyeket a megnyíló listából választhatunk ki.
 5. Hogyan kell csoporton belül tagelni?
  • Csoportunk üzenőfalán írt posztunkban vagy hozzászólásunkban is tagelhetünk személyeket és oldalakat az első pontban leírtak szerint.
 6. Hogyan szabályozhatjuk a tageléseket?
  • Minden esetben kapunk arról értesítést, ha megjelölnek minket egy fotón vagy egy bejegyzésben, illetve ha mi megjelölünk valakit, akkor az az illető is kapni fog erről értesítést.
  • Külön is beállíthatunk egy olyan funkciót, amely arra szolgál, hogy ha bejelölnek minket valahol, akkor azt nekünk lehetőségünk legyen jóváhagyni vagy elutasítani, még mielőtt az adott megjelölésünk nyilvánosan is megjelenne. Ehhez kattintsunk a fejlécben található fogaskerékre, amelyen belül válasszuk ki a „Fiókbeállítások” menüpontot. Itt található egy „Idővonal és megjelölés”ikon, amelyen belül egyszerre több dolgot is beállíthatunk. Be-, illetve kikapcsolhatjuk azt, hogy szeretnénk felülvizsgálni, ha az ismerőseink megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonalunkon, továbbá szabályozhatjuk, hogy ki láthassa azokat bejegyzéseket az idővonalunkon, amelyekben meg vagyunk jelölve. Ezenkívül bekapcsolhatjuk azt a lehetőséget, hogy szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseink megjelölést adnak egy bejegyzésünkhöz, mielőtt a megjelölés megjelenik a Facebookon, és szabályozhatjuk, hogy amikor megjelölnek egy bejegyzésben, kiket szeretnénk még annak közönségéhez adni, ha még nem tartoznak bele.
  • Ha mi üzemeltetünk egy Facebook oldalt, akkor a megjelöléseket külön szabályozhatjuk. Kattintsunk az „Oldal szerkesztése” ikonra, azon belül pedig válasszuk ki a „Jogosultságok kezelése” lehetőséget. Ezen belül egy kis négyzetet kipipálva engedélyezhetjük, hogy a Facebook-felhasználók jelölhetnek oldalunk fotóin. Ha ezt egy kattintással nem pipáljuk ki, akkor természetesen erre nem lesz lehetőségük.

[szerkesztés] Tippek

 • Azok a személyek is címkézhetőek, akik nem tagjai a Facebooknak (kivétel a videók tagelésénél). Ebben az esetben természetesen nem lehet rákattintani az illető Facebook profiljára, egyszerűen csak a neve fog megjelenni fekete betűkkel.
 • A Facebbok is javasol tageléseket, amelyhez a korábbi megjelöléseket veszi alapul.
 • Szabályozhatjuk azt is, hogy kik láthatják a megjelöléseket. Alapvetően a mi és a megjelölt személy ismerősei látják ezeket a megjelöléseket, de az adatvédelmi beállításoknál („Egyéni” – „Elrejtés előlük”) kizárhatunk bizonyos személyeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • saját Facebook fiók

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egy fotón maximum 50 ismerőst/oldalt tagelhetünk!
 • Kiskorúakat csak ismerőseink és azok ismerősei körében szabad megjelölni, illetve ők is csak ezekben a körökben mozogva jelölhetnek meg személyeket fotóikon, bejegyzéseikben. Esetükben érdemes bekapcsolni azt a funkciót, amellyel elfogadhatják/elutasíthatják a megjelöléseiket.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya