Tüntetni/tiltakozni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell tüntetni/tiltakozni?

Tuntetni2.jpg
Ha valami nem tetszik, akár tüntethetünk is, de egyéb olyan akciók is vannak, melyek eredménnyel járhatnak. Ugyanakkor, ha egy bojkottot nem jól szervezünk meg, nincs sok értelme, míg egy rosszul megfogalmazott transzparens akár rács mögé is juttathat minket. Ezeket vesszük most sorra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Először is fontold meg, hogy mit akarsz elérni.
 2. Ennek megfelelően dönts arról, hogy milyen formában tiltakoznál.
  • Közvetlen akció: Ha jól csináljuk, ez az egyik legeredményesebb módja annak, hogy felhívjuk a figyelmet valamire, s eredményt is elérjünk. A legtöbb ilyen akció azonban egyben törvénysértéssel is jár: károkozás büntette, zaklatás, közlekedési vagy közműzavar okozása, súlyos birtokháborítás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy ilyen akciónak feltétlenül illegálisnak kell lennie: a globális felmelegedésre felhívhatod a figyelmet úgy is, hogy egy szombaton egy benzinkút közelében jegesmedvének öltözöl. Nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is jól viselkedsz, attól még a rendőrség bevihet. Mindenesetre talán úgy ítéled meg, hogy ez a kockázat bevállalható, hiszen egy közvetlen akció olcsó, gyors és könnyen megszervezhető. Emellett szégyenletes lehet az adott vállalatnak vagy a kormányzatnak, mely ellen használod. És ne feledd, a szégyen az egyik leghatásosabb fegyver egy tiltakozó kezében.
  • Tüntetés: A tüntetésekre és a felvonulásokra egyaránt a gyülekezési jog vonatkozik (1989. évi III. törvény). A gyülekezés (demonstráció, felvonulás) a véleménynyilvánítás egy fontos formája, melynek a hatékonyságát az adja, hogy a gyülekezés résztvevője másokkal közösen nyilvánítja ki a véleményét, nem képviselők útján, hanem személyesen vesz részt, ami különösen alkalmas lehet figyelemfelhívásra és a nyomásgyakorlásra.
   • A gyülekezési jog mindenkit megillető szabadságjog, amelyet a Magyar Köztársaság elismer és biztosítja annak zavartalan gyakorlását;
   • A gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések (a továbbiakban együtt: rendezvény) tarthatók, amelyeken a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják.;
   • A rendezvény résztvevői jogosultak a közösen kialakított álláspontjukat az érdekeltek tudomására hozni.
   • A Gytv. hatálya nem terjed ki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre, (azaz a választási kampányok politikai gyűléseire); a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek területén szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre és a körmenetekre (a körmenetek esetében azonban a szervezőknek egyeztetniük kell a közlekedésrendészettel, amennyiben a körmenet a közúti forgalmat befolyásolja); a kulturális és sportrendezvényekre; a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre.
   • A közterületen tartandó rendezvény szervezését a rendezvény helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak legalább három nappal (a hétvége is beleszámít) a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően kell bejelenteni. A bejelentési kötelezettség a rendezvény szervezőjét terheli.
   • További információ: http://tasz.hu/gyulekezesi-jog/gyulekezesi-jogi-1x1
  • Transzparensek: Egy rossz megfogalmazás bajba sodorhat. Egyesek úgy vélik, hogy a transzparens felirata véleménynyilvánítás, amely nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. Ugyanakkor becsületsértésért vagy köznyugalom megsértéséért is megbüntethetnek.
  • Tuntetni.jpg
   Bojkott: A Burma kampány vezetője, Mark Farmener szerint egy jó bojkotthoz az első fél évben minden héten kell valamit csinálni: képeslapokat, tüntetéseket, leveleket adni a cég munkatársainak irodába menet stb. Amikor azért küzdöttek, hogy a British American Tobacco – mely kapcsolatot tartott fel a katonai diktatúrával - települjön át Burmából, megszerezték az összes vezető nevét és otthoni címét, és a burmai rezsim cselekedeteiről szóló újságkivágásokat küldtek nekik. A Triumph elleni kampányukkal pedig valóban átütő sikert értek el. Amint megvan ugyanis a hírnév, már egy egyszerű fenyegetés is elég, vagyis amint egy vállalat tudja, hogy veszélyben van a hírneve, általában lép is az ügyben. Ezért Farmerer szerint tudatni kell a bojkottálni kívánt céggel, hogy mit terveznek ellene.
  • Levélírás: Ha levelet akarsz írni például egy vállalatnak, mert valami miatt eleged lett belőlük, légy udvarias és tömör, különben a kukában landol. A legjobb, ha hagyományos levelet küldesz, mert az e-mailnél nem lehet tudni, valóban ki kapja majd meg. Ha tudod, szerezd meg az illetékes(ek) nevét, hiszen egy személyre szóló levél sokkal hatásosabb. A legjobb, ha több személynek is küldesz levelet. Legyen egy másolatod a levélről, s vezess egy naplót arról, hogy kiknek, mikor küldted a levelet, mikor válaszoltak stb. De szintén hatásos lehet egy nyílt levél a helyi vagy országos lapban (attól függően, mekkora horderejű ügyről van szó).
 3. Dönts arról, hogy hol és mikor tiltakoznál? Jó, ha egy szimbolikus helyszínt vagy időpontot választasz.
 4. Ha szükséges, szerezd be az engedélyeket!
 5. Válassz egy ütős szlogent!
 6. Dönts arról, hogy kik fognak szerepelni, például ki vezeti a tiltakozást, ki fog beszédet mondani?
 7. Dönts arról, hogy milyen vendégeket hívsz meg, akik célod elérését segíthetik!
 8. Szerezz kontaktokat (emberjogi szervezetek, jogászok, vészhelyzetben hívható számok)!
 9. Készítsd fel a résztvevőket. Legyen egy forgatókönyved arra az esetre is, ha nem minden úgy alakulna, ahogy terveztétek.
 10. Hívd fel a média figyelmét (pl. sajtóközleménnyel), hogy mit terveztek.
 11. Légy tisztában a jogszabályokkal:
  • A becsületsértés magánvádas bűncselekmény (Btk. 180.§). Ha a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használsz, vagy egyéb ilyen cselekményt követsz el, egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethetnek.
  • A köznyugalom elleni bűncselekmények közé tartozik többek között a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás, a közösség elleni izgatás, az önkényuralmi jelképek használata, rendbontás.
   • Törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás: Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
   • Közösség elleni izgatás: Aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
   • Önkényuralmi jelképek használata: Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.
   • Rendbontás: Aki nyilvános rendezvény szervezőjének vagy rendezőjének a rend fenntartása érdekében tett jogszerű intézkedésével szemben erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenállást tanúsít, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

[szerkesztés] Tippek

 • Tiszteld a magántulajdont!
 • Ha beszédet mondasz, ne beszélj hosszan!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • valami, ami ellen tiltakozol
 • helyszín
 • engedélyek
 • szlogen
 • tiltakozók
 • józan ész

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tüntetéshez szenvedély kell, de azért ne veszítsd el a fejed!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag