Túró rudit házilag készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell túró rudit házilag készíteni?

Turorudi.jpg

A Túró Rudi igazi magyar, édesség jellegű készítmény, melynek története egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Jellegzetessége a túró és a csokoládémassza bevonat, melyet a 2000-es évektől különféle ízesítésű töltelékek tesznek még változatosabbá. Az ipari termelése 1964-ben kezdődött. Kezdetben folyton túró rudi hiány uralkodott a boltokban. Manapság pedig nem tudunk úgy elmenni az üzletek polcai előtt, hogy pár darabot be ne rejtsünk a bevásárlókosarunkba. A következő recept segítségével viszont akár te magad is készíthetsz otthon e Hungaricumból párat.

[szerkesztés] Lépések

  1. Törd át a túrót egy szűrőn! Ennek a műveletnek fontos szerepe van, hisz ilyenkor nyomod ki a "felesleges" nedvességet a túróból. Ha elmarad ez a lépés, akkor a kész túró rudinak nem lesz tartása, szét fog esni.
  2. Add hozzá az áttört túróhoz a reszelt citromhéjat, a vaníliamagokat vagy vaníliás cukrot, a sima porcukrot és ízlés szerint a tejfölt! Jól dolgozd össze őket. Használhatsz kézi botmixert is a művelethez.
  3. Oldd fel a zselatint két deciliter vízben, és add a masszához! Ezután nem kell már botmixert vagy késes darálót használni, csak keverd jól össze az alapanyagokat!
  4. Vágj folpackból téglalapokat, és porciózz rájuk a masszából!
  5. Mindegyik fóliás kis csomagot a folpack segítségével formáld meg henger alakúra!
  6. Tedd a hűtőbe a kész masszacsomagokat! Minél többet áll a hűtőben, annál inkább megdermed és könnyebb lesz a további munka vele. Maximum 1-2 óra elég.
  7. Míg dermed a töltelék, olvaszd meg az étcsokoládét!
  8. Kenj kiskanál segítségével sütőpapírra csíkokat az olvadt csokoládéból! Ezek a csokicsíkok lesznek a túró rudik aljai, tehát méretben akkorákat készíts, amekkorák a hűtőben lévő túrótöltelékek.
  9. A megdermedt túrókrémeket tedd rá a csokicsíkokra! Természetesen a folpack nélkül. :)
  10. Egy ecset segítségével vond be a rudikat a maradék csokoládéval! Nem kötelező az ecset, óvatosan önteni is lehet a folyós csokoládét.
  11. Miután a csokoládé megdermed, egy sniccer segítségével vágd le a felesleges csoki végeket!

[szerkesztés] Tippek

  • A túró szűrőn való áttörését kiválthatod azzal is, ha az összes túrót gézbe tekered, és csak hagyod kicsöpögni egy tál fölött. Ehhez viszont kell legalább egy fél, de inkább egy egész nap, így mindenképpen hűtött környezetben történjen a művelet, különben megsavanyodik, azaz megromlik a túró!
  • Ha krémesebb állagot szeretnél adni a túrótölteléknek, akkor a csöpögtetést el is hagyhatod. Sőt, még tejfölt is keverhetsz hozzá. Viszont ilyenkor több zselatinnal kell összefogatnod a masszát!
  • Ha pikánsabb töltelékkel is kísérleteznél, akkor a túrós masszát még ízesítheted tetszés szerint például fahéjjal, kevés kakaóval stb.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

A hozzávalók kb 10 darab, nagyobb túró rudihoz:

  • 25 dkg túró
  • 2,5 evőkanál tejföl, bár ez kihagyható
  • 2-5 evőkanál porcukor, attól függ, milyen édesre szeretnénk
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília magjai
  • egy alaposan megmosott citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál zselatin
  • 2 dl víz
  • jó minőségű étcsokoládé
  • Folpack
  • Botmixer vagy késes daráló
  • Sütőpapír
  • Kiskanál
  • Sniccer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A túró mindenféle vegyszerek nélkül hamar megromlik, így 2-3 napon belül fogyasszátok el a házi túró rudikat! Elkészülés után mindenképpen hűtőben tárold őket!
  • Ha pedig túlságosan is finomra sikerült, csinálj többet belőle, különben legközelebb is hamar el fog fogyni! :)

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Az alábbi videón végignézhetitek, hogyan is készül eredetileg a gyárban ez a túrós finomság.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah