Törpenyulat tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell törpenyulat tartani?

Bunny.jpg

Sokan szeretnék otthonukat egy háziállattal megosztani, a klasszikus kutya- és macskatartás viszont nem mindenkinek jöhet szóba. Hely szűkében bizony jól át kell gondolni, milyen állatot veszünk magunkhoz, mennyi időnk lesz rá, milyen költségeket engedhetünk meg magunknak, és mennyi időre szeretnénk elkötelezni magunkat egy kis élet mellett, akiért felelősséget kell vállalnunk. Aki nem tud nagy helyet biztosítani az állatnak és viszonylag keveset is tud foglalkozni vele, mégis egy kedves szőrgombócra vágyik az akvárium helyett, fogadjon örökbe törpenyulat. Noha a havi költségek nem fognak magasra rúgni, és a nyúl jól tűri a magányt is, azért készüljünk fel arra, hogy még egy nyuszira is kell időt, energiát és pénzt fordítani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsük el a ketrecét. Bár az udvaron tartott nyulak ólban élnek, házi társaik tartására szerezzünk be gyári nyúlketrecet. Megkönnyíthetjük a takarítását, ha olyanra esik a választásunk, amelyiknek az alja lecsatolható. A nyúlketrec oldalán találunk egy leakasztható ajtót is, így amikor szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy szabadon mozogjon az állat az egész házban, egyszerűen csak nyissuk ki, és hagyjuk tárva, hogy amikor visszavonulna a helyére, nyugodtan megtehesse. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a helyén maradjon, ezt a kaput egy egyszerű mozdulattal bezárhatjuk. Miután kiválasztottuk a ketrecet, terítsük be az alját finom faforgáccsal, ami egyrészt kényelmes a nyuszinak, másrészt a vizeletet is magába szívja. Helyezzük el az itatót, az etető tálkát és a fogkoptatót. A beköltözésre kész ketrecet állítsuk olyan helyre a lakásban, ahol biztonságban érezheti magát a törpenyúl. Leginkább falhoz tegyük, de semmi esetre sem ablak alá, közvetlenül fűtés mellé vagy huzatos helyre.
 2. Válasszunk nyuszit. A tenyésztőknek hála a törpenyulakon belül is számos fajtával találkozhatunk. Széles palettáról választhatunk a bunda színének, a szőr és a fülek hosszúságának megfelelően. Könnyen kézhez szoktathatjuk a kiskoruktól velünk élő egyedeket, amelyek később 1-2 kg súlyt érnek el kifejlett korukban. A nyulak nemét nehéz megállapítani a korai időszakban, de ha esetleg több nyuszit is szeretnénk, bakokat ne tartsunk egy ketrecben, mert hajlamosak összeverekedni, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ellenkezű nemű egyedek esetén a méltán hírhedt gyakori szaporulat okozhat fejtörést. Tehát ha társaságot szeretnénk a kis kedvencünknek, inkább két nőstényt vigyünk haza, vagy ellenkező neműeket azzal a feltétellel, hogy a fiút ivartalaníttatjuk.
 3. Ügyeljünk a táplálkozására. Az egyik legfontosabb, hogy mindig legyen a ketrecben széna, ami a legtökéletesebb rostforrás számára. Ezt egészítsük ki direkt törpenyulaknak összeállított, boltokban is kapható tápkeverékkel. Emellett friss zöldséget és gyümölcsöt is adhatunk neki napközben kevés alma, répa vagy például saláta formájában. A takarmány mellett mindig legyen az itatóban friss víz.
 4. Tartsuk tisztán kis kedvencünket és az otthonát. A nyuszit nem kell fürdetni. Még ha piszkos is lenne, inkább tegyünk le erről a megoldásról. Egy puha kefével viszont néha ajánlott átfésülni a bundáját, amit akár gyakrabban is megismételhetünk a hosszabb szőrű fajtáknál. Egy kis rávezetéssel még a szobatisztaságra is ránevelhetjük a kedvencünket. A karmok és a fogak hosszát rendszeresen ellenőrizzük, hogy amennyiben túlnőttek az ideális méreten, kérjünk orvosi segítséget. A ketrecet naponta célszerű kitakarítani, ezzel a kellemetlen szagoknak is elejét vesszük, és a háziállatunk jó közérzetét is fenntarthatjuk. A tisztítás módja a lecsatolható tálca eltávolítása, amelyből a forgácsot a szemeteszsákba ürítjük. Ekkor töröljük át egy ronggyal a tálcát, majd szórjunk bele friss almot, és újra rakjuk össze a ketrecet.
 5. Figyeljünk az egészségére. Sajnos több betegség is fenyegeti a törpenyulakat, ezért kérjük ki állatorvosunk tanácsát, milyen oltást javasol. A megfelelő táplálással és a higiénia megőrzésével sokat tehetünk a nyúl egészségéért. Hasznos továbbá a mozgásigényének a kielégítése, vagyis a szabadon engedése lakáson belül, természetesen felügyelet mellett. Ilyenkor gondoskodjunk arról, hogy a vezetékek és a vegyszerek ne legyenek elérhetők számára. Biztosítsunk számára nyugodt, csendes helyet. Ha minderre odafigyeltünk, a törpenyúl akár 10 évig is társunk lehet.


[szerkesztés] Tippek

 • A ketrecben elhelyezett odú, ahová elbújhat, növeli a komfortérzetét.
 • Némelyik törpenyuszi elég válogatós a fogkoptatók terén, ezért ha azt vesszük észre, hogy nem használja a felszerelt darabot, addig kísérletezzünk a különböző ízekkel és márkákkal, amíg nem találjuk meg azt, amelyiket ő is elfogadja. Mivel rágcsálóról van szó, gyakran kell koptatnia a fogát, ellenkező esetben a folyamatosan növekvő metszőfogai olyan hosszúak lehetnek, hogy már akadályozzák a táplálkozásban. Ha ilyen helyzet állna elő, forduljunk állatorvoshoz, ahol szakszerűen lecsípik a felesleges részt.
 • A nyuszit a befogadás után mihamarabb vigyük orvosi ellenőrzésre, ahol felmérik az általános állapotát, szükség esetén ellátásban részesül, valamint informálódhatunk a szükséges oltásokról.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • törpenyúl
 • nyúlketrec lecsatolható tálcával
 • nyugodt, biztonságos sarok a ketrecnek
 • faforgács
 • odú
 • széna
 • itatótál
 • takarmányos tál
 • friss víz
 • törpenyulaknak szánt takarmány
 • fogkoptató
 • friss gyümölcs és zöldség
 • puha kefe
 • jó állatorvos


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bár a nyúltartás összességében nem költséges, eleinte a nélkülözhetetlen eszközök beszerzése egy nagyobb beruházást igényel.
 • A nyulak hajnalban és éjszaka a legaktívabbak, ezért olyan helyet válasszuk számukra, ahol nem zavarnak a rágcsálással.
 • Az etetésnél a gyümölcs mennyiségével bánjunk óvatosan, mert a gyümölcs cukortartalmától könnyen meghízhatnak ezek az állatok, ami több betegség kiváltó oka lehet.
 • Tévhit, hogy a nőstényeknek legalább egyszer elleni kell. Ez számukra pusztán ösztön, nem az anyai örömök élvezete. Ha nem szeretnénk a szaporulattal bajlódni, döntsünk az ivartalanítás mellett. Az ivartalanított nőstények élettartama hosszabb a rendszeres elléssel igénybevett társaiknál, ráadásul hajlamosak a méh különböző gyulladásos megbetegedéseire.
 • A törpenyulak ijedős természete miatt csak óvatosan közelítsünk és fogjuk meg őket. Ha nagyon megijednek, hirtelen mozdulatokkal akarnak szabadulni, aminek következtében gerinctörést is szenvedhetnek. Amennyiben nem akarják, hogy kézbe vegyük őket, ne akarjuk rájuk erőltetni, ha nem muszáj.
 • Ha bármi rendellenességet észlelünk, forduljunk orvoshoz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO