Tökpörköltet főzni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell tökpörköltet főzni?
A tökpörköltet a szegények eledelének is hívják, ugyanakkor nagyon üde és egészséges nyári étel. Egy zsenge tökkel és a megfelelő fűszerezéssel a lecsó mellett gyakori főszereplője lehet a nyári fogásoknak. Különlegessége, hogy nem csupán a tök húsát lehet benne felhasználni, hanem a héját is. Lássuk, hogyan készül.
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd ki a megfelelő tököt: fiatal, zsenge töknek lehet a héját is beletenni. Amennyiben idős tököt akarsz felhasználni, akkor a héját hagyd ki a főzelékből.
- Készítsd elő az alapanyagokat:
- Vöröshagymát apróra kockázd össze.
- Töknek hámozd le a héját, majd a belsejéből kapard ki a magokat és a húsát is kockázd fel.
- Aki szereti, paradicsomot is vághat bele.
- Főzd meg a tökpörköltet:
- Pirítsd meg egy kis olajon a hagymát, majd szórd meg pirospaprikával, keverd össze.
- Erre mehet a lehámozott, kis darabokra összevágott tökhéj. Nagyon pici víz, fokhagyma és a többi fűszer (só, bors, esetleg őrölt köménymag) hozzáadásával párold meg a héjat. Ezután már mehet bele a paradicsom is.
- A megpuhult tökhéjhoz tedd hozzá a tökhúst, majd fedő alatt az egészet főzd, míg puha nem lesz. Fontos, hogy ne főzd szét. Amennyiben sok levet eresztett, fedő nélkül még lefőheti a levét.
- Amennyiben köretet szeretnél hozzá készíteni, jól áll neki például a bulgur, rizs, köles, tészta, nokedli, tarhonya.
[szerkesztés] Tippek
- Ezt az ételt ugyanúgy cukkinivel is el lehet készíteni.
- Tojás felhasználásával is ki lehet próbálni: beleütni a forró pörköltbe és rottyantani még rajta egyet vagy főtt tojásként belevagdosni.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- tök
- vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, esetleg paradicsom és tojás
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Az már nem számít zsenge töknek, amelyiknek a héját nem lehet körömmel megkaparni.
- Van, aki a tök magját is beleteszi. Akkor nem zavaró, ha apró kis magokról van szó.