Tökpörköltet főzni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tökpörköltet főzni?

Zucch.jpg

A tökpörköltet a szegények eledelének is hívják, ugyanakkor nagyon üde és egészséges nyári étel. Egy zsenge tökkel és a megfelelő fűszerezéssel a lecsó mellett gyakori főszereplője lehet a nyári fogásoknak. Különlegessége, hogy nem csupán a tök húsát lehet benne felhasználni, hanem a héját is. Lássuk, hogyan készül.


[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd ki a megfelelő tököt: fiatal, zsenge töknek lehet a héját is beletenni. Amennyiben idős tököt akarsz felhasználni, akkor a héját hagyd ki a főzelékből.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat:
    • Vöröshagymát apróra kockázd össze.
    • Töknek hámozd le a héját, majd a belsejéből kapard ki a magokat és a húsát is kockázd fel.
    • Aki szereti, paradicsomot is vághat bele.
  3. Főzd meg a tökpörköltet:
    • Pirítsd meg egy kis olajon a hagymát, majd szórd meg pirospaprikával, keverd össze.
    • Erre mehet a lehámozott, kis darabokra összevágott tökhéj. Nagyon pici víz, fokhagyma és a többi fűszer (só, bors, esetleg őrölt köménymag) hozzáadásával párold meg a héjat. Ezután már mehet bele a paradicsom is.
    • A megpuhult tökhéjhoz tedd hozzá a tökhúst, majd fedő alatt az egészet főzd, míg puha nem lesz. Fontos, hogy ne főzd szét. Amennyiben sok levet eresztett, fedő nélkül még lefőheti a levét.
  4. Amennyiben köretet szeretnél hozzá készíteni, jól áll neki például a bulgur, rizs, köles, tészta, nokedli, tarhonya.


[szerkesztés] Tippek

  • Ezt az ételt ugyanúgy cukkinivel is el lehet készíteni.
  • Tojás felhasználásával is ki lehet próbálni: beleütni a forró pörköltbe és rottyantani még rajta egyet vagy főtt tojásként belevagdosni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • tök
  • vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, esetleg paradicsom és tojás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az már nem számít zsenge töknek, amelyiknek a héját nem lehet körömmel megkaparni.
  • Van, aki a tök magját is beleteszi. Akkor nem zavaró, ha apró kis magokról van szó.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó