Téli autókölcsönzésre felkészülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell téli autókölcsönzésre felkészülni?

Tel auto.jpg
Nem csak nyári üdüléshez, de síeléshez vagy téli kiránduláshoz is érdemes autót bérelnünk, viszont ilyenkor van pár plusz szempont, amire érdemes végiggondolni az autókölcsönzés előtt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezzünk be hóláncot! Egyes országokba be sem engednek hólánc használata nélkül vagy súlyos büntetésekre számíthatunk, ha nem tartunk magunknál, még akkor is, ha ténylegesen nem lesz rá szükségünk az utunk során. A hólánc alapvetően nem része az autóbérlés „kezdő” csomagjának, ezért ezt külön kell kérnünk az autókölcsönzőtől!
 2. Próbáljuk ki, hogy fel tudjuk-e tenni a hóláncot! A hólánc nem csak elméletben fontos a téli autókölcsönzéshez, mivel nagy valószínűséggel szükség is lesz rá az út során. Ezért mielőtt útnak indulnánk, mindenképp próbáljuk ki egyszer, hogy hogyan kell feltenni a hóláncot! Érdemes betenni a következőket is a csomagunkba, hogy semmi ne érjen váratlanul minket az út során: egy plusz kesztyű, amit a felszereléskor használhatunk, hogy ne a legjobb kesztyűt kelljen összepiszkolni, egy kisebb méretű vízhatlan anyag (pl. nylon) amire rátérdelhetünk a felszerelés közben és egy zseblámpa, ha a hóláncot sötétben kellene felszerelni.
 3. Figyeljünk oda a téliesítési díjra! A téli autóbérléskor életben lévő feltételek általában nem tartalmazzák az olyan extra felszereléseket, mint például a hólánc, így a speciális téli időjárásra való felkészítéséért (pl. hólánc biztosítása) külön téliesítési díjat számolnak fel az autókölcsönzők. Ezt mindig jó előre ellenőrizzük az ajánlatban és a szerződésben!
 4. Kérjünk síléctartót vagy tetőcsomagtartót a bérautóhoz! Amennyiben sítúrára készülünk, mindenképpen kérjünk külön síléctartót vagy tetőcsomagtartót a bérautóhoz, mivel a legtöbb autókölcsönző esetében ezek sem részei az alapfelszerelésnek még télen sem! Így feltehetőleg plusz költséget is fog jelenteni az autóbérlés során.
 5. Ellenőrizzük az ablakmosó folyadékot! Mielőtt átvennénk az autót, ellenőrizzük le, hogy téli (fagyállót is tartalmazó) ablakmosó folyadék van-e a bérautóban, mivel igen hideg időben könnyen ráfázhatunk, ha az ablakmosó folyadék belefagy a tartályba!
 6. Ellenőrizzük, hogy téli gumi van-e az autón! Ez azért is fontos, mert a szerződés aláírása után, már hiába megyünk vissza panaszt tenni a kölcsönzőnek nem kötelessége a gumicserét fedezni, ha ezt nem tartalmazza a szerződés, tehát érdemes ezeket még az átvétel előtt leellenőrizni!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha eleve nagyobb társasággal indulunk neki a síelésnek, akkor általában érdemesebb egy nagyobb járművet például kisbuszt bérelnünk, mint több személyautót, így legalább mindenki kényelmesen elfér! Viszont ebben az esetben érdemes jó előre lefoglalni a bérautót, mivel ezek a kisbuszok kisebb számban állnak rendelkezésre az autókölcsönzőknél, ezért könnyen megeshet, hogy az utazás előtt pár nappal már nem fogunk tudni ilyet foglalni!
 • Érdemes inkább a népszerű síparadicsomoktól kicsit távolabb eső városban autót bérelni, mivel ott online gyorsan és egyszerűen sokkal olcsóbban lefoglalhatjuk bérautónkat, mint a népszerűbb városokban.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Télen

 • Hólánc
 • Síléctartó/síbox
 • Tetőcsomagtartó
 • Plusz kesztyű szereléshez
 • Nylon, ami vízhatlan.
 • Zseblámpa

Általában

 • Érvényes jogosítvány, néhány esetben nemzetközi jogosítvány
 • Dombornyomott bankkártyára vagy névre szóló hitelkártyára
 • Személyazonosságot igazoló dokumentum: személyigazolvány vagy útlevél
 • Foglalást igazoló bizonylat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vezessünk óvatosabban! Mivel a bérelt autóhoz idő, míg hozzászokik az ember, kitapasztalja pontosan az útviszonyokat és az autó tapadását, illetve erejét, az elején inkább vezessünk óvatosabban és körültekintőbben, illetve mindig csak az útviszonyoknak megfelelő sebességgel menjünk!
 • Amennyiben hosszabb, több országot érintő utazáshoz szeretnénk igénybe venni a bérautót, akkor előbb egyeztetni kell az autókölcsönzővel, mivel alapesetben az autóbérlési szerződések nem engedélyezik, hogy a bérautóval elhagyjuk az ország területét!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell