Tábort szervezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tábort szervezni?

Taborszervezes.jpg

Egy felhőtlen nyári táborozás csodálatos élmény a résztvevőknek, mely egész életükben elkísérheti őket. Egy ilyen jól sikerült tábort azonban gondos szervezési és tervezési munkák előznek meg. Ha kellő módon, és megfelelő odafigyeléssel készítjük elő táborunkat, akkor megtapasztalhatjuk milyen is egy jó tábort megszervezni. Az elégedett és örömtől sugárzó résztvevők dicsérete pedig csak hab lesz a tortán.


[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsd el, hogy milyen tábort szeretnél szervezni. A tábor kezdete előtt egy jó évvel vagy fél évvel gondold végig az alábbi kérdéseket:
  • Ki lesz a célközönséged (korosztály, érdeklődési kör, lakhely stb.)?
  • Hány fős tábort célzol meg?
  • Álló tábort vagy mozgó tábort akarsz szervezni?
  • Sátoroznátok vagy házakban laknátok?
 2. Válaszd ki a tábor helyszínét, melyet érdemes előtte személyesen is bejárnod. A programok kialakításához mindenképpen nézz körbe, hogy milyen lehetőségek vannak. Ha személyesen beszélsz a tulajdonosokkal sokszor kaphatsz árengedményeket, kedvezőbb ajánlatokat.
 3. Készítsd el a pontos költségvetési tervét a tábornak, és állítsd össze a programot.
 4. Amennyiben lehetséges keress szponzorokat, hogy minél jobban csökkenthesd a tábor költségeit.
 5. Hirdesd meg a tábort a kívánt célközönség felé.
 6. Keress segítőket a táborhoz. Bár a főszervező te vagy, egyedül nem fogsz tudni mindent kézben tartani. Jó, ha olyan segítőket találsz, akik a résztvevőket ismerik, vagy van tapasztalatuk ilyen munkában. A segítőkkel a tábor kezdése előtt érdemes többször találkoznod, és amennyire lehet szétosztani a feladatokat, hogy mindenki a számára megfelelő területen tudjon leghatékonyabban segíteni.
 7. Amennyiben szükséges szervezd meg a táborhelyre jutás logisztikáját is.
 8. Ha a helyszínen nincs lehetőség étkezést rendelni gondold végig, hogyan szeretnéd megoldani.
  • Rendelsz étkezést egy közeli étteremből (általában a kiszállítást vállalják ilyenkor)?
  • Saját magad oldod meg a főzést (ebben az esetben legalább egy közegészségügyi vizsgával rendelkező főt kell alkalmaznod)?
 9. A résztvevők szüleinek mindenképpen készíts tájékoztatást a tábor részleteiről, és ha van rá alkalmad, egy személyes találkozást is szervezhetsz a táborkezdés előtt.
 10. A tábort hat héttel a kezdési időpont előtt be kell jelentened a Kormányhivatal illetékes Kistérségi Népegészségügyi Intézeténél, ahonnan egy igazolást kapsz, hogy a bejelentett tábort nyilvántartásba vették.

[szerkesztés] Tippek

 • A program összeállításakor törekedj arra, hogy minél változatosabb legyen, ugyanakkor ne akarj túl sok mindent belezsúfolni egy napba. Ha tudsz az egész tábor ideje alatt tartó tematikát dolgozz ki, hogy könnyebben összefűzhesd a programokat.
 • Ha nagyobb tábort szervezel, érdemes kisebb csoportos foglalkozásokat is beiktatnod a napi tervbe, hogy hamarabb oldódjon a csapat.
 • Minden esetben legyen pót terved, hiszen egy rossz idő, vagy bármilyen váratlan esemény keresztbe húzhatja az előre eltervezett programot. Ha rugalmasan állsz az ilyen helyzetekhez, akkor az már fél siker. A fő cél nem az, hogy minden a tervek szerint haladjon, hanem, hogy a táborozók jól érezzék magukat. Ha végig idegeskedsz a tábor alatt azzal senkinek sem teszel jót.
 • Ha a tábornak megfelelő tematikát választasz (pl. környezettudatosság), akkor könnyen találhatsz pályázatokat, támogatókat,és csökkentheted a tábori költségeket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy jó táborhely
 • Táborozók
 • Előrelátás
 • Lelkesedés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A táborba csak úgy vehet részt gyermek, ha törvényes képviselője igazolja, hogy a gyermek megfelelő egészségi állapotú. Ehhez a NM rendelet 2. számú mellékletét kell kitölteniea táborozást megelőző négy napon belül.
 • Fontos, hogy tudd, merre van a legközelebbi orvosi ügyelet, illetve legyen a táborban is elsősegély láda.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk