Szeméttárolót választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell szeméttárolót választani?

Szemettarolas-hogyan-kell-1.jpg

A rendelkezésre álló szeméttárolók kínálata igazán széles, de vajon milyen is egy jó szemetes? Ahhoz, hogy otthonunkban a lehető legideálisabb hulladéktárolási rendszert alakítsuk ki, nem árt ismerni egyrészt a szemétszállítási cég elvárásait, másrészt a saját „szemetelési szokásainkat”. Tudnunk kell, hogy jellemzően milyen típusú hulladékokat és mennyit „termelünk”, milyen gyakran szeretnénk a lakásból való kivitelével foglalkozni, és milyen időközönként tudjuk elszállítatni… Nézzük, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, s ezekből hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt!

[szerkesztés] Lépések

 1. A szeméttárolók helye: az első lépés a szeméttároló(k) beszerzése előtt annak átgondolása, hogy hol lesz szükség a szemét tárolására a lakáson belül, illetve kívül. Általában a háztartásokban a konyhában van a legbővebb termés szemétből, így itt mindenképpen ki kell alakítani egy szeméttárolót, vagy ha ott nincs hely, akkor a konyha közelében. A fürdőszoba és a wc is hasonló: szemetesre itt is biztosan szükségünk lesz, bár itt a konyhai szeméttárolónál kisebb is elegendő. Ezenkívül megfontolandó, hogy egy-egy más helyiségben például szobában vagy dolgozóban is elhelyezünk egy- egy kisebb, papírszemét tárolására alkalmas tárgyat. Családi házzal, kerttel rendelkezők esetében a zöldszemét tárolásáról is gondoskodni kell, amíg azt fel nem dolgozzuk, vagy el nem szállíttatjuk. A kültéri szemetesek vagy kukák alkalmasak kommunális és kerti hulladék gyűjtéséhez is. Görgőkkel látják el őket, így akkor is viszonylag könnyen mozgathatók, amikor nehezek, tele vannak hulladékkal.
 2. Billenőfedeles, pedálos, szenzoros: a beltéri szeméttárolás során már sztenderdnek tekinthetők azok a kényelmi szolgáltatások, amelyek segítségével egyszerűen gondoskodhatunk a nyitásról, illetve a zárásról. A legelterjedtebb megoldások a pedálos, illetve billenőfedeles szemetesek, itt inkább megszokás kérdése, hogy milyet szeretnénk használni. Ha az előző szeméttárolónk pedálos volt, érdemes ilyen mellett dönteni, mert a billenőfedeleset megszokásból pedálosként akarjuk majd használni, és ugyanez a dolog érvényes fordítva is. A szenzoros szeméttárolók a ma létező legmodernebb termékek. Ennél a megoldásnál a kuka teteje érzékeli, hogy közeledik hozzá a kezünk, és magától, érintés nélkül felnyílik, majd bizonyos idő elteltével záródik.
 3. Forma: szeméttárolók tekintetében a henger és kocka, illetve téglatest alakú modellek a leggyakoribbak. A henger talán hagyományosabb, szokványosnak nevezhető, a négyzet alapú szemetesek előnye, hogy könnyebben a sarokba illeszthetők.
 4. Anyag: a szeméttároló anyagának vonatkozásában általában műanyag, illetve fémmodellek között választhatunk. Beltéri tárolásnál alapvetően ez dizájn kérdése is, hiszen arra is figyelni kell, melyik megoldás illik jobban az adott berendezéshez. A beltéri pedálos, fém szeméttárolók ugyanakkor rendelkeznek olyan extrákkal is, mint pl. a gumitömítés. Ez lehetővé teszi a hangmentes használatot és a kellemetlen szagok szivárgását a zárt tároló belsejéből, így nem kell attól tartanunk, hogy a néhány napos szemét szaga terjeng majd a lakásban. Kültéri tárolás esetén leginkább a műanyag terjedt el, ez ugyanis jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, s persze csekélyebb súlyánál fogva könnyebben is mozgatható.
 5. Méret: sokféle méret közül válogathatunk. Érdemes figyelembe vennünk, hogy hányan vagyunk a családban, és mennyi időt kívánunk tölteni a szemetesek ürítésével. Vannak egészen apró kukák. Ezek például megfelelőek a fürdőszobában vagy a WC-ben. Vannak közepes méretűek, ezeket használják legtöbben. Előnyük, hogy nem foglalnak sok helyet, elférnek például a mosogató alatt, hátrányuk viszont, hogy 2-3 naponta üríteni kell. És vannak az egészen nagy szemetesek, amelyeket elég hetente üríteni, viszont nem biztos, hogy elég esztétikus látvány egy hatalmas szemetes, már amennyiben nem tudjuk elrejteni valamilyen zárható tárolóban.

[szerkesztés] Tippek

Szemettarolas-hogyan-kell-2.jpg
 • Szemeteszsákok rögzítése: ha szemeteszsákot használunk, válasszunk olyan tárolót, amiben a zsák pereme rögzíthető, így a zsák nem fog összecsúszni a szemetesben.
 • A családban általában mindig problémát okoz a szeméttárolók ürítése. Érdemes erre beosztást készíteni a családtagok között. Ha következetesen sikerül tartani a tervet, akkor a kukák ürítése rutinná válik.
 • Szemeteszsákból válasszunk lebomló, természetbarát fajtát. Ez kiváltképp fontos lehulló levelek tárolására, gyűjtésére használatos zsákok esetében. A lehulló levél komposztálás után, visszakerül a természetbe.

Amennyiben fontos számunka a természetvédelem, feltétlenül hozzunk létre, elsősorban a konyhában, egy több szemetesből álló rendszert. Erre minimum 2 szemetesre lesz szükségünk, de az ideális megoldás, ha 3-4 tároló elhelyezésére is van módunk. Így könnyen szelektálhatjuk külön-külön az általános konyhai hulladékot, a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szeméttároló
 • Szemeteszsák
 • Tisztító, fertőtlenítő szerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kukák ürítése, illetve utcára történő ki-, és behordása után mindenképpen mossunk alaposan kezet.
 • Nyitott szemetest csak olyan helyre vegyünk, ahol garantálható, hogy nem kerül bele szerves anyag (pl. ételmaradék), mert ez bizony kellemetlen szagok forrása lehet a lakásban.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell