Személyi jövedelemadó bevallást kitölteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell személyi jövedelemadó (SZJA) bevallást kitölteni?

Adóbevallás.jpg
Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tölthetjük ki saját magunk az adóbevallásunkat az internet segítségével. Nem kell megijedned, igazából nem is olyan „ördöngös” feladat. Ebben a cikkben egy egyszerűbb bevallást, munkaviszonyból és/vagy munkanélküli ellátásból származó jövedelmek bevallását mutatjuk be, kiemelve a fontosabb pontokat. Természetesen mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy a több részből álló adóbevallás adatlapjain szereplő pontok közül melyek vonatkoznak rá, milyen adatokat kell megadnia.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsd elő a munkáltatóktól és/vagy a kifizetőktől kapott igazolásokat!
 2. Üsd be a számítógépeden az internetes keresőbe a következőt: www.nav.gov.hu!
 3. A megjelenő Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján a bal oldali sávban válaszd ki a „Nyomtatványkitöltő programok” menüpontot!
 4. A kapott felsorolásból válaszd ki ismét a „Nyomtatványkitöltő programok” címszót!
 5. Görgess le a kapott lap aljára, ott található a keretprogram, amely a nyomtatványkitöltő program alapprogramja, úgynevezett „motorja”!
 6. A kétfajta keretprogram közül az ÁNYK-AbevJava programra lesz szükséged, majd kattints a mellette lévő „Letöltés” parancsra!
 7. Telepítsd az ÁNYK-AbevJava Java WebStart programot!
 8. Ha megtörtént a keretprogram telepítése, elkezdheted a személyi jövedelemadó bevallás kitöltéséhez szükséges kitöltő program telepítését a következők szerint:
  • A NAV honlapján visszalépéssel válaszd ki a Nyomtatványkitöltő programok címszót!
  • A Programok részletes keresése nevű dobozban az egyszerű keresés fül alatt a Bevallás száma sávban a nyíl segítségével gördítsd le a letölthető bevallások listáját, és válaszd ki a 1253 számú bevallást!
  • Telepítsd a bevallás kitöltő programját, a 1253 Java WebStart-ot!
  • Telepítsd a súgó programot is, a 1253 aktív súgó Java WebStart-ot!
  • A telepítő program alatt megtalálod a bevallás kitöltési útmutatóját PDF formátumban, nyisd meg, mert szükséged lesz rá a bevallás kitöltése során!
 9. Amennyiben sikeresen végrehajtottad a fenti letöltési lépéseket, az „asztalon” megjelenik az ÁNYK elnevezésű parancsikon, amelynek segítségével a letöltött bevallás megnyitható.
 10. Ha az ÁNYK parancsikon segítségével megnyitottad a bevalláskitöltő programot, kattints az első ikonra az ikonok sorában (a képe: egymás mögött sorakozó fehér lapok)!
 11. A felugró ablakban középtájon olvasható: Sablonok, alatta pedig a Nyomtatvány neve. Lépj a 1253 nyomtatvány sorára, majd kattints a Megnyitás feliratra! Ekkor megjelennek a bevallás lapjai, amelyeket ki kell tölteni, de – ne ijedj meg – nem kell mindet!
 12. Töltsd ki a bevallás előlapját! Az adóbevallás egyes lapjain úgy tudod kitölteni az egyes mezőket, hogy az egérrel kétszer rákattintasz az adott négyzetre vagy vonalra. Ekkor sárga színnel jelölve lesz a kitöltendő rész, a billentyűzet gombjaival pedig begépelheted a szükséges adatokat. Ez minden egyes oldalra vonatkozik! Amennyiben 2012. évben kizárólag munkaviszonyból származott jövedelmed volt, és/vagy esetleg munkanélküli ellátásban részesültél, elegendő a csökkentett adattartalmú 1253-as bevallást választanod a bevallás előlapján. (3. pont mellé tegyél X-et!)
 13. Lépj a Főlap fülre! A Főlapon az Azonosítás (B) és az (F: helység és dátum) rovatokat mindenképpen ki kell tölteni! A (C) és (D) rovatokat csak azokban az esetekben, amennyiben a bevallás végeredménye visszaigényelhető összeget fog tartalmazni, vagy ha önkéntes kölcsönös pénztárba kérsz egy adott összeget átutalni.
 14. Ezután válaszd ki az „A” lapot, ekkor a bevallás 1253-A lapja jelenik meg! (Az adózó nevét és adóazonosító jelét a program a Főlapról automatikusan generálja minden - kitöltéskor megnyitott - lapra.)
  • A kapott igazolásokon [12M30-as, Igazolás(ok), Adatlap] az 1. sor „a” oszlopában szereplő, munkaviszonyból származó jövedelmeket számológép segítségével összesítsd, majd a kapott eredményt írd be a 1253-A lap 1. sor „d” oszlopába!
  • Amennyiben a munkaviszonnyal összefüggésben költségtérítést kaptál, azt a 2. sorban tüntesd fel! A kitöltés sorrendje: először a „b” oszlop (bevétel), majd a „c” oszlop (költség) a kapott igazolással megegyezően. A jövedelem összegét („b”-„c”) pedig a „d” oszlopba kell beírni!
  • Ha bármilyen jogcímen munkanélküli ellátást kaptál, akkor annak (összesített) összegét ezen a lapon a 3. sor „d” oszlopában tüntesd fel! Az ilyen típusú jövedelemről az illetékes Kormányhivatal által kiállított igazolással rendelkezni kell.
  • Amennyiben az igazolások bármelyikén „Egyéb jogcímen kapott jövedelem” került feltüntetésre, és a bevétellel szemben igazolt költséged merült fel, akkor a „b” oszlopba a bevételt, a „c” oszlopba a költséget, a „d”oszlopba a kettő különbözetének összeget írd be! Abban az esetben, ha a bevétellel szemben költséget nem számolsz (számolhatsz) el, akkor a bevétel összegét írd a „b” oszlopba, a „c” oszlopba 0-át kell írni. A „d” oszlopba ilyen esetben a „b” oszlopban szereplő bevétel teljes összege szerepel.
  • Miután az igazolások alapján minden jövedelmet a megfelelő sorban feltüntettél, akkor a 17. sor „d” oszlopába a 1-15. sorok „d” oszlopainak együttes összegét kell beírnod.
  • Amennyiben családi kedvezmény címén jogosult vagy az összevont adóalap csökkentésére, akkor annak összegét a 21. sorban, a „d” oszlopban kell szerepeltetni. A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függően – kedvezményezett eltartottként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.
  • Ha családi kedvezményt érvényesíthetsz, akkor a 1253-03-as lapot is töltsd ki!
 15. Ezután válaszd ki a „B” lapot, ekkor a bevallás 1253-B lapja jelenik meg!
  • A 30. sor „c” oszlopot csak abban az esetben kell kitöltened, ha az összevont adóalap adóját a lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye (31-33. sorok), illetőleg tandíj, felnőttképzés igénybe vehető halasztott kedvezménye (36.sor) címén kívánod csökkenteni.
  • Amennyiben szakszervezeti tag vagy, a kapott igazoláson szereplő, levont tagdíj összegét írd be a 41. sor „b” oszlopába!
 16. Ezután válaszd ki az „C” lapot, ekkor a bevallás 1253-C lapja jelenik meg!
  • Az 52. sorban kell feltüntetni, ha valamely korábbi adóévben érvényesített adókedvezmény (rendelkezés) összegét vissza kell fizetnünk. Abban az esetben, ha több jogcímen keletkezett visszafizetési kötelezettséged, úgy a leírtak alapján külön-külön kiszámított összegeket add össze és a végeredményt írd be e sor „c” oszlopába. A visszafizetési kötelezettség szabályait részletesen megtalálod a kitöltési útmutatóban.
 17. Amennyiben rendelkezni akarsz az adód 1+1 %-áról, úgy töltsd ki az "EGYSZA" elnevezésű rendelkező nyilatkozatot!
 18. Amennyiben tagja vagy valamely önkéntes kölcsönös nyugdíj- és/vagy egészségpénztárnak, és igazolással rendelkezel a befizetett összeg(ek)re vonatkozóan, akkor az igazolás(ok)on szereplő kiutalható összeg(ek) valamely önkéntes kölcsönös pénztárba utalásáról a 1253-02 számú bevallási lap kitöltésével rendelkezhetsz. A program itt is kéri a Főlap (D) rovatának kitöltését, bár az összeg kizárólag valamely önkéntes kölcsönös pénztári számlára utaltatható.
 19. Az elkészült bevallást ellenőrizd az "Ellenőrzések" címszóra kattintással! Ha a bevallás hibátlan, akkor az ellenőrzés futtatását követően csak ennyi jelenik meg a képernyőn: 1253. Ha a program hibát észlel, azt az ellenőrzés futtatását követően kiírja. A piros jelzéssel ellátott hibát a program utasítását követve feltétlenül javítani kell! A sárga jelzésű hiba csak figyelemfelhívó, attól a bevallás az adóhatósághoz benyújtható, vagy Ügyfélkapun keresztül közvetlenül beküldhető.
 20. Az elkészült hibátlan, (vagy sárga jelzésű hibás) bevallást két példányban nyomtasd ki! Postai úton a bevallást egy példányban kell elküldeni az adóhatósághoz, a másik példányt 2018. december 31‑éig meg kell őrizni!
 21. Ne felejtsd el aláírni a bevallást a kötelező helyeken !

[szerkesztés] Tippek

 • A kitöltéshez használjuk a már említett, PDF formátumban letölthető kitöltési útmutatót, ugyanis nagyon hasznos és konkrét segítséget nyújt.
 • Az összetettebb bevallások kitöltését bízd szakemberre: könyvelőre, adótanácsadóra!
 • Érdemes végiggondolnod, hogy minden munkáltatótól és/vagy kifizetőtől, valamint önkéntes kölcsönös pénztártól megkaptál-e a bevallás kitöltéséhez szükséges igazolást. Az igazolásokat legkésőbb február 15-ig meg kellett kapnod, mert az igazolások kiállításának határideje 2013. január 31-én lejárt.
 • Családi kedvezmény érvényesítésekor mindenképpen olvasd el a kitöltési útmutatóban a 21. sorhoz és a 1253-03-as laphoz fűzött tudnivalókat!
 • Amennyiben rendelkezel érvényes e-mail címmel, bármely okmányirodában vagy az adóhivatal központi ügyfélfogadó irodáiban regisztrációt kezdeményezhetsz az Ügyfélkapu igénybevételéhez. Aktivált Ügyfélkapus regisztráció birtokában a számítógépen kitöltött adóbevallásodat az Ügyfélkapun keresztül azonnal be is küldheted. Ekkor a bevallást papíralapon már nem kell benyújtanod.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Számítógépre, internetre és nyomtatóra.
 • A kifizetőktől kapott igazolásokra.
 • Számológépre.
 • Elsősorban a saját adókártyádra, családi kedvezmény érvényesítésekor a gyermek(ek) adókártyájára, a családi kedvezmény megosztása esetén házastársad, élettársad adókártyájára, valamint magzatra tekintettel történő családi kedvezmény igénybevételekor szakorvos által kiállított igazolásra.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az adóbevallás kitöltése során mindig kövesd a kitöltési útmutatót is!
 • A letöltésnél vigyázz arra, hogy pontosan a 1253-as számú bevallást válaszd ki a listából!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Bya, Kiscsillag