Szaunázni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell szaunázni?

A szaunának már az ókori világban is ismerték az egészségügyi előnyeit a Római Birodalomtól Japánig. Az alábbi cikkből megtudhatod, mire kell figyelned, ha a szaunát használod.

[szerkesztés] Lépések

 1. Betegen ne használd a szaunát, például angina pectoris vagy nem kezelt vérnyomásproblémák, abnormális szívritmus, előrehaladott szívbetegség, súlyos aorta stenosis esetén, vagy ha nemrégiben szívinfarktuson estünk át. Ha gyógyszert szedünk, kérdezzük meg az orvost, mert néhány gyógyszer esetében ellenjavalt a szaunázás.
 2. Nem javasolt használni a szaunát terhesség esetében, vagy ha tervben van a fogantatás. Szintén hagyjuk, ha nem bírjuk a magas hőmérsékletet vagy nem érezzük jól magunkat.
 3. Fontos, hogy elég folyadékot fogyassz szaunázás előtt! Ne igyunk azonban alkoholt szaunázás előtt vagy alatt, mivel az még inkább kiszárít. Nem ajánlott másnaposan sem szaunázni.
 4. Végy zuhanyt! Ezzel eltünteted azokat a baktériumokat, melyek gyorsan elszaporodnának a meleg környezetben. Ne mosd meg a hajad és jól szárítkozz meg!
 5. A szaunában viselj papucsot és törölközőt. Így elkerülheted, hogy valamilyen fertőzést összeszedj. Néhány szaunában kötelező a ruha viselésének mellőzése, más esetben rajtad áll, hogy viselsz-e fürdőruhát vagy csak egy törölközőt.Szauna-hasznalata.jpeg
 6. Menj be a szaunába 10-15 percre! Persze, ha nem bírod sokáig, akkor inkább előbb gyere ki, nehogy rosszul legyél. Mindig törölközőre ülj vagy feküdj.
 7. Gyere ki a szaunából és zuhanyozz le.
 8. Végy egy hideg zuhanyt is. Kezd a lábaiddal, majd a karjaiddal, végül állj teljesen alá. Ha van hideg vizes medence, ezt követően meg is mártózhatsz benne.
 9. Pihenj 20 percet mielőtt visszamennél szaunázni. Ilyenkor melegséget kell érezned, ellazultnak lenned. Ha forróságot érzel és izzadsz, akkor érdemes abbahagynod a szaunázást, vélhetően nem bírod jól. A 20 perc pihenést úgy is eltöltheted, hogy a lábadat meleg vízbe lógatod.
 10. Térj vissza a szaunába újabb 10-15 percre.
 11. Végezz 3 ilyen kört.
 12. Igyunk meg legalább két pohár vizet.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha kevésbé bírod a meleget, alulra ülj. A legmelegebb rész a legfelső ülőke.
 • A szauna hőmérséklete többféle is lehet. Először mindig az alacsonyabbat próbáld ki, ha van több is. Ha csak egy van, és az forró, kérd meg, hogy vegyék lejjebb, ha ez lehetséges.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • víz
 • törölköző
 • illóolaj

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha rosszul érzed magad, azonnal gyere ki a zuhanyzóból. Ha nem tudod megtenni, és nincs ott senki, általában van egy vészcsengő, amit használhatsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag