Szalagrózsát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell szalagból rózsát készíteni?

Szalagrozsa.jpg

Egy egyszerű szalagból néhány perc alatt csodás rózsát készíthetsz, amivel a ruhádat vagy a hajadat is díszítheted. A szalagrózsa nemcsak olcsó, de szép is, így számtalan variációban használható kiegészítőként.

[szerkesztés] Lépések

 1. Derékszögben hajtsd meg a szalagot a végétől mintegy 5-6 centiméterre, hogy az egymáson fekvő két szövetréteg egy derékszögű háromszöget képezzen. (A lelógó, mintegy 2-3 centiméteres darab lesz a rózsa „szára”, amivel meg tudod tartani és később rögzítheted.)
 2. A derékszögű háromszöget hajtsd félbe és szorítsd össze a jobb kezed ujjaival – ez lesz a rózsa közepe.
 3. A bal kezeddel a szalag többi részét úgy fogd meg, hogy a hüvelykujjad a szalag mögött, míg a mutatóujjad a szalag előtt legyen.
 4. A bal kezeddel hajtsd hátra a szalagot, hogy lazán megtekeredjen, majd a jobb kezeddel tekerd rá a rózsa közepét a meghajlított részre.
 5. A bal kezeddel fogd meg a kezdetleges rózsát, a jobbal pedig tégy egy csepp ragasztót a ragasztópisztollyal a szirmok tövéhez, hogy rögzítsd azokat.
 6. A bal kezeddel ismét csavard meg a szalagot, a jobbal pedig tekerd rá a rózsa közepét. Egy-két hajtás és tekerés után megint ragaszd a helyükre a szirmokat.
 7. Folytasd a fenti műveletet úgy, hogy ragasztás előtt mindig a helyükre igazítod az egyre nagyobb szirmokat. Lazán dolgozz, hogy a szirmok szétterülhessenek.
 8. Az utolsó két centimétert a szalagból duplán hajtsd meg, hogy kialakuljon az utolsó szirom csúcsa, majd szalag végét ragaszd a rózsa tövéhez.
 9. Ezután a ragasztópisztollyal még egyszer, alaposan ragaszd össze a rózsa hátoldalán az egymáson fekvő rétegeket, hogy véletlenül se csússzon szét az elkészült dísz.
 10. Ha szükséges, átlátszó ragasztócsíkkal tekerd körbe a rózsa szárát a tövénél, így alatta levághatod a felesleges részt.
 11. Az elkészült rózsát egy apró biztostűvel máris a ruhádra tűzheted, vagy egy hullámcsat végéhez ragasztva a hajadat is díszítheted vele.

[szerkesztés] Tippek

 • A szalag vastagsága és hossza határozza meg a rózsa méretét. Kb. fél méter hosszú és 2-3 centiméter széles darabbal kezdj el kísérletezni, de később nyugodtan próbálj ki más méretű szalagokat is.
 • A szalagrózsa közepét díszítheted flitterrel vagy kis gyöngyökkel – ezeket a ragasztópisztollyal egyszerűen illeszd a helyükre.
 • Bátrabbak nyugodtan próbálkozhatnak színátmenetes vagy kevésbé hagyományos anyagból készült (pl. tüll) szalagrózsa készítésével is.
 • Ragasztópisztoly helyett tűvel és cérnával is összeöltheted a szirmok tövét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy szép színű, kellően vastag és hosszú szalag
 • Ragasztópisztoly

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A ragasztópisztollyal könnyen megégetheted magad, ezért mindig nagyon óvatosan használd! Terítsd le újságpapírral az asztalt, amin dolgozol, és mindig készíts a kezed ügyébe egy kis tál hideg vizet. Ha a pisztollyal megragasztottál valamit, mártsd a vízbe az ujjaidat, és csak ezután nyomkodd a helyére a rögzíteni kívánt dolgot.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki