Szakdolgozatot írni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szakdolgozatot írni?

Szakdolgozat.jpg
A szakdolgozat egyike a végső számonkéréseknek a felsőoktatási tanulmányok végén. Az osztatlan képzésben leginkább a diploma minősítésében számított, a Bolognai képzés első három éve után viszont az MA felvételi során szerzett pontszámnak is részét képezi a szakdolgozat jegye. Ezért megéri jól megírni a szakdolgozatot.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz egy jó témát! A szakdolgozatban a legijesztőbb dolog sokak számára a terjedelem. Ezért olyan témát válassz, ami érdekel, és amiről tudod, hogy viszonylag bő a szakirodalma, ami segítségedre lehet. Viszont túl nagy témát sem érdemes választani, hiszen akkor a szakdolgozat lényegét jelentő részletekre nem marad majd erőd.
 2. Egy jó konzulens nagyon sokat segíthet! Természetesen a segítő tanár kiválasztásánál fontos, hogy számodra szimpatikus embert válassz, akivel biztosan tudsz együtt dolgozni, de a legfontosabb mégis az, hogy a tanár az általad választott téma szakértője legyen. Sokszor egyszerűbbnek tűnik egy lazább oktatóval való együttműködés, hisz kevésbé zargat majd, ha nem haladsz eléggé. De ha egy szigorúbb embert választasz magad mellé, akkor legalább biztos lehetsz benne, hogy kész leszel a határidőre!
 3. Habzsold a szakirodalmat! Sokan igénylik, hogy már a szakirodalom olvasgatása előtt legyen egy biztos vázlat a kezükben, de ez valójában egy igazi „tyúk vagy a tojás” dilemma. Persze nem árt, ha tudod, miről akarsz majd írni a témán belül, hisz akkor könnyebben tudod szelektálni, hogy mi fontos számodra az olvasottak közül, de sokszor az olvasgatás során jössz rá, hogy mennyi mindent hagytál ki a témavázlatból.
 4. Témavázlat tisztázása! Ha már nagyjából végeztél a szakirodalommal, akkor mielőtt leütnéd az első karaktert, mindenképpen tisztázd le a témavázlatod! Persze nem kell nagyon mereven ragaszkodnod hozzá, olyan dolgokat is leírhatsz, melyek első ránézésre kilógnak belőle, és majd később a helyére kerül minden, de azért sokat segíthet.
 5. Írd, írd, írd, ami eszedbe jut! Eztán már nincs is más dolgod, mint leírni mindent, amit fontosnak tartasz!
 6. Rendezd össze, amid van! Ha úgy érzed, már mindent leírtál, amit a témához kapcsolódóan fontosnak tartasz, akkor ellenőrizd, hogy megvannak-e azok a pontok, melyeket az intézmény elvár a szakdolgozatoddal kapcsolatban (pl. témaválasztás indoklása, módszertan leírása, konklúzió, hipotézis)! Emellett ellenőrizd a formai követelményeket is, nehogy egy banánhéjon csússz el!
 7. Ellenőrizd a hivatkozásokat! A legrosszabb, ha plagizálás (lopás) vádjával dobják vissza a dolgozatodat. Valld be becsületesen, hogy kinek jutott eszébe az a remek ötlet!
 8. Szerezz kritikusokat! Legalább két emberrel olvastasd el a végleges változatot, mert rengeteg olyan (helyesírási, nyelvhelyességi) hiba maradhat benne, melyeket Te már a rengeteg újraolvasás miatt nem veszel észre. Ezeket jó időben kiküszöbölni.

[szerkesztés] Tippek

 • A szakdolgozat megírása is alkotó folyamat, mely nem megy kényszer hatására. A legjobb gondolatok lehet, hogy épp utazás vagy sportolás közben jutnak majd eszedbe. Vidd magaddal gondolatban a szakdolgozatod témáját, és tarts magadnál egy füzetet, melybe azonnal le tudod jegyezni, ha eszedbe jut valami jó ötlet!
 • Áttekintve, nem szó szerint olvasva! A szakdolgozatok jellemzője, hogy rengeteg szakirodalom ismeretét igénylik, ha valaki ezeket mind szóról szóra szeretné elolvasni, az lehet, kifut az időből. A lényeg, hogy egy adott tanulmányba, fejezetbe vagy más részegységbe beleolvasva nagyjából fel tudd mérni, hogy olyan aspektusból közelíti-e meg a témát, melyre szükséged van, és ez alapján már el tudod majd dönteni, hogy a szöveget részletesen, akár kijegyzetelve is elolvasd-e.

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Biztosítsd be magad! Mindig legyen meg több helyen is elmentve a legfrissebb változat a készülő szakdolgozatból, nehogy hirtelen újra kelljen kezdeni!
 • Ne ess pánikba! Teljesen természetes, ha termékeny és kevésbé termékeny időszakok váltakoznak a dolgozat megírása közben, ezért ne görcsölj be, ha pár napig esetleg nem jut eszedbe semmi újdonság!
 • Ne hagyd az utolsó pillanatra! Elterjedt nézet, hogy a szakdolgozatot egy terjengősebb szemináriumi dolgozatként is lehet értelmezni, ami jobb esetben egy hétvége alatt összedobható. Nem kell minden nap feszes tempóban írnod valamit, de legalább fél évvel a leadás határideje előtt válaszd ki a témát!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Konzulens
 • Internet
 • Aktív könyvtárjegy
 • Kitartás
 • Higgadtság

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell