Szülőként a gyerek sportversenyéhez hozzáállni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szülőként a gyerek sportversenyéhez hozzáállni?

Versenyzo gyerek.jpg
A legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke minél több dolgot kipróbálna, megismerne, hogy biztosan jól dönthessen a jövőjét illetően. Senki nem tudja garantálni, hogy amit gyerekként szimpatikusnak tart, fogja meghatározni élete további irányát. Ha azonban lehetővé tesszük gyermekünk számára, hogy kipróbálja magát minél több területen, segíthetjük a jellemfejlődését. A sport, a versenyzés egy nagyszerű eszköz lehet erre, de csak akkor ha megfelelően áll hozzá a gyermek és a szülő is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ügyelj rá, hogy ez a gyermeked élete, és nem a tiéd. Szülőként a legjobbat szeretnéd a gyereknek, de ne akard önmagad vágyait megvalósítani az ő kárán. Keressetek együtt olyan sportolási lehetőségeket, amelyek érdeklik.
 2. Fontos tudatosítani magadban, hogy engeded e gyermekedet versenyekre. Ehhez ismerned kell gyermekedet, mennyire tud teljesíteni stresszhelyzetben. Ha ezt negatívan éli meg, és nem okoz örömet számára a verseny, akkor ne erőltesd. Persze ez később változhat, de mindenképp ügyelj a visszajelzéseire.
 3. Tartsd tiszteletben az edző személyét. Szülőként természetesen te ismered legjobban a gyermekedet, de sokszor valljuk be, elfogultan látod teljesítményét. Hidd el az edző célja is az, hogy a legjobbat hozza ki gyermekedből.
 4. Mutass jó példát gyerekednek. Ha elkíséred csemetédet versenyekre, mérkőzésekre, akkor őt bátorítsd, és ne a negatív kritikáidat fogalmazd meg esetleg a játékvezető vagy a bíró felé.
 5. A kis sportolónak, versenyzőnek támogatásra van szüksége a szülők felől. A legtöbb, amit tehetsz, hogy megtanítod a csemetédnek, hogy élvezze a sportot. Így sokkal jobban fejlődik a személyisége, nyitottabb lesz, és könnyebben fog megbirkózni a nehézségekkel.
 6. Emlékeztesd gyermekedet, hogy mennyire szereted nézni ahogy sportol, versenyez. Biztos lehetsz benne, hogy ezzel segítesz neki a legtöbbet.


[szerkesztés] Tippek

 • Ha a gyerek abba akar hagyni egy sportot, ne erőltesd. Ha az edző nem tudja maradásra bírni, akkor ez nem a te feladatot. Azonban arra biztasd, hogy ne egy szezon közepén lépjen ki például egy csapatjátékból, mert így cserben hagyja a többieket, és a kitartása sem lesz olyan erős.
 • Ha a gyermeked egy új sportot szeretne kipróbálni, először vidd el megnézni, és fokozatosan vond bele a játékba. Akár otthon is kipróbálhatjátok, átvehetitek az alapokat.
 • Különösen kisebb gyerekeknél jó, ha minél több versenyen, mérkőzésen ott tudsz lenni, és bátoríthatod csemetédet.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő sportág
 • Türelem
 • Támogatás
 • Szeretet
 • Jó edző

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az edzőt soha ne járasd le gyermeked előtt. Ha nem bízol a szaktudásában és döntéseiben, akkor ezt négyszemközt beszéld meg vele, és ha úgy látod jobbnak, váltsatok inkább edzőt.
 • Mérkőzésekkor, versenyekkor ne adj utasításokat a pálya széléről. Bátorítsd gyermekedet, de az utasítás az edző feladata.
 • Kevés gyermekből lesz profi sportoló, hiszen folyamatosan változik az alkatuk, igényeik, érdeklődésük. Ha a gyerek abba akarja hagyni a sportot, ne ébressz benne lelkiismeret furdalást, hogy mennyi időt és energiát öltél a tanításába. Hiszen ezek a tapasztalatok nem múlnak el nyom nélkül, a sport által értékesebb felnőtt lesz belőle.
 • Ne kényszerítsd a gyermeked a teljesítményének a növelésére például az otthoni több gyakorlással. A rendszeresség fontos, de ha nincs benne igény erre, akkor csak kényszernek éli meg, és ezzel nem segíted a fejlődését.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk