Színt választani a falra

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell színt választani a falra?

568154 88899726 resize.jpg

A barátságos otthon harmonikus, meleg hangulatát csakis a minket körülvevő, velünk együtt élő berendezési tárgyak együttes színhatásának figyelembevételével tudjuk megtervezni vagy átformálni. Szakértők szerint a térélményünket is tudjuk alakítani a színek helyes megválasztásával. A nagyobb szoba kisebbnek, meghittebbnek tűnhet, vagy a szűkre sikeredett helyiség tágasabbnak egy jól választott színnel.

[szerkesztés] Lépések

 1. A festék kiválasztása előtt érdemes figyelembe venni a fal hibáit. Ha sok van belőlük, gondoljuk meg, tényleg fényes felületet akarunk-e, mert az kiemeli ezeket a fogyatékosságokat. Viszont a fényes rétegű festékeket könnyebb tisztítani, mint a mattot.
 2. Ne tartsunk a színektől! Sokan úgy érzik, bizonytalan mezőre tévednek, amikor színt kell választaniuk, ezért a legegyszerűbb módon fehérre festik a szobát. Pedig a szín mélységet, textúrát ad a helyiségnek, és ugyanazt a néhány négyzetmétert képes ipari célúból otthonos kis kuckóvá alakítani.
 3. Próbáljuk ki otthon! Az a néhány négyzetcentiméternyi kis festékminta, amit a boltokban látunk, nem mindig elég. Kérjünk olyan mennyiséget egy adott festékből, ha lehet, amennyit otthon felvihetünk. Ha nem lehet, a paletta kiválasztott árnyalatait tegyük a falra és hagyjuk ott néhány napig, hogy jártunkban-keltünkben láthassuk.
 4. Vegyük figyelembe az alábbi szabályokat:
  • A világos háttér előtt a sötétebb színek hátrébb kerülnek, míg a sötét háttér elé helyezett világos színek, szinte kiugrani látszanak az előtérbe.
  • A sötét mennyezet lenyomja a teret, a világos felemeli.
  • A színek hőérzetünkre is hatással vannak, ezért megkülönböztetünk hideg és meleg színeket. Az északi tájolású helyiségeket, ha narancsba hajló sárga színre festjük, sokkal melegebbnek, barátságosabbnak érezzük, míg egy nap tüzétől felhevített, nyugati fekvésű helyiség falait, ha kékre színezzük, sokkal elviselhetőbbé teszi ott tartózkodásunkat.
  • A színek összeválogatásánál fontos a színharmónia. Itt figyelembe kell venni a természetes és mesterséges fényviszonyokat, a helyiségek arányait és méreteit, a bútorok anyagát a kárpitanyagok milyenségét, de éppen ilyen fontos tényezők a padlóburkolatok, a szőnyegek, a függönyök és az összes díszítésre szolgáló tárgyak szerepe is.
  • Ha egy kisméretű garzonlakást szeretnénk kifesteni, akkor arra törekedjünk a színek megválasztásánál, hogy a teret tágítani kell, amit csak oly módon érhetünk el, hogy ha a falakat halvány, visszafogott színre (vízzöldre, jégkékre, világos lilára, krémre vagy galambszürkére) festetjük.
 5. Ne feledkezzünk meg a színterápiáról sem, hiszen a színek szervezetünkre is hatással vannak, befolyásolhatják közérzetünket, hangulatunkat, érzelmeinket. Legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, mivel otthon töltjük szabadidőnk nagy részét, ott pihenünk és szeretteinkkel is ott találkozunk. Nem mindegy tehát, milyen színek vesznek minket körül évekig.
  • A piros, a citrom- és a narancssárga erőt ad.
  • A kék, a zöld és a barna pihentet.Falfestek valasztasa.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Ne feledjük, ha az adott szín mégsem tetszik, még mindig átfesthetjük. Bár ez nem túl költséghatékony megoldás, de még mindig jobb, mint évekig szenvedni a csúnya falak között.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila