Szállást foglalni utazási iroda segítsége nélkül

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szállást foglalni utazási iroda segítsége nélkül?

Holiday0714.jpg
Szállást foglalni viszonylag egyszerű, ha azonban mi magunk végezzük közreműködő nélkül, nem árt mindennek alaposan utánajárni, és megbizonyosodni afelől, hogy a pénzünkért cserébe valódi szolgáltatást kapunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésként azt kell eldöntetnünk, hogy hová is akarunk utazni. Érdemes nemcsak véletlenszerűen rábökni egy pontra a megpörgetett földgömbön, hanem alaposan megtervezni az utat már a legapróbb részletektől kezdve. A célállomás ezek közül az egyik legfontosabb. Mindenekelőtt természetesen le kell szűkítenünk a kört azzal, hogy kizárjuk azokat a helyeket, ahová nem szívesen mennénk, amelyek nem biztonságosak vagy éppen valamilyen okból már eleve nem lehetséges, hogy eljussunk oda (így például az anyagiak miatt vagy akár azért, mert nem kapnánk vízumot).
 2. Ha megvan, hogy mely helyekre utaznánk el szívesen, határozzuk meg, hogy milyenek az anyagi lehetőségeink. Vegyük számba, mennyit tudunk maximálisan félretenni a nyaralásra, és gondoljunk arra, hogy valószínűleg fizetni kell majd az utazást, a szállást, az étkezést, a szuvenír-vásárlásokat és más hasonló tételeket. És természetesen kell egy vésztartalék is, egy félretett összeg, amelyet különleges esetben használhatunk fel, például ha lerobban a kocsi, ha ellopják a poggyászt, vagy ha valamiért a szálláson plusz pénz kellene fizetnünk. Ha megvan, hogy milyen keretből gazdálkodhatunk, nekiláthatunk a szálláskeresésnek.
 3. Ha utazási iroda nélkül akarjuk intézni a szállást, akkor a legjobban az internetes szálláskereső oldalakkal járhatunk. Legelőször is meg kell keresnünk azokat az oldalakat, amelyeken keresztül érdeklődni fogunk majd. Érdemes óvatosnak lenni, mivel sok ilyen oldal nem szolgál megfelelő mennyiségű információval, hiányozhat például az, hogy hol és hogyan lehet szükség esetén panaszt tenni, de egyes helyeken maga a szolgáltatás ára sincsen megfelelően feltüntetve, és így igen kellemetlen meglepetések érhetnek minket. Azt, hogy mely portálokban bízhatunk meg, legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg, hogy utána olvasunk a tapasztalatoknak az interneten, megvizsgáljuk, voltak-e valakinek rossz tapasztalatai. Ha ilyenekről találunk beszámolókat, inkább keressünk magunknak egy másik oldalt, bármilyen csábító ajánlatokat találunk is, hiszen könnyen lehet, hogy átveréssel van dolgunk.
 4. Ha megtaláltuk a megfelelő oldalt, akkor válasszuk ki a számunkra megfelelő utazást saját szempontjaink alapján. Vigyázzunk azonban, soha ne fizessünk ki semmit egyből, mielőtt alaposabban utána nem jártunk volna minden kérdésnek!
 5. Tegyünk további óvintézkedéseket – mindenekelőtt jegyezzük fel a kiszemelt szálláshely minden adatát és elérhetőségét, ellenőrizzük, milyen útvonalon, mennyiért és mennyi idő alatt, milyen eszközzel juthatunk el oda, milyen szálláson lakhatunk majd, és persze azt is, hogy mindösszesen mennyibe kerül majd a szállás – minden járulékos költséggel együtt.
 6. A legjobb, ha az utazás kifizetése előtt kapcsolatba lépünk a szálláshellyel, és megbizonyosodunk az ajánlat valódiságáról, illetve akár meg is kérdezhetjük őket, hogy az adott szálláskereső oldallal mik a tapasztalataik. Ha bármilyen negatív tapasztalatuk van, azt egészen biztosan meg fogják velünk osztani, hiszen az ő üzletüket is rontja, ha átverésekhez használják fel az ő nevüket.
 7. Természetesen nemcsak a szálláskereső oldalnak, de magának a szálláshelynek is érdemes utánajárni. Ezt ugyanúgy tehetjük meg, ahogyan az oldal esetében – az interneten rengeteg olyan oldalt találhatunk, ahol a turisták, utazók a szálláshelyeket tapasztalataik alapján értékelik, így alaposan utána járhatunk, hogy pontosan milyen helyen is készülünk elmenni.
 8. Ha bármilyen tekintetben különleges igényeink volnának a szálláshellyel szemben, például fogyatékossággal élő emberrel utaznánk, akinek különleges ellátásra és/vagy akadálymentesítésre van szüksége, vagy éppen csak olyan szálláshelyet keresünk, ahová magunkkal vihetjük házi kedvenceinket is, az ilyen jellegű igényeket mindenképpen jelezzük mind a szálláskereső oldal, mind a szálláshely irányába.
 9. Ha minden rendben van, kifizethetjük a szállást a kiválasztott oldalon keresztül és nekiláthatunk az utazás megtervezésének.

[szerkesztés] Tippek

 • Mivel magunknak keresünk szállást közvetítő nélkül, érdemes minden szempontot alaposan előre megtervezni. Ha lehet, ezt ne egyedül végezzük, üljünk le családtagjainkkal, és úgy tervezzük meg a nyaralást, beszéljük meg velük igényeiket, tisztázzuk, hogy milyen lehetőségek jöhetnek számításba. Többen nagyobb az esély rá, hogy nem felejtünk majd el egyetlen fontos tényezőt sem.
 • Ha repülővel utazunk, igyekezzünk minél jobban összeegyeztetni a jegy és a szállás lefoglalását időben, hogy minden biztosan rendben legyen. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy az adott helyen és időben rendelkezésre áll majd szállás, még akkor is, ha konkrétan az a szálláshely, amelyet kinéztünk magunknak, idő közben betelik. Ezután intézhetjük az utazást, és már nyugodtak lehetünk afelől, hogy még ha az elsődleges szálláshellyel gond adódna, akkor sem maradunk „fedél nélkül”.
 • Mindig járjunk utána, hogy szükség esetén kihez fordulhatunk panaszainkkal. Ha bármilyen gond adódna, akár az utazás szervezése közben, akár már akkor, amikor a szálláshelyen tartózkodunk, a legjobb, ha jó előre ismerjük a lehetőségeinket. Ha arra gyanakodnánk, hogy egy adott ajánlattal kapcsolatban valami nem felel meg a valóságnak, panaszunkat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál nyújthatjuk be. Más esetben, ha az Európai Unió területről rendeltünk magunknak bármilyen nyaralási cikket, szállást stb., akkor problémánkkal fordulhatunk az Európai Fogyasztói Központhoz is.
 • Mielőtt bármilyen tranzakciót megkezdenénk, a biztonság kedvéért érdemes erről értesíteni bankunkat, pénzintézetünket is, ahol a bankkártyánkat kezelik. Így egyrészt jobban tudnak figyelni arra, hogy történnek-e gyanús pénzmozgások, másrészt baj esetén később – például, ha külföldön elveszítenénk a bankkártyát vagy éppen ellopnák azt – gyorsabban és hatékonyabban tudnak intézkedni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Monachus